Reklama

Reklama

Grave Encounters

všechny plakáty
Trailer 2

Grave Encounters je název skupiny lovců duchů, kteří točí TV reality show o různých nevysvětlitelných jevech. Před natáčením v Collingwoodské psychiatrické léčebně jsou místními upozorňováni na podivné zvuky vycházející v noci z budovy. Během dne jim správce ukáže a popíše zvláštnosti, kterých si všiml během doby, kdy byla léčebna uzavřena. Příběh začíná tím, že se lovci duchů rozhodnou tuto záhadu vyřešit vlastními silami. Padne noc. Zpočátku se jim nemocniční bludiště nejeví ve tmě strašidelné, ale pak se začnou ozývat divné zvuky, budova začne ožívat a odkrývat návštěvníkům svá tajemství skrytá v minulosti. Film je natočen ve stylu hororu „Záhada Blair Witch" (Ravi)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (397)

heyda 

všechny recenze uživatele

Lhostejné tři hvězdy nikoli. Protože zas tak průměrný a nezajímavý horor to není. Je jasný, že hororů tohoto typu je teď najednou strašně moc, ale mezi nimi se Grave Encounters rozhodně neztratí ba naopak. Takový Paranormal Activity předčí snad ve všech směrech. Přesto víc hvězdiček nedám. Zaprvé nejsem vyznavačem filmů s roztřesenou kamerou a hraním si na dokument. A zadruhé si myslím, že to šlo udělat lépe. Ta kulervoucí atmosféra se dostaví až tak posledních 40 minut. Do té doby se nic moc extra neděje, a jako u všech podobných filmů postrádám vysvětlení. 60% ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Oh shit! :) Když nebudu psát o neoriginalitě, nelogičnosti, chvílemi nudných dialozích a možná o deset patnáct minut delší stopáži, než by bylo záhodno, možná už mi toho moc nezbude, ale i to málo mě dokázalo setsakramentsky vyděsit! Vidět toto před legendární záhadou Blair Witch (ze které GE očividně velmi čerpá) a dalšími povedenějšími found footage (a že jich moc není), asi bych se z Grave Encounters podělal ještě víc :) Kupodivu natáčení handy-camerou mi tady přišlo prostě o mnoho víc přirozené, než je tomu v jiných žánrově obdobných hororech zvykem. Herci veskrze sympatičtí a typologicky dobře vybraní. A -ono zlo-? No jak psal Bloody13, kdyby toho tvůrci více skryli než ukázali, bylo by to asi ještě děsivější, ale i tak je musím pochválit a to hlavně za minimálně dvě velmi vypečené scény. Co musím obzvlášť vyzdvihnout, tak to je stísněné a velmi depresivní prostředí budovy, co kdysi sloužila jako blázinec. Hudba, resp. zvuky taky na jedničku. Éra FF už má to nejlepší pravděpodobně za sebou, ale pokud se sem tam vynoří takovéto milé překvapení, nejsem vůbec proti- naopak. Zasloužené 4*. Projekci GE doporučuji samozřejmě pouze za tmy a nejlépe o samotě :) ()

Reklama

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Tento scénář hororů zažívá v posledních letech hrozný boom. I přes tváření se hrozně autenticky tomu stejně nikdo nevěří. Nebudu tedy lhát, že jsem k tomuto filmu přistupoval vcelku skepticky, nicméně chtěl jsem si film pořádně užít a začal ho brát vážně ve smyslu, že se jedná o autentické záběry. A neprohloupil jsem. I přes několik "za vlasy přitažených" scén měl snímek, hlavně v druhé polovině, velice dobrou a mrazivou atmosféru, kterou ruční kameru jen a jen umocnila. Nepříjemný pocit se s člověkem nese do konce filmu a to mám na tom rád. Konec sice nebyl jeden z nejlepších, ale ani nejhorší. Celkově se ale jednalo o lehce nadprůměrný zážitek a za ten příjemně nepříjemný pocit 3+. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Spočiatku to vyzeralo pekne trápne. „Duch, ak si tu s nami, daj nám znamenie, otvor okno.“ Alebo: „Duch, ak si tu, ukáž sa. Urob hluk.“ Ha, ha, spomenul som si na detské časy :) Úvod - žiadna inovácia. Predstaví sa nám tím, urobia zopár interview, pekne obkecajú, na čo všetko sa chystajú a predstavia svoje „aparáty“, ako keby ma to zaujímalo. Navyše si nie som istý výberom toho senzibila v čiernom, celú dobu mi bolo z neho na smiech. A potom šup na nočné videnie, je to zelenkavé, s typickými poruchami obrazu a stokrát videné. No a zrazu z ničoho nič buchnú dvere, jeden z nich sa stratí, ďalší sa skotúľa zo schodov, spadne reflektor... a konečne sa niečo začne diať (veď už aj bolo na čase, keďže polovica filmu bola za nami). A potom, čuduj sa svete, sa z toho vykľuje veľmi slušný snímok. Nechcem veľmi spoilerovať, aj keď je vlastne každému jasné, ako to bude pokračovať. Musím však uznať, že párkrát som sa teda poriadne zľakol. Najvýraznejšie pozitívum však vidím v tom, že aspoň nejakého ducha ukázali (aj keď to bolo jasné už z traileru), v každom prípade moje potenciálne hodnotenie v závere stúpalo každou minútou. Celkovo to vidím na 70%, preto som dosť dlho rozmýšľal medzi trojkou a štvorkou. Keď si to však porovnám s naposledy videnými Atrocious / The Tunnel, tak je to jasné. Nedá sa však čakať žiadny megahit, nazval by som to jednoducho „pohodovým found footage“, a súčasne asi aj jedným z najlepších (ale na [Rec] sa to nechytá, to ani náhodou!) ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zlostní bratři si plácli, zdali se jim podaří natočit horor, který až fundamentálně nedokáže přijít s něčím novým, našli sanatorium, pětici nouplísáků do hlavních úloh a několik kamer bez stabilizátorů. Na úplně první signální to zabírá, světla baterek do prázdných chodeb, kachličky, luxfery, prostě humus, z dlouhodobého hlediska to vyšumí s prvním breburdou, který nedokáže nic víc než kterýkoli jiný hororový breburda poslední dobou. Navíc postavy byste vraždili od rána do večera. Člověk si pak uvědomí schopnosti tvůrců Blair Witch či [REC]. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (9)

  • Sanatorium, ve kterém se natáčelo, se objevilo také v 11. epizodě 2. řady seriálu Akta X (od r. 1993). (PfefferSalz)
  • Filmem se inspirovali tvůrci počítačové hry „Outlast“ z roku 2013, která se rovněž odehrává v hororové léčebně a využívá podobné momenty překvapení i způsoby zobrazení (noktovizory, apod.). (Rudy_742)
  • Krv vo filme je v skutočnosti sirup a potkan bol gumený. (tommy187)

Reklama

Reklama