Reklama

Reklama

Hrozny hněvu

  • USA The Grapes of Wrath (více)

Obsahy(1)

Film HROZNY HNĚVU je filmovou adaptací stejnojmenného románu Johna Steinbecka. Ford převedl na filmové plátno příběh farmářské rodiny bojující o přežití v době hospodářské krize. Písečné bouře, které páchají velké škody na majetku, donutí farmářskou rodinu Joadových opustit Oklahomu, kde se narodili a kde prožili většinu života. Rodina se rozhodne pro cestu na západ. Tři generace naloží své jmění na malý vetchý náklaďáček a vydají se hledat práci a štěstí do Kalifornie. Na západě sice dostanou synové Tom a Casey (Henry Fonda a John Carradine) místo na ovocné plantáži, ale za těžkou práci berou minimální mzdu, která sotva vystačí k životu. Dochází ke sporům mezi pomocnými a kvalifikovanými dělníky. Situace se vyhrocuje... (Quentin T.)

(více)

Recenze (133)

Slimak 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý snímek na který se však hůře kouká...krutý osud farmářů za hospodářské krize je líčen místy pochmurně a místy vesele, prostě jako ze života.Přesně tak mají být Hrozny hněvu pojaty.Pokud jde o žánr sociálního dramatu je tento film podle mě jedním z vůbec nejlepších a stojí na vrcholu.Když se na to člověk tak dívá,napadne ho...copak je tohle ve 20. století možný???Ale jo, možná byla spousta věcí a naneštěstí pořád je. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Sociální drama jako řemen, velká hospodářská krize dopadla na farmářskou rodinu Joadových jako kladivo, byli vyhoštěni z rodné hroudy, kterou obdělávali děd, otec i syn desítky let.. Veškerý svůj majetek naložili na náklaďák a vydali se na cestu do Kalifornie za prací a hledáním nového domova.. Cesta je to strastiplná, jedná se o smutné pokoukání.. Henry Fonda s Jane Darwellovou jako syn s matkou skvělí, výrazně snímek táhnou.. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavé přpomenutí hospodářské krize a zároveň stinné stránky průmyslové revoluce v příběhu o rolnické rodině kterou z domova vyženou zlí kapitalisté posílající zlé traktory, které kradou chudým lidem práci. Po odchodu z rodné půdy se rodina slepě vydává napříč Spojenými Státy s vidinou dobře placené práce a cestou poznává že ostatní lidé dokáží být i pěkné svině. I přes své stáří je film poměrně dobře koukatelný, jen mě překvapuje že jsem z něj cítil poměrně značně silnou levicovou orientaci (přitom už v něm je naznačován hon na "rudé") což ve své době v Americe muselo být docela kontroverzní... 7/10 _(ps. dabing na čt2 je vražedný) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hrozná mám rád a hlavne tie bez hnevu. A tie hrozná oproti knižke až tak hnevlivé neboli, román je trpkejší, film trochu pozitívnejší. Ale stále dobre stvárňuje, ako v skutočnosti vyzerá ten americký sen a že snívať je povolené len určitej užšej skupinke. V roku 1940 veľký problém, dnes ale stále nie vymazaný, možno aj prehĺbený. A z tohto roku je to iste jeden z najlepších filmov, ktoré som videl. Možno aj preto, že zvyšok je väčšinou s Hitlerom. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

S knihou se podle mě film nedá vůbec srovnat, oproti ní je to slabota, slabota, slabota. Nevyzněl by mnohem lépe konec podle knihy a ne jen těžko uvěřitelný patetický proslov Ma Joadové? Není právě naturalistický konec Steinbeckova románu lepším a věrohodnějším důkazem toho, že lidské pokolení se nevzdá a je schopno a ochotno dál bojovat i za těch nejnelidštějších podmínek? ()

Galerie (79)

Zajímavosti (30)

  • Producent Darryl F. Zanuck věděl, jak je Henry Fonda natěšený na roli Toma Joada, a tak nechal rozšířit, že se roli chystá nabídnout Tyronu Powerovi. Fonda Zanucka o roli prosil a aby ji dostal, musel se Zanuckovi = společnosti 20th Century-Fox, upsat k osmi dalším projektům. (džanik)
  • Kvůli filmu byli v éře McCarthysmu John Steinbeck a John Ford vyšetřováni Kongresem pro údajné sklony ke komunismu. (džanik)
  • Film se točil převážně ve filmových studiích společnosti Fox v Los Angeles. (Novalinda)

Reklama

Reklama