Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Měl jsem to štěstí, shlédnout tento film v kině. Za mnou sice seděla banda spratků, která svými hlasitými kecy o chuti popcornu a jiných neodkladných věcech všechny rušila... mě ale jen asi deset minut. Přibližně tak dlouho mi trvalo, než jsem se dostal do onoho již známého transu, který u mě Ghibliovky čím dál tím častěji vyvolávají, při kterém přestávám vnímat okolí, a v němž zloba nemá v mém srdci místo. Laputa je po všech stránkách fascinující podívaná, létající scény jsou překrásné, postavy jsou skvěle propracované -jak animací, tak svým jednáním (pirátska mamča Dola vede ligu...), a Hisaishiho hudba z člověka opět vyždíme slzu dojetí navíc. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

To je něco úžasného! Nádherný příběh skloubený s krásnou animací, vynikající hudbou a atmosféra která nenechá ani na okamži vydechnout. To jsou Miyazakiho filmy, to je Laputa. Mistrovské a geniální dílo...(jen tak na okraj, docela jsem si říkal, že Pazu je borec, skáče po skalách, šplhá po kořenech stromů, bojuje s nepřáteli, ani se skoro nezadejchá, no frajer...jen škoda že nedal Sheetě pusu ;) ) ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Miyzaki má obrovský talent na tvoření těch nejfantastičtějších prostředí jaké si snad jde představit, i kdyby to byl třeba hravý steampunk plný ocelových vzducholodí brázdících mraky jako vlny oceánu a hledajících ztracený létající ostrov ne nepodobný bájné atlantidě. Laputa: Castle in the Sky sice je jen pohádka pro děti, ale......... moc krásná pohádka. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejakčnějších Miyazakiho počinů, kdy přestřelky, honičky na zemi i v oblacích zastupují značnou část celého filmu. Velká porce akce rozhodně není na škodu, navíc když se na scéně objevují krásně zpracované „tech-fantasy“ letadla, doprovázené pronikavým hučením motorů. Výprava za tajemným ostrovem Laputa, jenž se vznáší kdesi v oblacích je příjemnou jízdou, přičemž je doplněna vtipnými momenty, o které se stará hlavně „Máma“ gangu pirátů. Kouzlo fantazie zde lehce schází a nepřichází ani na technologicky vyspělém ostrově, kde se odehraje hlavní vyvrcholení, jenž připomíná klimax z několika amerických akčních filmů. Nejedná se tedy o další fantasy podívanou s ekologickým přesahem, nýbrž o technologickou sci-fi jízdu za mysteriózním ostrovem, což představuje Miyazakiho tak ze 2/3. Ovšem i přes to se jedná o výjimečný snímek, který by měl každý fanoušek japonského velmistra animace vidět. [80%] | Kino ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Miyazakiho Laputa mě sice neohromila tolik jako jeho dechberoucí "trilogie" (pracovní název) Cesta do fantazie, Zámek v oblacích a Princezna Mononoke, ale i tak jde o vysoce nadprůměrný animovaný film, který stojí vysoko, co se týká kvality. Pro Miyazakiho typický motiv vztahu dívky/ženy a chlapce/muže, z nichž jeden není až zase tak úplně obyčejný člověk, má i zde své místo. Přítomny jsou i úžasné a propracované výjevy, které jsou plné neomezené fantazie. Tentokrát je zde zobrazeno jisté vizionářství - dobývání dokonalého místa, které se zdá být na první pohled nedosažitelné. Film nepostrádá ani vtipnou linii, o kterou se postaraly zejména postavy pirátů v čele s Dorou. Zkrátka opět skvělý filmový zážitek, což není u Miyazakiho nic neobvyklého, nýbrž jde prakticky o samozřejmost. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)
  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)
  • Svět, ve kterém se příběh odehrává, je světem čerpajícím z předchozí, vyspělejší civilizace. Obrázky pod titulky na začátku filmu přibližují historii: „Byl vítr. Lidé začali jeho sílu využívat. Dolovali. A vznesli se do vzduchu. Stavěli stále větší a větší stroje. Vzduch byl plný létacích strojů. A vzdušných zámků. Přišly bouře. Zámky se hroutily a lidé se vrátili na zem. Byl vítr. Ale lidé už neuměli jeho sílu používat.“ (Jirka_Šč)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama