Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (662)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný dokument, o jednom z najlepších pretekárov histórie F1. Hoci nie som ultra fanúšikom tohto športu, dokument ma zaujal svojou autenticitou a najmä osobnosťou samotného Sennu, ktorý je tu vykreslený v prvom rade ako človek, až potom závodník. Najsilnejšími boli pre mňa zábery z osudového víkendu v Imole, Sennova viditeľná nervozita z okolností fatálneho tréningu a smrti ďalšieho pretekára. Akoby aj on sám niečo tušil...A v týchto dňoch sa mi nedá nespomenúť paralelu s nebohým Paľom Demitrom, scény lúčiacej sa celej krajiny boli veľmi symbolické. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IF I EVER HAPPEN TO HAVE AN ACCIDENT THAT EVENTUALLY COSTS ME MY LIFE, I HOPE IT IS IN ONE GO." ------------ Kvôli uploaderom, ktorí statočne zaspali dobu a žijú v časoch, kedy bolo v pohode zakódovať videosúbor tak, aby 2 hodiny mali 20GB a nie sú schopní spracovať ho v novších, úspornejších kodekoch, som bol z princípu nútený pozrieť si osekanú 101 minútovú verziu tohto dokumentu o legende motorizmu menom Ayrton Senna. Je to komplexné, obsahuje všetko potrebné, nechýba mu intenzita, paleta rôznych emócií a silné momenty. Ako vždy v takýchto prípadoch platí, neznalosť udalostí len prehlbuje výsledný zážitok. Podobné pocity ako tu som mal aj v minuloročnom tenisovom súboji titanov – Borg/McEnroe, čo znamená, že Sennu hodnotím veľmi kladne. Za tip ďakujem Martinovi. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Motorismus je jedna vášeň, kterou jsem nikdy nechápala, a toto se nezměnilo ani po tomto dokumentu. Ze všeho nejvíc nerozumím tomu, když mluví o přítomnosti boha. Tím nechci říct, že bych si myslela, že to neříká upřímně, ale zkrátka to nedokážu pochopit. Je to ode mne nespravedlivé, že odpírám duši strojům? Moje vědomí se nemůže, nebo nechce, přenést přes tuto základní překážku. Co jsem ovšem fascinovaně sledovala, to byl ten zrychlený proces totálního zničení lidského individua procesem kariéry. Když říká, že není šťastný člověk, ale doufá, že má ještě dost času to napravit, tak mám jako cestovatel časem problém vyhnat pryč všechny ty existencialistické myšlenky, co se k možnosti být šťastný vztahují. -"He wouldn't have done anything differently." ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavé i pro člověka který o Formuli 1 ví tak maximálně to že tam jezdí jákýsi Schumacher, a o existenci nějakého Senny dosud neměl ani tušení. Hlavně proto že stěžejním ve filmu/dokumentu je archeotypální a univerzálně funkční souboj dvou nesmiřitelných rivalů, zatímco o samotná auta jde až v druhé řadě. Díky tomu je obzvlášť první polovina vážně skvělá, dynamická a nabušená emocemi víc než většina klasických sportovních filmů dohromady. V půli druhé ale jednak ustupuje "duel" do pozadí a jde se víc do hloubky do pravidel soutěže (= pro nefanoušky nezajímavé), a jednak se s blížícím se koncem čím dál víc tlačí na adoraci Senny a zacementování jeho heroického obrazu při tragickém konci, slzičky included. Funguje to pořád a to i po pocitové stránce (je to zkrátka smutné i pro cyniky), ale už to není tak bezchybný dojezd jako byl samotný start. 8/10 ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto silného životopisného dokumentu jsem si připadal, jako kus plastelíny, kterou někdo hněte mezi prsty. Tak úžasně natočený dokumentární film jsem již velmi dlouho neviděl a musím uznat, že ač formuli 1 nesleduji nijak pravidelně, pamatuji si dobře ten poslední závod Ayrtona Senny v 94., prožíval jsem každý moment a ke konci už jsem byl jako bláto. Emoce prýštily z každého záběru, až se hrdlo svíralo. Podíváme se společně na zákulisí a intriky tohoto sportu, stejně tak jako do osobního života samotného Senny. Dokonalá pocta geniálnímu jezdci, který bojoval až do poslední chvíle. 100% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 až do doby uvedení snímku nezemřel žádný další jezdec Formule 1. (Claude Speed)
  • Navzdory omezenému uvedení do kin se film ve Velké Británii zasloužil o rekord v sekci dokumentů, s výdělkem 375.000 liber za první promítací víkend. (HellFire)
  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)

Reklama

Reklama