Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím jak vzteklej, ale lepší ucelený dokument o WW2 mě nenapadá. Prostor šesti padesátiminutových dílů není sice nic moc na detailní a věrné zachycení všeho podstatného, na druhou stranu je to ale příjemně dívatelná stopáž, která také byla určitě z části dána kvantitou použitelného materiálu. O něm to celé právě je. Jedná se o velmi pěkně sestříhané a chronologicky seřazené autentické záběry, na kterých je zřejmé, že si s nimi dal někdo spoustu práce (zresturované do HD, podbarvnené) - fakt velká paráda! Ne všechny jsou záběry jsou dovedené až k barvám, protože vám ručím, že na některých jsou takové věci, které vidět barevně ani nechcete. Postřehl jsem tam sice pár malinkých historických nepřesností, ale na druhou stranu jsem se také dozvěděl několik nových informací, po kterých jsem pak musel i zapátrat hlouběji....Celkově - řekl bych "pastva pro oči", kdyby to oprávněně neneslo název, jaký to nese...... ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Přehledně zdokumentovaný vývoj 2. světové války, jehož kořením jsou barevné záběry, které značně zvyšují intenzitu prožitku při jejich sledování. Osobně bych měl výtku k rozložení obsahu do jednotlivých dílů. Skoro celé čtyři díly jsou věnovány období války do konce roku 1942, částečně i proto, že tam hraje velkou roli Francie, ale to je vzhledem k tvůrcům dokumentu logické. Zároveň je do poslední epizody napasován závěrečný rok a půl války a moc prostorů nedostane naprosto zásadní vylodění v Normandii. Navíc správně nezapomínají ani na boje v Africe a Tichém oceánu, což ale vede ke zbytečně častým a zkratkovitým skokům mezi frontami, kterým se lehce dalo předejít a to přidáním klidně jen dvou epizod. Frajeři jako MacArthur a Patton by si větší prostor jistě zasloužili. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna velkým příznivcem dokumentů nebo seriálů, tento se mi dostal "pod ruku" spíš náhodou (no když se podíváte na pondělní večerní program, tak to až zas tak úplná náhoda nebyla, páč na komerčních kanálech je to jeden "super" seriál vedle druhýho a všecky dohromady leda tak pro houpací koně :o) ). Nicméně tento seriál se od ostatních liší tím, že se nepouští do zbytečných detailů, nýbrž ukazuje tuto smutnou část lidské historie v těch nejdůležitějších faktech. Navíc s pouze dobovými záběry a né s přehrávanými. A i ty záběry mi přijdou, že jsou vybírány jen ty "nejlepší" a nejzajímavější. A co mě ještě zaujalo, tak že se tvůrci během jednoho dílu nesoustředí pouze na jednu událost, či lokalitu, ale pouští se do všech důležitých míst a mezníků 2.Světové války. Rozhodně bych doporučil lidem, kteří se nechtějí dlouhosáhle pídit po nejdůležitějších faktech. Pro "znalce" už to bude pouhý opáčko, ale hodně kvalitní! ()

erased 

všechny recenze uživatele

Můj první, v plné pozornosti sledovaný dokument z druhé světové války a hned trefa do černého. Určitě bych se vůbec nezlobil za více materiálu z války v Tichomoří a trochu mi chyběl mi i širší záběr událostí v jednotlivých zemích a jejich dopad na celkový průběh války, obzvlášť v kontrastu s přespříliš propíranou Francií. Ale jako úvodní přehled tématu a zároveň rozcestník pro jeho budoucí poznávání slouží Apokalypsa výborně. Nemalý podíl na tom mají vedle bohaté informační hodnoty i obarvené záběry a výborný komentář, díky kterým se do doby nedalo nevžít a s oběťmi nesoucítit. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příhodně ve dnech incidentu s nazi pokladní jsem si dal opáčko války "o záchranu člověka samotného", která asi nikdy nepřestane fascinovat svým měřítkem a vůbec tunou všeho možnýho. V podstatě platí co jsem napsal už o Apokalypse z první světové, tedy že je to skvělý sumárum těch nejdůležitějších informací s projekcí tehdejších záběrů (barevně!), zlidštěný o dopisy a vzpomínky vojínů. Pokud dokážete vidět jistou krásu v tom všem zabíjení, zbrojení a ničení, v tragédii ideologií, nacionalismu a brainwashingu, tak tady to je super příležitost. Byť rozsahem "for dummies", cyklus to byl výborný - zavřít hubu 90% učitelek na střední a pustit radši beze slova tohle... P.S. Stylový soundtrack budiž třeba Frontschwein a máte-li dál slinu, račte navázat na dějepis poté. Kdo byste rád WW2 opravdu do hloubky, toto běží týden co týden po dobu šesti let (jak šla válka). Pak zde téma válka a film, tu souvislost s Bombou. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama