Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy z 1. svet. vojny nie sú celkom bežné a preto som po príchode tohto nenápadného austrálskeho filmu spozornel. Náhodou som mesiac pred tým pozeral na čt2 dokument 1. svet. vojna vo farbe a najviac ma zaujalo rozprávanie o vzájomnom podkopávaní a snahe vyhodiť do vzduchu jeden druhého. Presne o tomto, i konkrétne o najväčšom výbuchu v histórii vojny vyvolanom človekom je tento film. Tvorcovia na to išli skvele, scény frontu sú správne bahnité a špinavé a podzemné razenie tunelov má tú správnu atmosféru. Jediné mínus, ktoré ma napadá je, že nemecká strana sa hlási k slovu až od polovice filmu a nemá toľko priestoru. Práve to vzájomné "oťukávanie" je najnapínavejšie a je tým najlepším korením pre film. Škoda, že ho tvorcovia neokorenili viac. Film je naozaj špičkovo ozvučený, na kvalitnom domácom kine si ho užijete, guľky lietajú jedna radosť a pri výbuchoch budete mať pocit, že ste vyleteli aj s vlastným barákom...Skvelý vojnový film bez zbytočného heroizovania a príkras, ktorý má čo povedať a je výbornou lekciou z dejepisu. Aj takto sa bojovalo, bratia moji...80%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ani vzpomínka na válení se v bahně při bojových nácvicích mne ani na chvíli nepřiměla k tomu, abych uvažoval o podání přihlášky k 1. australské tunelářské rotě. Přesto mne jejich tunelování bavilo, ač nakonec nemělo vliv na výsledek 1. světové války. Kromě tunelů jsem si to ale moc neužíval. Nejsem však vojenský historik, abych mohl odborně tlachat o použitých bojových prostředcích, ale přesto mi palebná síla připadala na rok 1916 neskutečná a představa něměcké armády posedávající v tunelech se stetoskopy na uších je pro mne úsměvná. Možná to tak skutečně bylo, možná byli Američani na Měsíci, možná je Mike Tyson žena, možná je holandština libozvučná řeč, ale mně se to zkrátka nějak nezdá. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý edukativní snímek o ne zcela známých aspektech první světové války. Zaujali mě 17letý Harrison Gilbertson (nezletilý kluk Frank Tiffin, trpí posttraumatickým válečným stresem), Kenneth Spiter (Němec Karl Babek, který upozorňuje na blížící se Australany) a Mark Cole Smith (Billy Bacon, umírá při záchraňování druha). ()

verbal 

všechny recenze uživatele

To byly časy, kdy se ještě tunelovalo postaru. Žádné stínové nadace, off-shorové firmy a účty v Belize, jen poctivá lopata a dřevěné hajcmany. Přesto to tihle australští týpci docela uměli a dokázali náckům pod prdelí vyplundrovat celou horu! Po dlouhé době kulantní válečný film, kde banda přeplacených hollywoodských model netrčí dvě hodiny ve dvoumetrové trávě a nerozebírá existenciální filosofy. Na Západní frontě je stále klid, který mě náramně bavil! ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Copak o to film není špatný, co se mi ale zajídalo je ,,Válečný zákoník práce,,. Špinavé, mokré a hlučné prostředí, neplacené přesčasy a velké množství pracovních úrazů. Dokonce mluvili o tom, že tam byla nějaká fronta. Co na to krucinál odbory ??? Myslím, že válka by se měla vést pouze Po-Pá od 8:00 do 16:00 s pauzou na oběd a v kancelářském prostředí, samozřejmě bez front. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)
  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)

Reklama

Reklama