Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (201)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Pawn Sacrifice si mě zaháčkoval svým trailerem, lidmi co na filmu dělali a také zajímavým příběhem. Šachy znám, ale neznám žádný příběh o nich. O talentu Edwarda Zwicka netřeba debatovat, je to výborný režisér, perfektní řemeslník a dobrý vypravěč. Umí natočit jak historický film, tak i romantické drama nebo válečné drama ze Sierra Leone. O to více překvapí, jak moc je Pawn Sacrifice utlumené. Nejsou tady žádné přelety, nebo složité kamerové hrátky. Stačí jen poctivě budovaná retro atmosféra s fajn prostřihy na televizi, noviny, burzovní zprávy. Film si hraje se zajímavým zobrazením šachovnice a myšlenek hlavního hrdiny. Líbilo se mi, jakým způsobem je příběh, o kterém jsem nic nevěděl, vystavěný a jakým způsobem graduje. Tobey Maguire si zahrál, tak moc nesympatickou postavu, že je stěží uvěřitelné, že někomu jako je on, lze fandit. Maguire do toho dává dost hodně a pořádně se snaží, aby jeho Fisher, byl co nejvíce nesympatický, bezohledný, namyšlený muž co se chová jako by byl nejlepší. O to více mě bylo samotné postavy líto, jelikož ta jeho asociálnost, byla perfektně natočená. Liev Schreiber si krade několik scén pro sebe, ale chtělo by to více prostoru, na úkor Fischera. Peter Sarsgaard a Michael Stuhlbarg jsou velmi dobří a krásně doplňují ústředního hrdinu. Zaujalo mě jakým způsobem jsou zobrazovány šachové partie, myšlenkové pochody a jisté šílenství, které se při nich dostavuje. Filmu docela dost podráží nohy to, že mu chybí větší konfrontace s Rusy, lepší zakončení a samotný dovětek. Pawn Sacrifice se mě dost líbil, i když mě pár momentů trošku zklamalo. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nakonec se z toho vyklubalo poměrně slušné, i když celkem zapomenutelné sportovní (?) drama. Jestli se to opravdu událo nějak podobně, tak to tedy byl americký šachový génius Bobby Fischer pěkný dáreček (egoistický paranoidní excentrik, jedním slovem "psychouš"), navíc v takto politicky vypjaté době v partii proti Sovětům. Nicméně mě zamrzelo, že (asi kvůli laickému filmovému publiku, ale těžko se divit) z šachovnice skoro nic nevidíme, nějaké strategie a souvislosti nepoznáme a proč že to šlo o mistrovský tah (hru), kterému i Spassky zatleskal, si můžeme leda zpětně dohledat na wikipedii. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V časech, kdy Američané mohli táhnout Minutemanem na e6 a Rusové SS-18 na a7 (a výsledkem by spíš než remíza byl oboustranný mat), přišlo v Reykjavíku něco komornějšího, co mělo přeměřit svaly uprostřed studené války. I když mohli Bobby Fischer a Boris Spasskij položit své pinďoury na šachový stolek a ten, kdo by shodil svého krále, by byl vítěz, utkali se nakonec na 24 jistě vzrušujících partií.. Těžko říct, jestli bylo autorským záměrem, že divák fandil klidné síle, co umí sportovně ocenit soupeře a ne psychotickému paranoikovi, který užití teorie a paměti nad 64 políčky dovedl k dokonalosti, ale co vím jistě je to, že i do filmu o šachu lze nacpat nějaký náboj, originální přístup či autenticitu a to se Zwickovi přes sicilskou obranu bílými moc nepovedlo. V nabízejícím se srovnání s Howardovou Čistou duší dostávají šachy od matematiky docela na frak.. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Celkem povedený film o šachovém velmistrovi Bobbym J. Fischerovi a o jeho souboji s Borisem Spasskym, ale také o jeho špatném duševním zdraví. Já si šachy rád zahraji, ale hrát to profesionálně, to musí být hrozná nuda. Film je místy také, ale asi to lépe natočit nešlo, film o šachu nemůže být nějak extra zábavný. Přesto jsem se rád dozvěděl o dvou šachových velmistrech a je smutné, že Fischer trpěl nějakou duševní poruchou a to mu dost tížilo život a hlavně kvůli tomu přestal hrát šachy, ty jeho požadavky při zápasech byly opravdu bláznivé. Tobey Maguire zahrál Bobbyho opravdu výborně. Jinak musím dodat, že jsem spíše fandil Spasskymu. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Každý je nějaký a šachisti - aspoň za mě to jsou lidé, kteří svoji genialitu vkládají celou svou duší do tohoto druhu hry a "obyčejný, jednoduchý" svět kolem nich je pro ně pouze určitým způsobem nepříjemného prostředí, ve kterém nedokáží kooexistovat. Ten film je pro mě přesnou ukázkou toho, jak se génius dokáže chovat...a výkony Maguirea a Schreibera jsou unikátní :) Ty nejisté a podezřívavé pohledy...a jak to tedy doopravdy bylo? ;) Těžko říct :) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Bobby Fischer je považován za jednoho z nejlepších šachistů všech dob. Výrazně přispěl k rozvoji teorie šachového zahájení, svými vítězstvími zpopularizoval šachy, díky němu se začaly v šachu točit větší finanční částky a k rozvoji hry přispěl i vynálezem nového způsobu měření času hráčů na rozmyšlenou a návrhem alternativních pravidel šachů, zvaných nyní Chess960. (Sancoo)
  • V roku 1959 sa s Bobbym (Tobey Maguire) stretol aj český majster Luděk Pachman a potvrdzuje, že Fischer poznal naspamäť aj partie, ktoré sám Luděk zohral už pred dávnymi rokmi a na ktoré zabudol. Len dvakrát sa Pachmanovi podarilo Fischera poraziť, načo mu Bobby vždy nahnevane vyštekol do tváre: „Nabudúce ťa zabijem!“ (Raccoon.city)
  • Už po čtyřech tazích vzniká 300 miliard šachových kombinací. (sator)

Reklama

Reklama