Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 2

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (673)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejprůměrnější z průměrných průměrů. Mikael Håfström není špatný režisér, tady ovšem narazil na ne zcela uspokojující scénář. Ono to sice nikdy není úplně hloupé, nelogické či zmatené - ale ten příběh zkrátka nemá potřebné grády či vyšší ambice. Anthony Hopkins v závěru září, škoda jen, že mu není dáno více prostoru než tomu nemastnému neslanému otravnému učni (rozumějte "sympatickému" hlavnímu hrdinovi, kterému máte fandit). Jinak u pár lekaček jsem se leknul, obrázky z Říma potěšily ... takže vzhledem k tomu, že jsem měl do kina volňásek, návštěvy nelituju :-D Pokud nemáte nějaké radikálně antikatolické názory, tak vás The Rite neurazí. Zásadnější otázkou však je, koho se snaží nadchnout. A já se obávám, že nikoho. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na rovinu - raději mám filmy, jako je Vymítač ďábla či Omen. Přesto mě Obřad zaujal - výkonem A.Hopkinse, skvělou hudbou - příkladná ponurost a smyčcové přívaly chvílemi připomínaly filmy historické, fantasy, ale i Coppolova Draculu a působivou kamerou. Smysl pro detail, jenž se v rostoucí nabídce akčních a překotně střihaných filmů vytrácí, šerosvitná kamera, Řím plný tajemství a stupňující se pocit ohrožení. Hlavní hrdina, student Michal, se neochotně a s obtížemi nechává přesvědčit o věcech mezi nebem a zemí. Tvůrci však jako by sami nevěděli, zda točit film fantastický, nebo se snažit o maximální reálnost. Sám divák je pak chvíli co chvíli přesvědčován, že vládce pekel existuje, aby vzápětí viděl, že nejspíš není, a znovu dokola. Škoda nevyužití některých motivů - například kočky jsou v Římě všudypřítomné, ale jen tak pobíhají. Přitom odpradávna jsou spojeny s magií a ďáblem. Horror ne, mysteriozní psychologické drama ano. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Hrozně mdlej vymýtačskej horor. Já ty vymýtačský asi nemusím tak nějak obecně, ale třeba pár Vymýtačů Ďábla mi přišlo celkem obstojnejch a lepších než tohle. Lepší než tohle je snad i Krvavá sklizeň. Problém je, že v Obřadu není vůbec žádnej zajímavej nápad, pokud nepočítáte jako originální myšlenku hlavního hrdinu, co pochybuje (!!!) o svojí víře, no ho hó, to tady ještě nebylo! Do toho pár triviálních záběru na posedlý, trocha much, žab a koček, no prostě všechno, co je profláklý a nudný. K tomu všemu je hlavní hrdina dost nevýraznej a jeho osudy mě absolutně nezajímaly, Braga lepší ale taky zrovna neoslňuje. Že se tam mihnul Hauer považuju za plus, ale jeho role byla tak malá, že byla spíš takovým pár-sekundovým vytržením z otupění. Většina mýho skóre jde Hopkinsovi, kterej to uhrál nadmíru dobře, ale tady se snad ani nemusel tak snažit. Nemá cenu sledovat. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Film, který nevyužívá potenciál toho, co se v něm děje a jede jen na půl plynu. Pokaždé dokáže navodit slušnou atmosféru před samotným vymítáním, ale jakmile dojde na vymítání, je všechen strach pryč. Ani nevím, ale mě vyděsí spíše ta atmosféra neviděného… Jinak Hopkins to vytáhl, všechna čest tomuto herci. Colin se snažil a myslím, že s lepším scénářem by z něj jednou mohl být i velice slušný herec, no a Alice Bragu mám rád už nějakou dobu. Suma sumárum - není to nejhorší, ale mohlo to dopadnout i lépe. 60 %. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Zas tu máme jednu černoprdelnickou Bondovku! Toník Hopkinsů předvedl opět svůj standardně výborný výkon, ale tím je výčet superlativů vyčerpán. Celý film mi přišel neskutečně nudný a utrápený. Když už se začalo něco dít, byl prakticky konec během deseti minut. Díky naprosto špatně vyřešené dějové linii jsem tedy lehce zklamán a na vyšší hodnocení nestačí ani Toníkův strhaný obličej. Za tápání v katolických vodách exorcismu bych dal tak dvě až tři hvězdy. 55% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Scéna, ve které se Michael Kovak (Colin O'Donoghue) ptá otce Lucase (Anthony Hopkins): “To je celé?“, načež mu otec Lucas odpoví: „A co bys čekal?. Dým, protáčející se hlavu a zvracení?“, je odkazem na snímek Vymítač ďábla (1973). (jurama525)
  • V traileru k filmu zní hudba Wojcziecha Kilara složená původně k filmu Drákula (1992), ve kterém také hraje Anthony Hopkins. (ČSFD)
  • Nápis na zdi v domě otce Lucase (Anthony Hopkins) "Fi sydd biau fe nawr“ je napsán velšsky. Z Walesu přitom Hopkins pochází. (Pavlínka9)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno