Reklama

Reklama

Monstrum z galaxie Arkana

  • Československo Dům mezi hvězdami (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina, která nabízí od všeho trochu. Nepomohlo ani, že na scénáři spolupracoval Miloš Macourek, že režie se ujal uznávaný tvůrce animovaných filmů Dušan Vukotić. Film vypráví o hotelovém recepčním, jenž si spřádá velkolepé představy o životě ve vzdálené galaxii, aniž tuší, že skutečnost může být někdy děsivější nežli sebeodvážnější fantazie. Ocitne se tváří v tvář bizarní příšerce, dokládající, jak ani trikoví odborníci na Barrandově nedokázali vyvolat strach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jako dítěti se mi film líbil. Ale v dospělejším věku jsem se musel zabývat tím, co a proč se mi na tom líbilo. Asi jak píše hlavní postava knihu a ještě ji nenapsal a už ji obdržel jako vydanou. A pak zjistil, že uvnitř jsou jen prázdné stránky a na obálce se skví pouze název knihy, který už napsal.*** Ale ve fantasy je vše možné, takže i tyhle výstřelky mimozemské civilizace, na kterou se ve filmu čeká, tak jsou zcela legální. Jen ne pro každého přijatelné. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Diváci Filmového festivalu pracujících si nějakým zázrakem mohli vychutnat tenhle politicky neuvědomnělej béčkovej sci-fi snímek obsahující násilí, urvaný a rozšlápnutý hlavy nebo hromadnou nudistickou scénu vítání návštěvníků. Jde o popkulturní dílko, který okatě vzdává hold brakový literatuře a poodhaluje, jak vlastně takový paskvily vznikaj. Navíc tak tvůrci činí překvapivě originální formou. Nejde o žádnou invazi ale o zhmotnění představ brakovýho spisovatele a monstrum je dětská hračka, která se občas tak trošku zvětší. Počkejte si na její poslední scénu. Řekl bych, že na ni dost radikálně změníte názor :-) Ještě mě napadá, že scéna s vyvražďováním známejch českejch herců mohla být i sociálně kritická :-) Když přivřu obě oči… ● Macourek na drogách, monstrum od Švankmajera, Helena Růžičková, ►svatební apokalypsa s hořícími účastníky, urvaná hlava Karla Augusty mluvící v míse s polévkou, výborná atmosférická hudba, přesně sedící k obsahu, … Neupadnout monstrum v zapomnění, tak tu máme kult pro všechny příznivce divnejch filmů. Varování: Děj je místy nebetyčně ►stupidní! A jiný scény jsou neméně absurdní (v tom nejlepším slova smyslu). Znáte nějakej béčkovější československej film? Jestli jo, tak ho chci vidět! ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Na počudovanie som sa celkom bavila. Nesledovala som úplne pozorne, je to film, ktorý vám aj pri decentnej minutáži dovolí kresliť aj pozbierať zo sušiaka prádlo... ale dávam 3* za ten humor... to bolo také absurdné, bláznivé aj vypočítavé v jednom, že tie blbé fóry si ma jednoducho získali. Taká kravina, až je to srandovné. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si myslel, že se postavy zbláznily. Pak že se Macourek zbláznil. A nakonec mi došlo, že se zbláznila produkce, protože schválila tuhle úchylárnu. Nechápu pro koho je film určený. Na dětský příběh je v něm moc nahoty a gore scén - jatka na oslavě jsou sice odlehčená vtípky, ale vizuálně dost drsná. Na vážně míněné sci-fi je skvělý námět rozředěný dementním příběhem. Na uměleckou vizi je to mizerně natočné a zahrané. Do škatulky legendárně špatných chlastacích filmů pasuje Monstrum z galaxie Arkana perfektně, ale předpokládám, že takovou ambici nikdo neměl. Nejspíš se střetl Macourkův sklon k bláznivým komediím se stylem režiséra Vukotiče, a ve výsledku prohráli všichni. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Svým formálním zpracováním (a vlastně i šíleným scenářem, Macourek jel zrovna asi na houbičkách) poměrně ojedinělá záležitost v historii tehdejší čekoslovenské kinematografie. Vždyť v jakém jiném filmu té doby, kdy se točily politicky uvědomělé snímky a kdy nahota ve filmu se stále uchylovala do sféry velmi decentních záběrů a názorné násilí bylo téměř tabu, jste mohli vidět film, ve kterém chodí dlouhé nudistické zástupy lidí s neskrývanou nahotou a ve kterém jsou vidět brutálně utrhané hlavy v talířích s polévkou. A to vše, pěkně prosím, uváděno v rámci tehdejšího FFP - Filmového festivalu pracujících. Být tento film po letech zreprízován (vlastně v televizi nikdy neběžel) a tedy známější dnešnímu publiku, bylo by zaděláno na menší kult. Menším problémem se mi pouze jeví, jak podobnou obskurní záležitost se zmatenou režií vlastně smysluplně hodnotit, proto volím opatrné dvě hvězdičky. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Mezinárodní filmový festival vědeckofantastických filmů v Terstu udělil snímku Zvláštní cenu poroty. (Terva)
  • Mezinárodní filmový festival fantastických filmů v Madridu udělil snímku dvě ceny, a to v kategorii nejlepší film a Cenu odborné poroty za nejlepší masky. (Terva)

Reklama

Reklama