Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1937. Cirkusové opice divoce vřeští ve svých klecích, zatímco venku se odehrává úplně jiné představení – Španělská občanská válka. Klaun je proti své vůli povolán do armády proti frankovským fašistickým jednotkám, do nichž tne svou ostrou mačetou. Zanechává po sobě syna Javiera, jenž v sedmdesátých letech také přilne k cirkusu jako „smutný klaun“. Javier se zamiluje do překrásné artistky, která náleží Sergiovi, veselému a v soukromí autoritářskému klaunovi. Mezi oběma muži se rozvine smrtící souboj o srdce akrobatky. Postavy obou klaunů prezentují dvě vzájemně soupeřící podoby Španělska – násilné autoritářství Frankova režimu a na druhé straně nevinnost. (Febiofest)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (105)

easaque 

všechny recenze uživatele

tak tomuto říkám zajímavý film - životní příběh klauna, který je šikovně vsazen do zásadních událostí ve Španělsku, a tudíž se připravte na drsnou atmosféru plnou zvratů. Ne, že byl by tak extra dobrý, ale dokázal do sebe dostat téměř všechny žánry a kupodivu tu drží pohromadě, i když ke konci se to blíží B-čkovým akčním filmům, což ale v rámci celkového nadhledu lze překousnout a bavit se dobře. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Jednou jsem se zasněně toulal polem zelených makovic a labužnicky nechával kmitat své Či v parách vařící se kari rýže, když tu náhle nade mnou proletěl pikador na džetpeku, vyzbrojený plastovou naběračkou, a se šíleným smíchem mi na hlavu mrdnul čerstvě vyříznuté tapíří koule. Než jsem si stačil vytřít z očí krev smísenou se spermatem, někde v eternitě třikrát zakukala samice slona indického a já s hrůzou zjistil, že jsem do paelly přidal místo šafránu koriandr. „Válka je strašná kurva“, pomyslel jsem si poté, a abych alespoň trochu kompenzoval způsobená příkoří, chytil jsem svou životní lásku za kštici a omlátil ji držku o obrubník. Ona si při tom jen tak bezděčně přepudrovala v tom tratolišti zubů a krvavých slin kolena a já si uvědomil, že jí tak hrozně nemiluji jen pro tu zemitou vůni tlejícího žabince, ale hlavně kvůli palčivé chuti rozkládajícího se jelena, jehož dozajista nemine peklo pro sebevrahy. „Pane šiditeli, pane šiditeli!“, zaječel do toho s hysterickým chechotem přihlížející tlustý klaun, přičemž si táhle a smradlavě prdnul, což vyvolalo salvy dusivého smíchu mezi všemi komunisty v publiku. Až tehdy jsem pochopil tu hloubku metafory osamělosti Emila Háchy, rozpolceného mezi vlasteneckým odkazem národního obrození a utrpením mladého Werthera. *** Pokud vám výše uvedený text ani trochu nepřipadal jako pomatená pičovina, složená z byť bizarních a sugestivních, avšak nekonzistentně jeblých obrazů, určitě si zatrubte na smutnou trumpetu a můžete si tu pak velkohubě zapózovat. Pokud připadal, měli byste rozhodně začít víc fetovat, abyste se alespoň okrajově přiblížili těm „obdařeným“ a jejich esoterickým schopnostem percepce hovna! ()

Reklama

Abes 

všechny recenze uživatele

:-Osobně bych to nikomu nedoporučil... ale na druhou stranu by to měl vidět úplně každý. Možná mé vyjádření nedává smysl ale kdybych se tím nějak více zaobíral, tento komentář by mohl nasáknout trochou logiky a to by nebylo dobře. A bez ohledu na to, že bezprostředně po zhlédnutí dostali klauni odpad! nakonec hodnotím skoro_pěti. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Makabrózní cirkus, který se s Frankovým režimem (a ostatně i Frankem samotným) na férovku vyrovnává skrze sebevražedného jelena, aportujícího otylého naháče v lesích, hryzance, roztočenou žehličku, láskou zhrzené klaunské duo s kulomety, nějakým tím ukáplým hektolitrem krve, narativní hrátky, odkazy na horrorové klasiky a... a to jsou ještě ty z (nej)příčetnějších aspektů. Před závěrem tato stylizovaná pošahanost pravda poněkud stagnuje, ale "king kongovské" finále samotné opět exceluje. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Psycho Circus! Zapomeňte na normy a normálnost, Balada obojí odmítá a nabízí čím dál vzácnější možnost vidět něco, co jste ještě téměř jistě neviděli. Jako kdybychom každou chvíli sledovali jiný film, jako kdyby Iglesia postupně strhával masky nejnemožnějších tvarů. Zkuste odhadnout, jakým směrem se tenhle bezohledný běh napříč žánry a španělskou historií bude ubírat a tvrdě narazíte. Je to film brutální, opulentní, eklektický a hlavně nevyzpytatelný. Jako psychopatický klaun, který se navenek usmívá. Tuším titul, jehož hodnocení bude s každým zhlédnutím stoupat. Zatím 80% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Slavný "Wilhelm Scream" je zde slyšet několikrát, především ve chvíli, když jsou dva trpaslíci vyhozeni ze stanu Wonderland Cirgo ve 20. minutě. (aadulka)
  • Originální soundtrack filmu nahrál Bratislavský symfonický orchestr. (=woody=)
  • Jedná se o první film Álexe de la Iglesia, na kterém nespolupracoval s Jorgem Guerricaechevarríou. (aadulka)

Reklama

Reklama