Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

arie 

všechny recenze uživatele

Imponuje mi vidiecke prostredie obývané prostými typmi, ktorých životy sa potýkajú s problémami rôznorodého rázu. Neprekáža mi pomalé tempo, perly vyhľadám v nezávislých rybníkoch a slintám pri pokusoch filmárov ponechať multiplexového diváka vlastnej nechápavosti a unudenému výrazu v tvári. To sú atribúty, ktorými disponuje i Nicholsov titul, no faktorov, prečo jeho počin nemôžem označiť za viac, než snaživú prácu nadaného študenta, ktorý sa musí na svojej filmovej púti ešte mnohému učiť, je hneď niekoľko. Akceptujem, že kronika filmových postáv s narušenou duševnou rovnováhou by nemala byť paletou jedincov, s ktorými by ste chceli okamžite tráviť svoj drahocenný čas, a preto si i Michael Shannon, majúci patent na podobný typ úloh, pravdepodobne nezíska vaše sympatie, no jeho herecká presnosť je najväčším pozitívom filmu. Pomalé budovanie napätia a emočnej vypätosti postáv mierne dopláca na dramatickú nerovnomernosť, na ktorej sa prejavuje prehnaná minutáž, no minimálne sekvencie odohrávajúce sa v stiesnenom podzemnom bunkri hodnotím o hviezdičku vyššie ako celkový film. Za samoúčelné a klišéovité považujem snové sekvencie, až na úvodnú, nakoľko v prípade nasledujúcich som nemal problém identifikovať, kedy sa film nachádza v realite a kedy v mysli titulnej postavy. Ich stvárnenie je výborné, no ich samoúčelnosť mi evokovala tisícky tuctových lacných hororov, čo však považujem hlavne za svoj subjektívny problém, nakoľko ma už dlhšiu dobu zaujíma viacej psychológia postáv, než efekty. Nad stavom súčasnej americkej produkcie možno až príliš predpojato lámem palicu skôr, ako sa oboznámim s konkrétnym výsledkom, preto ma každý podobný príspevok núti veriť v lepšie filmové zajtrajšky. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Skvelé zobrazenie rozpolenej mysle hlavného hrdinu, pri ktorom až do konca nevieme, či sa prichádzajúca búrka nachádza iba v jeho hlave, alebo rodine skutočne hrozí nebezpečenstvo. Nepopieram, Take Shelter mal aj slabšie miesta, kde sa to trochu ťahalo, ale ako celok film pôsobil výborne. Michael Shannon rozhodne nepatrí medzi mojich favoritov, no v Take Shelter zatienil úplne každého, dokonca aj sympatickú Jessicu Chastain. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Že jsi paranoidní, ještě neznamená, že po Tobě nejdou. Ať už zvenčí, nebo z nitra Tvého já. *** Scénář i tempo jako podle psychometronomu, je to skvěle vymyšlené, aby ten duševní vrták fungoval a strhl bouřku, která smaže rozdíl mezi nitrem a okolím. Ale velká škoda té hollywoodské kamery a ztvárnění, permanentně vás vytrhuje vědomím, že se stále jedná o produkt mcdonaldu, v trochu jiném pojetí to mohl být hodně hryzací a rozežírací snímek, aniž by se muselo měnit cokoli jiného, jen to balení. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velice znepokojivé drama o nastupující psychické poruše (anebo možná taky ne, ale nepředbíhejme) a následném rozpadu dosavadního klidného rodinného života. Michael Shannon je v hlavní úloze úchvatný a Jessica Chastain mu zdatně sekunduje. Klobouk dolů hlavně před postavou, kterou Jessica hraje a která si i pod tíhou těžké životní zkoušky zachovává tvář a trpělivě a láskyplně stojí při svém muži. Některé snové sekvence v tomto snímku nemají daleko k hororu a sledovat běsnícího Shannona je opravdu trýznivé. To vše předznamenává opravdu neveselou finální scénu, ke které to celé nutně směřovalo. Dvouhodinová instantní deprese. [KVIFF 2018] ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Michael Shannon, který se neřadí mezi moje oblíbence a je mi spíše nesympatický, mi v této roli nevadil a dokonce mě svým výkonem patřičně vtáhl do tohoto atmosférou nasáklého dramatu. Příběh sám o sobě je zajímavý a vzhledem k tomu, že se Take Shelter netváří jako velkofilm a celosvětový hit, potěší o to více. Pochválit musím houstnoucí atmosféru, která dodává celému počinu ty správné grády, kdy divák s napětím očekává, co přinese následující minuta. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Jednou z prvních osob, která četla Nicholsův scénář k filmu, byl Michael Shannon. Důvodem však nebyla nabídka na roli, ale konzultace. (Brousitch)
  • První nesestříhaná verze filmu trvala 2 hodiny a 45 minut. (Brousitch)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama