Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Téma filmu se vztahuje k novodobé estonské historii. „Prosincové horko“ v názvu odkazuje k událostem z 1. prosince 1924, kdy došlo v hlavním městě Tallinnu k pokusu o komunistický puč. Spolu s novomanželi Tanelem a Annou prožíváme tehdejší atmosféru nejistoty a strachu o vlastní budoucnost. [Cinema Mundi 2010] (oficiální text distributora)

Recenze (18)

zette 

všechny recenze uživatele

Muj prvni estonsky film. K tomu namet, ktery me zajima. Musim rict, ze kostymy a dobove rekvizity se celkem povedly ( alespon si to myslim ). Skoda, ze film se nenesl vice ve vypravnem a dokumentarnim duchu. Vedlejsi pribehy, at uz mladeho paru, co chtel odjet do Parize, vecne opileho generala, revolucionare- kurevnika byly trapne az beda. A cesky dabing tomu asi taky moc nepridal. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jsem překvapena. Estonci natočili velmi dobrý film. Ukazuje nám na základě skutečné události, co se dělo v r.1924 v jejch vlasti. Komunistické hordy tajně překročily hranici suverénního svobodného státu Estonska a krvavě zaváděli diktaturu proletariátu. Hodně vražd, hodně krve, ale tentokrát se to ještě nepovedlo, díky statečnosti generála a pár jeho vojáků, kteří se zbaběle neskrývali. Byl tam ještě jeden velitel na ministerstvu obrany, který se strachy třásl a dělal vše pro to, jen aby nemusel zasáhnout. Zrádce a zbabělec. Dějiny se stále opakují a na každou svini se najde vařící voda. Ještě bych chtěla dodat, že film je velmi dobře nadabovaný (naši kvalitní dabéři) a české titulky se vyskytují jenom v tom případě, kdy Rusové mezi sebou mluví rusky a předpokládá se, že dnešní generace by jim nerozuměla. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No a, že je film z Estonska? Viděl jsem lepší Estonský film, a ten neobsahoval bídnou a zákeřnou nudu na tisíc způsobů jako tenhle film. Krvavá revoluce v Estonsku skutečně byla. Příliš se o ní neví, o to zajímavější je ale film, který o ní vypráví. Jenže to by film musel být natočen trošičku poutavěji, než ve skutečnosti je. Akce - nulová. Proč? Protože si tvůrci spletli vojenskou šeď s myší šedí a udělali to všecko tak nějak na kolenou. Bylo neskutečně náročný to celý dokoukat s čistou hlavou. A nejhorší na tom všem je fakt, že to téma vlastně není vůbec špatný, právě naopak. Štve mě to, Estonci na to mají, točit dobrý filmy. Proč ale příběh z jejich historie nedali někomu povolanějšímu, to nechápu. Tady se o předválečné, válečné a poválečné příběhy zakopne chvíli, co chvíli a většinou to točí renomovaní režiséři. Běda, když vážný příběh chytne nějakej vocasník s kraťasem na triku. Ale tak co, zase nebudu jenom nadávat. Kromě absence válečné atmosféry se to docela dalo. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Zřejmě můj první estónský filmový zážitek a rozšíření si dějepisných obzorů z jeho historie v jednom. Výprava a celkové zobrazení meziválečného Estónska se mi líbilo, samotný syžet, především naroubování vztahu zhrzeného revolucionářského milence k Anně, už méně. Zamrzí také absence českých titulků na tuzemském dvd vydání. O událostech onoho večera viz http://en.wikipedia.org/wiki/1924_Estonian_coup_d'état_attempt ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příslušníci Kominterny jsou zde vypodobněni správně jako chátra. Znázornění pouličních šarvátek bylo pojato realisticky, ale o samotné revoluci a jejím skutečném smyslu a významu pro Sověty tam tedy moc není. A právě proto je možná škoda, že tvůrce více opticky nezvýraznil historická fakta a spíše dal více prostoru milostné zápletce, která postrádala jakkoliv hlubší emoce. Jinak film s rozpačitou romancí měl určitě na víc. Nicméně pro příznivce historie je to pořád zajímavá volba ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama