Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (171)

monolog 

všechny recenze uživatele

Další skvělá česká parodie, která si bere na paškál různá filmová a literární klišé a opět velmi kvalitně zpracovaná. Humor je zde laskavý a žertovný, žádné nechutné výlevy. nezapomenu na Jana Skopečka, který tu jako anglický sluha přímo exceluje a úžasný je i jeho projev, když se Marvan, Olmer a Filipovský chystají jít do podzemí.- Před pár lety jsme tu měli instalatéra. Říkal, že problém je někde v trubkách dole. Od té doby jsme ho neviděli. Někdy si myslím, že tam po chodbách bloudí do dnes. Šílený a hladový... a Filipovský na to. - To mi dal tu facku určitě on. To byla šílená facka! Podobných vtípků je tam víc. Například když Alan Pinkerton zvedne kulku odraženou od žulového sloupu (!!!) a jediným pohledem pozná, že to byla ráže 44, švédské pistole s dlouhou hlavní a střelec měl vysoké podpadky. K popukání vzato až ad absurdum. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Atmosféra navozená naprosto fenomenálně, narušuje ji jen Walda (jehož zpěv byl v tomto filmu sice jako vždy krásný, ale snad poprvé a naposledy také zhola zbytečný). Naprosto luxusní hlášky, neuvěřitelné dedukce, ze kterých by zůstal na větvi i Sherlock Holmes (Kde je mé dítě?" - "Bude se ženit." - "Tedy je to syn. Dcera by se vdávala."), okouzlující Oldřich Nový, čarovná a šarmantní Květa Fialová, výtečný Marvan, tajné chodby, mrtvoly, které nejsou mrtvoly, fantastické herecké výkony (kromě již zmíněných stojí za zmínku Filipovský a geniální Skopeček), kouzelná braková atmosféra ve stylových kulisách... prostě další česká parodie, která je naprosto super. Lepší než Kdo chce zabít Jessii a skoro stejně tak dobré (ale mnohem více okouzlující), jako hrad v Karpatech. 85%. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nevyvážená parodie na další z fenoménů, kterým po válce už nebylo přáno. Po červené knihovně a westernu tentokrát přišla na řadu detektivní novela, fiktivní román Fantom Morriswillu od Jamese Harrisona. Později přijde řada na thrillery, sci-fi a další... Copak o to, námět je to skvostný, stejně jako Pytlákovka útočí především na zahraniční tituly a divák se tak může pohodlně oddat humornému odsouzení pohrobku gotického či krvavého románu. Bohužel stylově čistý koncept narušuje nedávné nadšení Limonádníkem a je tedy nutné strpět hudební výstupy Waldy Matušky, toho tehdejšího populára, a Květu Fialovou, která by snad opět toužila být jinou, lepší. Bořivoj Zeman se ostatně ve své pozdní tvorbě celkově cítil nakloněný mladé generaci, proto i Šíleně smutná princezna funguje jako pohádka Golden Kids a Honza málem králem dává příležitost šarmérovi Kornovi. Dnes už Morrisvill představuje také synonymum pro jevištní inscenace Divadla Jiřího Myrona nebo J. K. Tyla v Plzni. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Co to děláte dobrý muži?" - "Zalévám." "Kdo četl Žabí bratrstvo, Práskače a jiné detektivky od Edgara Wallace a dalších autorů, může jen příjemně sedět v křesle s kvalitní whisky, doutníkem nebo dýmkou a vychutnávat prostředí a atmosféru filmu. "Kde je mé dítě?" - "Bude se ženit." - "Tedy je to syn. Dcera by se vdávala." - "Stejně bystrý jako vždy." Obdiv hercům, jak dokáží s koženou tváří odříkat věty jako "Vašemu muži někdo ukládal o život tak dlouho, až mu o něj uložil"či "Pracuješ?" - "Lůžko si stelu." ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch nejlepších parodií, co u nás kdy vznikla. Bohužel, dnes je poněkud zapomenuta, a jelikož takovýto decentní, inteligentní humor se mezi širší populací zas tak dobrému jménu netěší (leč fanoušků má i tak požehnaně), musí si vystačit především s námi, kteří tento humor naprosto zbožňujeme, popř. jsme tento film viděli poprvé už v dětství, a ač jsme tehdy humor tohoto filmu (vtipy tu číhají opravdu na každém rohu) nejspíš nechápali, váží nás k němu vzpomínky na dětství. Tento film si zaslouží své čestné místo vedle Limonádového Joea, Adély i Hradu v Karpatech. Ač dekorace působí dosti papundeklově, na tom, že si tu scénáristé dělají srandu ze všeho, to nemá absolutně žádný vliv. Geniální herci (můj táta vždycky říkal, že Jan Skopeček by pro něj byl ideálním představitelem Saturnina), neskutečné hlášky, krásné písně Waldy Matušky, tajné chodby, detektivní zápletka, a mnohem, mnohem víc. Doporučuji milovníkům anglického a českého humoru. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Sídlo sira Hannibala Morrise představuje Hrádek u Nechanic, který se mimo jiné objevil i ve filmu Atentát (1964). (Robbi)
  • Sídlo, sousedící se sídlem Morrisvillů, je ve skutečnosti lovecký letohrádek v pražské Stromovce. (rakovnik)
  • Píseň "Náměsíčník",jež hraje při scéně u trezoru, nazpíval sám Oldřich Nový o 23 let dříve ve filmu Čtrnáctý u stolu (1943). (HJ-FILIP)

Reklama

Reklama