Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původně byl projekt zamýšlen jako celovečerní dokument, ve kterém byly konfrontovány životní příběhy trojice mužů, jejichž osudy různým způsobem determinovala droga. Jeden patřil k nejvýraznějším vynálezcům a „vařičům“ pervitinu u nás, druhý léta působil v protidrogovém oddělení policie a třetí, známý rocker, propadl drogové závislosti. Dramatické zvraty v osudech této trojice reálných hrdinů inspirovaly posléze producenty a tvůrce filmu k nápadu zkombinovat dokumentární výpověď s hranými sekvencemi. V nich se zrcadlí strhující pád na samé dno a „cesta z pekla“ zpátky do života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (201)

sator 

všechny recenze uživatele

Mazec...Novák excelentní... Příběh se velmi blíží skutečné realitě, není tajemstvím že postavu Pavla Gregora psal autor podle rockera Dana Horyny a postavu policisty který ho celou dobu pronásleduje, podle skutečného kriminalisty Zdeňka Zavázala. Z party lidí která pervitin v sedmdesátých letech vařila a konzumovala žije už jen právě Dan Horyna. Do pořadu Krásný ztráty v r. 2012 pozval oba zmíněné  Michal Prokop. Dan si ve snímku zahrál jednoho z "feťáků". ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy může docenit jen ten, kdo sám drogy užíval (nikoli užívá) nebo přišel či přichází s toxikomany do kontaktu. Dokument je unikátní v tom, že se u jednoho stolu sešli bývalý policista z protidrogového, ex-narkoman a revolucionář v užívání pervitinu a nakonec Danny Horyna, frontman dnes již zaniklé metalové legendy Vitacit, který jako jeden z prvních nový druh aplikace vyzkoušel. Společně pak na podkladu hraných pasáží popisují cestu do pekla, ze které se dokáže vrátit jen malé procento závislých. Někomu se možná nemusí zdát ona filmová linie, což chápu, ale na mě udělala dojem jak obrazovým zpracováním, tak hereckými výkony, které, pravda, občas kolísaly či působily příli uměle, ale s přihlédnutím k formátu, který tvůrci zvolili, nemám pčíliš co vytknout. Víc podobných příběhů. 90% ()

Reklama

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Řehořek pojal zpracování snad brilantně. Jeho pojetí toxické psychózy a jakési rozdvojenosti člověka, kterého droga ovládne je takřka přesné a velmi dobře imitující. Kdo nevyzkoušel drogy nebo nemá zkušenosti s prezencí lidí feťáků asi ne moc dobře pochopí... ne film... ale otázku proč se do toho P.Gregor pouštěl. Cestu, kterou si feťák projde je opravdu "nezpáteční jízdenka". Člověk i když přestane, vydrží abstinovat nějakou dobu, tak se po čase někdy k tomu vrátí ... otázkou je jestli v té abstinenční době umře, a ne jenom stářím. Horyna měl přesně pravdu někdy na začátku filmu... 25-30% vnímání světa... to je přesně ten jedinej pocit, který je na peří to plus... Ale tím to hasne ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Prapodivná syntéza dokumentárního přístupu a hraného filmu. Nesympatický casting, přítomnost klasických klišé z filmů o drogách, místy šokující záběry. Rádoby temnou sekvenci s partičkou feťáků ve vítkovském tunelu považuji za nejstupidnější část celého filmu, a stálo by za námahu zjistit, v kolika českých filmech si již ten nebohý tunel zahrál tu samou, do blba opakovanou roli. Piko je soukromé divácké peklo, na kterém jsem za nejzajímavější shledal stručný nástin dějin pervitinu, o kterém jsem až dosud v podstatě netušil vůbec nic. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se z Řehořka mohl stát můj nový oblíbenec mezi českými tvůrci. ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Ideální pro děti školou povinné. Dokumentárně-filmová forma funguje dobře, přidává na působivosti, která je ve filmech typu "Drogy jsou špatné" nezbytná. Herecké výkony působí často amatérsky, stejně jako mnoho scén (ples, nemocnice..), z toho důvodu mé průměrné hodnocení, které díky sympatickému Řehořkovi zvedám na 3 hvězdy:) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Film byl natáčen pod názvem "Cestou z pekla", posléze byl přejmenován na "P" s podtitulem "Cesta z pekla" a až nakonec se tvůrci rozhodli pro název PIKO. (darek kartac)
  • Piko je krycí název pro drogu Pervitin. (Indy21)
  • Exteriéry se točily v dramatických kulisách, které dokumentují chmurnou atmosféru příběhu a tvoří mu výmluvné kulisy. Depresivní prostředí našli filmaři v krematoriu, na hřbitově, v márnici, na hlavním nádraží, ve zničených a polorozpadlých domech, za zdmi vězení a také v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích. [Zdroj: Falcon] (POMO)

Reklama

Reklama