Reklama

Reklama

Ivanhoe

  • USA Ivanhoe (více)
Trailer

Anglie se na konci 12. století zmítala v neklidných časech. Král Richard I. Lví srdce se z třetí křížové výpravy nevrátil do Anglie a skončil v zajetí v Rakousku. Na anglický trůn mezitím usedl jeho bratr princ Jan (G. Rolfe), a to jen vyostřilo spory na ostrově mezi normanskou šlechtou věrnou Janovi a Sasy – příznivci krále. Na své cestě z křížové výpravy je i saský rytíř Ivanhoe (R. Taylor), co na hradě svého otce (F. Currie) a u své milované Roweny (J. Fontaineová) hledá pomoc k vykoupení Richarda ze zajetí. Náhoda jej svede dohromady se starým židem Izákem (F. Aylmer) a jeho dcerou Rebeccou (E. Taylorová), co mu pomůžou se sháněním potřebných peněz, ale také jej připravit na nadcházející rytířský turnaj. Bez porážky normanské šlechty by všechna snaha o vykoupení totiž byla zcela marná. Jan se Ivanhoea v přestrojení za neznámého černého rytíře obává, a hodlá vzpurného rytíře potrestat… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Romantická historická freska, které by velice slušel širokoúhlý rozměr a snad i propracovanější výprava, přičemž krásných hradů jsem si užil do sytosti, ale kostýmy už působily levnějším dojmem. Příběh, ve kterém Robert Taylor skvěle ztělesnil bájného hrdinu, výrazněji neotálí. Hrdina tu má krasavice hned dvě, zejména Elizabeth Taylor je nádherná, a jak už to tak bývá, obě se zamilují. Aby taky ne. Ivanhoe je krásný, čestný, statečný, a v momentě kdy jej podpoří Robin v kápi se svoji družinou, pardon armádou, tak je pro napínavé dobrodružství zaděláno, což se projeví hlavně v bitevních scénách obléhání hradu, které (až na ty šípy) ani trochu nepůsobí, jako by bylo nasnímáno v počátku 50. let a které jsem si taky náležitě užil. Zkrátka skvěle zpracované story, ve kterém každá, i záporná postava, má své místo a pádné opodstatnění. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Pútavý film o Anglicku z 12. storočia. Má všetko, čo by ste chceli vidieť vo filme o stredovekej Európe: rytieri, spravodlivé panny, turnaje, bitky a sporné koruny. Film však nie je nijako nudný. Užíval som si každú jeho minútu. Titulnou postavou je anglosaský rytier, ktorý je na misii vrátiť uväzneného kráľa Richarda Levieho Srdca na trón. Na ceste Ivanhoe narazí na niektoré prekážky, ktoré môžu ohroziť jeho vlastný život a ohroziť budúcnosť Anglicka. 7,5/10 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Viac menej to isté dobrodružstvo, čo legendárny Robin Hood z rokov tridsiatych. Iba o niečo menej svižnejšie a zábavnejšie. Ale iba o kúsok. Naivita razí z každého patetického dialógu, ale tak kto by si rád nevypočul reči 20 ročnej Elizabeth Taylor, ako je do niekoho bláznivo zaľúbená. Niekoľko súbojov na koňoch a hlavne dynamicky nakrútené a dnes už celkom vtipne pôsobiace dobývanie hradu sú triumfami filmu, kde vás asi politické pletky budú zaujímať zo všetkého najmenej. Ale oproti takým o pár rokov novším Vikingom mi toto pripadalo ako druhá liga. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Chronicky známy romantický príbeh z čias dávno minulých. Zub času sa síce podpísal aj pod všeobecnú naivitu snímku (z nášho pohľadu smiešne dobývanie hradu...), no veľa zachraňuje skvelý casting, ktorý sa skrátka vydaril na jednotku. Všetky postavy sa tak dostali do správnych rúk a všetkým spolu to náramne pristalo. Škoda tej všeobecnej čistoty (čo sa mi do stredoveku moc nehodí) a uhladenosti. Na druhú stranu sa tu celkom prekvapujúco vydarili osobné súboje, v ktorých akoby spomínaná naivita išla bokom. Slabý nadpriemer. 70/100 ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem shlédl nějakou adaptaci Ivanhoa a první překvapení nedalo dlouho čekat. Ivanhoe je zasažen téhož rámce, jako známý příběh o Robinu Hoodovi, tedy král Richard Lví srdce je držen ve vězení v Rakousku a princ Jan zatím krutě vládne. Robin Hood je zde dokonce pod jménem Locksley jednou z vedlejších, ale důležitých postav. Celý příběh jde ale mnohem do větší šířky, nabízí realitu kde Normani a Sasové se nenávidí, čarodějnické procesy jsou způsobem jak se zbavit nepřátel, Židi tuší že nenajdou zastání u nikoho a rytíři ač na různých stranách mají svoji čest. Také nabízí nějakou tu nenaplněnou lásku a kupodivu i výborné bojové scény. Rytířský turnaj je parádní, závěrečný souboj plný brutálních ran do štítů vypadá pekelně reálně a pak je tu útok na hrad. Ač mám pocit, že místo šípů házel štáb klacíky, místo kamenů jsou polystyreny a meče jsou z plastu, přesto má scéna útoku lučištníků na hrad neskutečný drajv. Velice příjemné překvapení, které se sice neblíží velkoleposti Quo Vadis, ale kouká se na to velmi dobře. Historický film roku 1952. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Natáčení filmu začalo 14. září 1951. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • Miklós Rózsa uviedol, že svojou hudbou k filmu "sa vrátil k stredovekým hudobným zdrojom, ktoré čiastočne vychádzajú z autentickej hudby 12. storočia, alebo sú ňou aspoň ovplyvnené." (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo na hrade Doun v škótskom Stirlingu a v Elstree Studios v Borehamwoode v Anglicku (Spojené kráľovstvo). (Arsenal83)

Reklama

Reklama