Ron HowardScénář:
Allan LoebKamera:
Salvatore TotinoHrají:
Vince Vaughn, Kevin James, Jennifer Connelly, Winona Ryder, Channing Tatum, Queen Latifah, Amy Morton, Talulah Riley, Chelcie Ross, Clint Howard, Rance Howard (více)VOD (3)
Ronny (Vince Vaughn) a Nick (Kevin James) jsou už od vejšky nejlepší kámoši. Společně vedou firmu vyvíjející automobilové motory, přičemž Nick je technologickým géniem, zatímco Ronny obchodním talentem, který Nickovy nápady prodává. Právě uzavřeli smlouvu s automobilovým gigantem, Nickovo manželství s krásnou Genevou (Winona Ryder) šlape jako hodinky a Ronny se konečně chystá požádat o ruku dlouholetou přítelkyni Beth (Jennifer Connelly). Jenže pak se všechno strašidelně pokazí, když Ronny přistihne Genevu při nevěře s potetovaným svalovcem (Channing Tatum). V tu chvíli se ocitá na výše zmíněné křižovatce. Má říct Nickovi pravdu a brutálně tak ranit nejlepšího kámoše? Nebo má předstírat, že nikde nebyl a nic neviděl a v Nickovi dál udržovat iluzi dokonalého manželství? Ronny se rozhodne kamarádův vztah zachránit, a tak zaútočí na Genevu, na jejího milence, čímž strhne lavinu komických nedorozumění a zmatků, která paradoxně nejvíc ohrožuje právě jeho. Pravda občas bolí, ale když ji tajíte, může to bolet mnohem víc. (oficiální text distributora)
První 2/3 jsou neskutečná nuda, která nemá čím překvapit ani pobavit. V poslední třetině Howard zkouší do filmu dostat alespoň nějaké emoce, což se v samém závěru trošku daří. Nicméně jelikož jsem první polovinu přežil jen silou vůle a díky nějakému tomu pivku, tak hodnocení musí této skutečnosti odpovídat. Rone, takhle NE! 3/10! ()
Ron Howard je zvláštní režisér. Natáčí neuvěřitelné pecky (Oheň, Apollo 13, Rivalové) silné příběhy (Čistá duše, Těžká váha) malé ale poutavé napínáky (Noviny, Výkupné, Duel Frost/Nixon) ale i příšernosti (Grinch, Šifra mistra Leonarda, Inferno) nebo neuvěřitelně nudné komedie (Rodičovství, Ed TV). A právě do poslední kategorie spadá i Dilema. Film, který má výborné herce, skvělého režiséra a hudbu od samotného Hanse Zimmera (po celou dobu jsem jí nikde ve filmu nepostřehl). Přesto film nefunguje a není to tím, že by byl hloupý, jen je jednoduše o ničem. Z daného tématu mohla vzniknout zábavná taškařice, ale Ron nikdy nevymyslí nic zajímavého, co by diváka pobavilo a každá scéna vždy vyšumí do prázdná. Je vidět, že ani silný tým nedělá dobrý film a občas do prostě nevyjde. ()
film, který je prostě otřesný,všechno bylo trapné, kdyby aspon ve filmu byli nějaké vtipné chvíle, ale ani to ne, a ani se tomu nedá divit, jakmile se ve filmu objeví herec Vince Vaughn, je hned jasné, že to bude praštěná komedie, a tento film takový je, dost jsem se u toho nudila, žánr, který mě nemůže nadchnout, rychle zapomenout, že jsem se na to vůbec podívala. ()
Nechápu, že má film tak nízké hodnocení (53%), jelikož mě přišel fakt v pohodě. Byl jsem až mile překvapen, co se z toho vyvrbilo. Hlavní pánská dvojice mi rozhodně sedla, zápletka vkusně vtipná a po celou dobu jsem se bavil. Ne, že bych čůral smíchy, ale byl to sympatický úsměvný snímek, který byl v podstatě ze života. Tohle se děje každý den a filmů o nevěře by se mohly točit mraky. Vaughn a James patří mezi mé nejoblíbenější komediální herce, takže když se potkali v jednom filmu, byl jsem velmi spokojen. Pro mě za 75% a 4 hvězdičky jsou jasnou volbou. ()
"Říct či neříct. To je, oč tu běží." O tom je film, jehož zápletkou je dilema hlavního hrdiny, jestli říct či ne svému nejlepšímu kamarádovi o nevěře jeho ženy. Nějak se film plácá v tom, jestli to má být komedie nebo drama, ale není to nijak špatné, i když od režiséra Howardova formátu bych asi nejen já čekal něco víc. ()
- Rozpočet: 70 mil. USD, tržby za první víkend: 18 mil. USD (Giuseppe)
- Na zápasech Chicaga Blackhawks má každá z hlavních postav na sobě dres týmu. Ronny (Vince Vaughn) nosí dres s číslem 88, jenž v té době oblékal Patrick Kane, Nick (Kevin James) má na sobě dres s číslem 19, který nosil tehdejší kapitán Jonathan Toews, Geneva (Winona Ryder) má dres s číslem 2, jehož majitelem byl Duncan Keith, a Beth (Jennifer Connelly) má dres s číslem 36, který tehdy oblékal Dave Bolland. (Koldyn)