Reklama

Reklama

JW je mladý, charismatický muž žijící ve Stockholmu. I když má hluboko do kapsy, vede dvojí život – nelegálně se živí jako řidič taxi a následně si dopřává komfort vyšší třídy. Poté, co potká krásnou, bohatou dívku, zaplétá se do světa organizovaného zločinu. Začíná prodávat kokain, aby si mohl i nadále dovolit svůj přepychový životní styl. Kam až bude schopný zajít? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

castor 

všechny recenze uživatele

Realismus je cítit, skutečně cítit na každém druhém kroku. Každý chce prachy, každý chce krásný a snadný život. A každý to chce nejlépe hned. Drama individuálních osudů nese rukopis severských filmů, roztřesená kamera, žádné mazlení, naturální sekvence. Zvláštní film. Výživný, ale zvláštní. Při závěrečných titulcích jsem nebyl zklamaný, ale čekal jsem asi trochu víc. Dusná severská atmosféra tomu jenom nasvědčovala. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Skvělý Kinnaman ve filmu, který odhaluje problematiku přistěhovalců ve Švédsku, kteří páchají trestnou činnost, zde pašování kokainu. Arabové proti Srbům, mezinárodní skupinky, chtějící velké prachy. Jenže velkou trefu neuděláte sami, ale s parťáky. Parťák by zabil i vlastní matku, když na to přijde, a je jich celá skupina. Do toho se přimíchá JW, dodávající si ve Švédsku sebevědomí, inteligentní mladý muž, který své schopnosti zúročí díky přivydělávání jako taxikář. A situace houstne... ()

Reklama

vander19 

všechny recenze uživatele

Švédsko, krajina kde sa zdá všetko funguje perfektne. V tomto prostredí výbornej ekonomiky vyrastá aj JW. Má bohatých kamošov, pravidelne chlastajú drahé koňaky a fúkajú linky koksu. Lenže chudák JW je bohatý len svojimi šatami, živí sa ako taxikár a čo zarobí to vráža do výšky, ktorú študuje alebo do posledných módnych doplnkov, aby bol IN. Každému je jasné, že takto sa proste nedá žiť na vysokej nohe. Tak sa mladý JW dostane do gangu, však keď jeho srdce piští po bohatých čubkách, luxusných doplnkoch a cool autách čo iné mu zostáva??? Espinosa odokryl trošku inú tvár škandinávskej krajiny, kde je ten bežný život úplne identický ako hoc kde na svete. Vytvoril film s multikultúrnou spoločnosťou, kde vlastne ani jedna postava nie je domáca-Švéd. Je to mix Arabov, juhoameričanov a bývalých jugošov čo sa rozliezli prakticky po celom svete. Práve v tomto je sila príbehu, balkánci sú horkokrvní, Arabi ziskuchtivý a chudák JW tupý. Hlavne jugoši sú hustý. Fakt klasa obchodníci. Film mal len tú smolu, že trošku je pridlhý. Takýto akčno-gangstersko-koksový film je tým pádom zbytočne naťahovaný a potom stráca dynamičnosť. Na záver je ale vidieť ako JW zbesnel a už sa teraz teším na dvojku, kde dúfam nebude uplakaný Matikár... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PENÍZE JSOU REÁLNÉ. TEĎ JE TŘEBA ZEPTAT SÁM SEBE, JESTLI TO PŘIJMOUT, NEBO SI MYSLET, ŽE TO TROCHU SMRDÍ..... /// Mlaďas J.W. má na účtu dvě kila, ale je chytrej a mohl by vydělat na globálním ekonomickým průseru. Aspoň si to myslel. Jenže osud chtěl, aby svůj život spojil s Araby, Srby a Albánci – tedy lháři a podrazáky, co se modlí každej k jinýmu bohu. Dlouho – vlastně furt se v poklidu vypráví, důraz se klade na charaktery, ukázat motivy a důvody...atd, atd. Decibely ohromí jen při návštěvě nočního klubu (nikam nechoď!, furt píšu o filmu!). Všechno se podřizuje a připravuje pro hodinu ,,H“, kdy se charaktery dají ,,do pohybu“. NEMYSLI SI, ŽE ZNÁŠ LIDI, SE KTERÝMA PRACUJEŠ! Film o drogové mafii zdlouhavě ukazuje, že ,,BÍLEJ KŮŇ“ nikdy černý stádo nepovede. Leda že by..... . Zbytečně DLOUHÉ, ale ZAJÍMAVÉ, možná až psychologické vyprávění, které určitě v závěrečná půlhodince – když řada předem naplánovaných i nešťastných příhod graduje, nabídne nadprůměrný filmový zážitek. Jestli čekáte americkej popcorňák – tak tohle ti kluci ze ,,severu“ netočej. Jejich filmy a příběhy jdou jinou cestou! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nechci čekat na americkej remake. 2.) Jmenuji se Michael Scofield a chci se naučit zdrhnout z vězení. 3.) Pracuju pro Abdulkarima. 4.) Zjistím, proč nekupovat psa od Albánců. 5.) Chystám se podnikat s klukama z Arábie a tichými společníky jsou Albánci (slyšet je jen několik Srbů). 6. Jsem bílej kůň osedlanej přičmoudlým jezdcem. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zatímco u starých mafiánských filmů platí pravidlo "nikomu nemůžeš věřit, kromě své (mafiánské) rodiny" zde se v etnicky zkrášleném Švédsku (v tom filmu se mluví bezmála šesti jazyky) razí naprosto protichůdná fráze. Poklidné budování charakterů, sem tam nějaké to násilí a nemnoho akčních scén pod taktovkou velmi zručného režiséra a kameramana, který se zrodil pro práci z detailem a světlem. Hlavní hrdina je mega nesympatický, ale tak nějak naschvál a to se cení. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme možno počuť okrem švédskeho aj španielsky, srbský, anglický či nemecký jazyk. (MikaelSVK)
  • Dragomir Mrsic, ktorý stvárnil Srba Mrada, nie je profesionálnym hercom, ale v skutočnosti je bývalým bankovým lupičom. (MikaelSVK)
  • Daniel Espinosa toužil příběh z Lapidusova románu „Snadný prachy“ převést na plátno už od dob, kdy se s ním setkal. Svou roli v jeho motivaci hrály jistě i jeho chilské kořeny. Proto se nabídky producenta Fredrika Wikströma chopil s nadšením a za na švédské poměry velký rozpočet 9 milionů amerických dolarů vytvořil hit, na nějž doma za první víkend přišlo víc než sto tisíc lidí. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama