Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (369)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Precizně budovaná atmosféra, dokonale nejednoznačná sémantika filmu... Zámořská Melancholia je vystavěna mnohem rafinovaněji a důmyslněji než její evropská sestra (a to říkám při vědomé úctě k jejímu slavnému režisérovi). Mnohoznačnost a sémantika filmu vyvěrající spíše z iracionálního v nás jsou zjevné klady snímku, který je motivován onou zvláštní atmosférou, která je charakteristická pro vývojové stádium, do kterého dorazila západní civilizace, blíží se nějaký zásadní zlom a možná i kolaps (=transformace) euroatlantického systému. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VAŠÍ MATCE BYLA VE 30ti LETECH DIAGNOSTIKOVÁNA PARANOIDNÍ SCHIZOFRENIE. VÁM JE TEĎ 35. CHCETE SI O TOM PROMLUVIT?“..... /// Curtisovi trochu hrabe. Z hladu? To ne (nežijou si špatně a z nemocí dcerky se taky vyrovnávaj)... spíš z deště. Ze spaní řve, budí se spocenej a tak další kroky logicky vedou ke snaze vybudovat protibouřkovej úkryt. Jsou to jen sny nebo vize? Prase aby se v tom vyznalo a tak mu hrabe čím dál víc a pěkně mě sere, (tedy emoce tu jsou.) protože su rodinnej typ a tady to spěje k pěknýmu průseru! Na velkým prostoru je mi umožněno nahlídnout za oponu ,,stavu“, když se sny mění v pocity a začíná strach z toho, že se něco blíží. Dramaticky dojemná síla rodiny (hlavně obětavost manželky) je zároveň mentální sílou filmu a já si hodně přeju, aby všechno dospělo k očekávanýmu ,,neočekávanýmu“ rozuzlení. Medicínsky zajímavej M. Schannon a stavy, kterým unikám pomocí alkoholu (taky si občas smáznete ,,disketu“?). Každopádně o tom, co je či není pravda, budete muset rozhodnout sami. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím si, že je lepší místo dovolený u moře investovat do přepravního kontajneru . 2.) Rozhoduju se pro Kochleární imlantát. 3.) Thx za titule ,,Brousitch“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Mnohovrstevnatý inteligentní snímek, ve kterém si každý (vnímavý) divák najde to své. S lehkostí odvyprávěný, umně si s divákem pohrávající, ale beroucí jej za rovnocenného partnera a nesnažící se (velké díky) za každou cenu šokovat. Když se vám navíc pro vaše vyprávění (vizi), podaří najít typově přesné herce, schopné pojmout hned několik poloh (pro verbala a spol-hereckých) najednou, jakými bezesporu J. Chastain resp. M. Shannon v současnosti jsou, můžete příběh směle vystavět na pomezí hned několika žánrů. Divákovi myšlenky se tak mění jako počasí před domem Curtise. SPOILER! Od úvodního (lehce) pesimistického „ doprdele, zase další, dávno vyčpělá, mysteriózní variace alá Shyamalan“, přes tohle vypadá na vskutku umně vystavěné psychologické rodinné drama, až po apokalyptické „blázince jsou přecpané vnímavými (schizofrenními) vizionáři a po ulicích se volně pohybují šílenci“, aby si nakonec divák......zakrojil ten kousek dortu, který je mu (nej)bližší. Já jsem již od plenek vybíravý jazíček a tak jsem si s dovolením zakrojil ze všech stran. 90% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tíživý psychologický drámo o Curtisovi(Michael Shannon)jenž začne mít děsivé sny o blížící se ničivé bouři. Sny jsou natolik silný a Curtis je jimi natolik posedlej, že se rozhodne vybudovat protibouřkovej kryt. Postupně se mu rozpadá rodina, poštvává proti sobě přátele, dostane vyhazov z práce, okolí si o něm myslí že je blázen. Je snad opravdu šílený? Nebo se u něho začíná projevovat schizofrenie jako u jeho matky? Nebo jsou jeho sny předzvěstí blížící se hrozby? Kdybych nekoukal na zdejší % tak bych normálně řekl, že svým pojetím a pomalejším tempem tenhle film moc diváků neosloví. Ale zdejších 75% ukazuje že bych se evidentně mýlil. Je zajímavý, že některý snímky jsou diváci schopní přijmout a akceptovat a některý ne. Popravdě mi to někdy hlava nebere. Take Shelter je bezesporu dobrým filmem, že bude mít s takovým počtem hodnotících takový procenta bych netipoval ani omylem. Za mě 4hvězdy. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Postupne gradujúca dráma o tom, že nie každý musí byť blázon keď ma katastrofické predstavy. Film je lahôdkou pre tých čo sa vedia vcítiť do postáv a živo si predstaviť ako by asi reagovali oni samotní, keby sa jeden z ich členov rodiny "pomiatol" posadnutosťou zachrániť svoju rodinu na základe zlých snov .. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Na náradí a nástrojoch pri ropných prácach je možné vidieť názov McKay and Gould. Jedná sa o skutočnú vrtnú spoločnosť so sídlom v Ohiu neďaleko miest natáčania. Skutočná bola taktiež poisťovacia agentúra. (Real Tom Hardy)
  • Hlavný hrdina filmu Curtis navštívi so svojimi problémami doktora Shannona (Ken Strunk), pričom jeho predstaviteľ sa volá Michael Shannon. (sWONDER)
  • Herec Shea Whigham ztvárňující postavu kamaráda a kolegy hlavního protagonisty hrál s Michaelem Shannonem již v seriálu Impérium - Mafie v Atlantic City (od r. 2010). (Helo)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama