Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Můžu jenom napsat, co už tu napsáno je- skvělá hudba, výborný herecký výkon G. C. Scotta, dobře natočený film, který nepoškozuje ani delší stopáž. Obával jsem se nudného a rozvleklého příběhu jednoho veleslavného generála s nádechem dokumentu, ale nic z toho se nekonalo. Milovníkům válečných filmů lze doporučit, i když napětí obvyklé tomuto žánru nečekejte. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Čakal som veľa patriotizmu, ale nakoniec ma Patton milo prekvapil. Franklin J. Schaffner vie pracovať s vysokým rozpočtom a na filme to je aj vidno. Výprava a kostýmy sú prvotriedne, akcii a tankov tiež nieje málo. Síce ma trošku zarazilo, že nemecká armáda nemá svoje šelmy (Panther, Tiger) a nemecké tanky "hrajú" americké M48 Patton. Trošku irónia, bohužiaľ. Na druhú stranu, tento film nestojí ani tak na tankoch ako na skvelom Georgeovi C. Scottovi v úlohe Generála Pattona. Predovšetkým on ťahá dopredu nielen celý film, ale aj americké vojsko. Jeho famózne prevedenie a jeho výroky nemajú chybu (“Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svojí zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou."). Od Afriky až po Berlín, to je cesta celého filmu a je spracovaná nadmieru dobre. Bolo by zaujímavé sledovať keby bol Erwin Rommel v Afrike v plnej forme. Pre mňa osobne najlepší vojnový generál druhej svetovej. 85% - 4* ()

Reklama

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Generál Patton byl milován a nenáviděn. Jeho metody byly hodně kontroverzní, ale účinné. Byl to voják, ale nebyl politik. Patton byl zkrátka osoba plná rozporů a film o něm působí stejně. Na jednu stranu vás ohromí válečné scény a na stranu druhou si říkáte, že toho amerického patriotismu už bylo dost... Snímek jako celek na mě působil velice nadprůměrně a za zvláště povedenou považuji pasáž, kdy Patton táhne na Messinu. Neškodilo by více soudnosti, protože Patton zde sice není vykreslen jako kladný hrdina, ale spíš jako chudák, který je obklopen jenom parchanty, co mu házejí klacky pod nohy... ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Takze v prvni rade skvely Jerry Goldsmith, jehoz ustredni melodie silne evokovala Aliena, ktereho splacnul o dekadu pozdeji. V druhe rade vyborne zobrazeni taktiky spojenecke kampane pri tazeni Evropou a slusne zpracovana atmosfera WWII vcetne pohledu z druhe strany. Nakonec mozna skoda, ze se to cele az prilis zameruje na 1 osobu Pattona, ktery sympatiemi zrovna neoplyva, na druhou stranu je to osoba dostatecne kontroverzni a pro valku zasadni, takze urcite vdecne filmove tema. Kazdopadne dalsi z rady vybornych WWII kousku. 8/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Patton skutečně věřil v reinkarnaci. Veřil, že ve svých minulých životech byl například římským legionářem, který zahynul v boji proti Parthské říši, vojákem na obou stranách Stoleté války či generálem ve službách Joachima Murata, Napoleonova maršála (všechny jeho předchozí životy měla spojovat profese válečníka). Krom toho však byl zároveň křesťan, což je protimluv, neboť křesťanství reinkarnaci zcela odmítá (těžko se kombinuje s ideou vzkříšení mrtvých). (vojtaruzek)
  • George C. Scott odmietol prevziať Oscara, ktorého dostal za tento film. (andykovac)
  • O roli generála Pattona usiloval i John Wayne, ale producent jej odmítl. (skinny9)

Reklama

Reklama