Reklama

Reklama

Obsahy(1)

22. červen 1941. Západní hranice Sovětského svazu. 3:15 hodin ráno. Začíná jedna z největších operací druhé světové války, operace Barbarossa - německý útok na Stalinovo impérium. A právě v těchto dnech se odehrává příběh obyvatelů města Brest, které se stane cílem prvních útoků wehrmachtu. Sověti se ale drží v místní pevnosti. Jak dlouho vydrží? Brest se tak stane místem hrdinného odporu. (Thomassi)

(více)

Recenze (191)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Sovětský občan vydržel vše. Kromě smrti teda. V tomto postsovětském díle je však gerojská laťka naštelována snesitelně. Občas je tu dokonce kladen i důraz na člověka! Proč ne, trikově solidní, historicky opodstatněné, slušně zahrané. Jenom ty výpady z hrádku se tak nějak liší - buď je úspěšný a umírají pouze berlínští, nebo ne a potom padne tolko Ivan. Povinná záležitost pro všechny rusofily, pedofily (ten kluk je tak sladkej!) a militanty. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

O tých, ktorí to nevzdali a pamiatka tým, ktorí to nevzdali...Film je ťažko zrovnateľný s niečím iným aj keď to je ten typický ruský vojnový film. Film so silným emocionálnym nábojom, jednoduchým zobrazením životných osudov, miestami s drsnými chvíľkami, ale predsa ešte jemne natočené. Film vsadil na tradičný sovietsko-ruský základ, ale pomalé plynutie deja a chladný ruský pohľad na udalosti tentoraz asi filmu viac uškodilo ako prospelo. Podobné filmy: Stalingrad, Ich war neunzehn. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Technicky dokonalý vojnový film, emočne veľmi vypätý. Podarilo sa vytvoriť vynikajúce dielo bez zbytočného hrdinského pátosu a heroizácie zúčastnených. Na začiatku sledujeme prolog nič netušiacich obyvateľov pevnosti, hoci kdesi vo vzduchu visí veľký otáznik, či nebudú napadnutí Nemcami. Napokon sa tak stane a začína zúfalý boj o obranu. Film má v sebe mnoho silných ľudských scén, súbojov muž proti mužovi či letecké útoky na mesto. Jednoznačne ide o jeden z najlepších ruských vojnových filmov, aké boli natočené. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Stale sa neviem rozhodnut ci mi je blizsi americke pateticke hrdinstvo alebo to ruske. Kazdopadne v legendarnom Osvobozdenje bolo patetizmu az saz, a aj tu sa nejaky najde. Film vsak dobre vykresluje druhu svetovu vojnu na Vychodnom fronte, ktora bola surova, ale velmi surova. Nechybaju vybuchy, prestrelky a celkova surovost vojny. 80 % ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Po čase zase jeden rusky ... vojnový , na ktorý sa dá pozrieť bez patetických zážitkov, aj keď to ich povestné "urá" pri pokuse o protiútok .. mi to trocha pripomenulo . Film o obrane Brestu .. o dopredu prehnanej bitke .. a o ľudoch ktorí to tam prežívali. Hrdinstvo na pokraji zúfalstva ... možno hrdinstvo z nutnosti ... až mi na nervy liezlo poslušne radistove .. "tu krepost tu krepost bojujeme prosíme o posily" ... Nechýbala ani záverečná poznámka o osude vojakov obrancov Brestu co sa vrátili po vojne zo zajatia a stalin ich rovno poslal do ďalšieho lágru bez ľudských prav .. pche .. život je krutý a človek musí byt veľmi silný aby to všetko zvládol. Ani neviem, prečo som filmu nedal päť bodov .. ale veľa im nechýba ()

Galerie (30)

Zajímavosti (23)

  • Pevnost se nachází poblíž města Brest v západním Bělorusku u hranic s Polskem na souřadnicích 52.0835N 23.6540E. Stavba pevnosti započala 1. června 1836 a v roce 1842 se pevnost stala bojeschopnou. Celková plocha pevnosti je 4 km², délka obranných valů je 6,2 km. (Adrai)
  • Dne 21. června 1941 chtěl Jefim Alexejevič Fomin (Pavel Děrevjanko) navštívit svou rodinu v Daugavpilsu, kvůli davu lidí se však na nádraží neprotlačil k pokladně a nezískal jízdenku. Vrátil se tedy do Brestské pevnosti, kde ve 3:15 ráno následujícího dne zahájilo německé dělostřelectvo bombardování. [Zdroj: Wikipedia.cz]
    (PozorGranat)
  • 29. 6. 1941 nasadil polní maršál Kesselring proti východní pevnosti eskadru střemhlavých bombardérů Ju 87. Pumy o hmotnosti 500 kg se ukázaly proti mohutnému zdivu jako nedostatečně účinné, zdi pevnosti povolily až po použití bomb o váze 1800 kg. [Zdroj: Paul Carell: Operace Barbarossa] (Necrotongue)

Reklama

Reklama