Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

castor 

všechny recenze uživatele

Když začalo pršet, ucítil šanci. Byl výborný pilot, ale často proti němu stála politika a zákulisní nástrahy. Spolu s arogantním Alainem Prostem vytvořil Senna na řadu let historicky nejúspěšnější dvojici jezdců jedné stáje. Rádi se však neměli. Zásadní byl rok 1989, kdy obhajoval mistrovský titul, ale v posledním rozhodujícím závodě byl až k nepochopení diskvalifikován pro nedovolené zkrácení zatáčky. V další sezoně pochopil, že není nedotknutelný. V tréninku totiž britský pilot Donnelly doslova přežil vlastní smrt po těžké nehodě, kdy mezi troskami vozu zůstalo ležet jeho bezvládné tělo připoutané k sedačce. Přemýšlivý a skromný brazilský pilot dál vyhrával. Několikrát hovořil o nutnosti dosažení větší bezpečnosti jezdců na okruzích. Osudná se mu stala trať v Imole v San Marinu (tehdy vyhrála nastupující kometa Michael Schumacher), kde v roce 1994 pravou stranou narazil do betonové zdi. Nezemřel sám – v kvalifikaci zahynul pilot Roland Ratzenberger. Dávat do kupy životopisný dokument je ošemetné. Na přílišnou idealizaci a na „zvětšování“ už tak velkého závodníka diváci nejsou tak úplně zvědaví. Tady se toho ovšem tvůrci vůbec nebojí. Výsledek je sice velkou oslavou dravého jezdce, ale také idealistického muže, který stojí proti sportovnímu politikaření. A musím říct, že intriky a emoce v podání režiséra Asifa Kapadia mě chytily víc, než Howardův nedávný závodní kus Rivalové o dvojici James Hunt a Niki Lauda. Tohle je rozumně natočené, dynamické, energické. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Dokumentárně hraný film o králi F1 jménem Ayrton Senna líčí jeho rivalský život na dráze i mimo něj. Závěr celého dokumentu, ve kterém jsem si ani nevšiml míšení autentických záběrů s těmi hranými je samozřejmě k vzhledem tehdejší tragédii velice emotivní. Pan střihač by si zasloužil za střih závěrečné scény, kterou diváka emočně ždímala nějaká ta filmová ocenění! Nejsem fanoušek F1 a nikdy jim ani nebudu, ale musím uznat, že Sennův pohled na tento manipulativní a politikou dosti propletený "sport" mě uchvátil a mnohém leccos přiučil. "S kým jste v minulosti nebo v současnosti nejraději závodil?" "To se musíme vrátit do let 1978, 79 a 80...když jsem závodil na motokáře! Šlo čistě o ježdění, jen o závodění. Nebyla v tom žádná politika ani žádné peníze, bylo to opravdové závodění! A já na to moc rád vzpomínám." ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument o kvalitnom jazdcovi, ktorý išiel za svojim cieľom stoj čo stoj, Ayrton bol pán jazdec avšak mal aj veľké chyby, ktoré v dokumente niesu zverejnené. Hodnotiť samotný film ako citovú upútavku si za 5 zaslúži, ale hodnotiť film ako pravdivý životopisný dokument si za 5 zrejme nezaslúži, pretože tam nieje všetko čo by malo byť. Ja si aj napriek tomuto dokumentu myslím, že Michael Shumacher je najväčším pretekárom všetkých čias. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

V době, kdy F1 zažívá klinickou smrt a nelogickými změnami bojuje o každého diváka, je dokument o Sennovi připomenutím, o jak nebezpečnou show se vlastně jedná. Navíc po Bianchiho smrti už poslední věty dokumentu neplatí. Celá ta stylizace Senny do Ježíše kolotoče F1 bojujícího s větrnými mlýny v podobě byrokracie FIA je místy strhující a vůbec ne přehnaná. Jeho předčasná smrt ho navíc zastihla skoro v Kristových letech. Vyhrocené souboje a úhlavním nepřítelem Prostem musely být obrovským tahákem pro diváky. Ať už jste vyrostli v éře Laudy, Senny nebo jako já Schumachera, těžko půjdete s hodnocením níže. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Famózní dokument o komplexním pilotovi a velké lidské osobnosti, jeden z nejlepších pilotů. Ne-li nejlepší pilot co kdy žil, měl toho ještě mnoho před sebou a mohl dokázat ještě větší věci, miloval to, jezdil na hranici lidských možností a to se mu pravděpodobně vymstilo? Bohužel, R.I.P. Rozhodně doporučuji sehnat si SE verzi, která je daleko lepší, jsou tam výborné komentáře, třeba od Alaina Prosta. Třeba Howard natočí další strhující drama tentokráte Senna vs Prost :) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)
  • Alain Prost dle svých slov film neviděl. Nesouhlasil totiž s tím, jak tvůrci některé situace zpracovali, přestože se jim během produkce snažil vysvětlit, jak tomu ve skutečnosti bylo. (šerminator)
  • V roce 2009 proběhlo hlasování mezi 217 bývalými a současnými jezdci o nejlepším závodníku F1 v historii. Vyhrál Ayrton Senna před Schumacherem a Fangiem. (Earl_23)

Reklama

Reklama