Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (318)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Tý jo,tak tohle byla síla.Něco tak barevného a hyperoptimistického jsem neviděl.No,možná Zpívání v dešti se atmosféře téhle klasiky blíží.Ale to je jedno.Je pravda,že těsně po zhlédnutí jsem byl rozpačitý,možná trošku zklamaný,ale jak se mi to rozleželo v hlavě,tak musím uznat,že je to klenot celé kinematografie a já jsem šťastný,že jsem měl příležitost jej vidět.No co bych si počal bez těch geniálních hlášek("To jsi celý ty!"),těch skotačivých a strašlivě chytlavých písniček("Off to See the Wizard") a těch úžasných,sympatických postav(Strašák je král,Lev v těsném závěsu).Ta kolorovaná verze je neuvěřitelná,tohle že vzniklo v roce 1939?Neuvěřitelné.90 % ()

venus 

všechny recenze uživatele

Pěkný, barvitý příběh, který je klasickou pohádkou nejenom pro americké děti. Cesta do země Oz je naplnění dětského snu zmizet, do nějaké jiné kouzelné země podobně jako ve filmech Letopisy Narnie, Alenka v říši divů apod. Proto si myslím, že příběhy tohoto typu dokážou okouzlit i starší diváky. Kulisy země Oz, které údajně zabraly 6 ateliérů, byly vyrobeny velmi velkolepě, takže dostatečně vybarvily svět fantazie. Líbily se mi také postavy doprovázející malou Dorotku, byly originální, což dělá z tohoto filmu a také z knižní předlohy legendu. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jestli mají být Američané na nějakou pohádku právem hrdi, byl by to nejspíš Čaroděj ze země Oz. Díky kolorované verzi bychom ani zdaleka neřekli, že byl film natočen v roce 1939. Moc se mi líbila Judy Garland, ale co mě nadchlo byly masky a výprava. K tomu nádherné písničky a taky masové scény, se kterými měl Flemming zkušenosti, vždyť ze stejného roku pochází Sever proti jihu. Neříkám, že by byla lepší než ty naše, ale takovouhle pohádku nemáme. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které nikdy nezestárnou ale tuto Flemingovu klasiku ohlodal zub času až na kost. V mých očích se jedná o nepříliš povedenou pohádku s otravnou hlavní hrdinkou a pitvořícími se dospělími v podivných kostýmech, nepovedenými muzikálovými čísly a papundeklovou výpravou. Tenhle film je jako skvělý jídlo, který necháte skazit. Poté ho buď nesníte nebo jo a bude vám hrozně blbě. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Nejkouzelnější film všech dob. Když se užívá tradiční formulka "to už se dnes netočí", tak se mívá obvykle na mysli, že chybí na to ti vhodní či se jim do toho nechce investovat. Jenže u Čaroděje ze země Oz skutečně platí, že je jedinečně spjatý se svou dekádou a ta je nevratná. Technicolorové vyhrávky a nádherné písničky jsou věci, které mi vždy neopakovatelně zvednou náladu. Šestnáctiletá nesmělá začátečnice je skvělá a svou masku Dorothy už nesetřásla (aspoň pro mě) ani v dalších rolích. Neměla to vůbec snadné, protože tenhle film byla velká zakázka pro potvrzení dominance studia MGM. Válka klepala na dveře, ale to Vás u filmu ani na vteřinku nenapadne. A to je jeho nejlepší vlastnost. Dovede alespoň na ty dvě hodiny odvrhnout všechny ty starosti, které člověka obklopují a zavést ho do svého světa. Je v něm krásně a opustit ho je skoro nemožné. Ale když už nic, tak v srdci zůstane navždy. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (191)

  • Na Judy Garlandovou problémy teprve čekaly. Prý i při natáčení Čaroděje ze země Oz držela dietu, protože studio mělo obavy, že začíná tloustnout. Zanedlouho začne užívat prášky na udržení štíhlé linie, pak na spaní a nakonec se bez nich už neobejde... (Wences)
  • Při natáčení se zranila kaskadérská dublérka herečky Margaret Hamilton. Ta ve filmu měla letět na explodujícím koštěti, výbuch byl však příliš silný a ženě způsobil jizvy na nohou, které si s sebou nesla celý život. [Zdroj: Refresher.cz] (Duoscop)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama