Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V městečku Tonto zastavil dostavník mířící do Lordsburgu a nabírá cestující. K Lucy Malloryové, která jede za manželem, přistupuje obchodník Peacock, tajemný karbaník Hatfield, a místním ženským mravnostním spolkem z města vykázaní doktor Boone, který více pije než léčí, a slečna Dallasa, která ohrožuje mravopočestnost. Na poslední chvíli ještě nastupuje bankéř Gattewood, který právě vykradl vlastní banku a potřebuje rychle zmizet. Tou dobou se místní šerif dovídá o útěku Ringo Kida (JOHN WAYNE) z vězení a o tom, že má namířeno právě do Lordsburgu, aby si to vyřídil s těmi, kdo jej dostali za mříže. Šerifovi tedy nezbývá, než nastoupit také. To ještě netuší, že Ringo přistoupí cestou. Ale mají vůbec cestující šanci se do cíle své cesty dostat, když musí projet územím, kde zrovna řádí z rezervace prchlí Apači v čele s Geronimem? (Historik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Klidně to vykecám hned na začátku, finální přestřelka chybí! A to jde prosím pěkně John Wayne sám proti 3. Jízda dostavníkem jinak slušně odsýpá a Apači nakonec taky dorazí, ani nevadí že se na ně delší dobu čeká. John Ford by specialista na westerny a jeho díla by si nějaký ten remake určitě zasloužily. 65% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Není to úplně takový ten klasický akční western nacpaný přestřelkami od začátku do konce. Spíš konverzačka několika lidí s různými motivy a charaktery během jejich společné cesty dostavníkem. To přepadení visí po celý film ve vzduchu atmosféra postupně houstne. Nicméně akce jako takové se dočkáme až zhruba v 70 minutě i když uznávám, že ta naháněčka mezi indiány a dostavníkem je luxusně natočená s několika parádními kaskadérskými výkony. Ne, že by mě ty kecy před tím úplně nebavili, ale díky bohu, že je na scéně John Wayne který svým charizma převyšuje všechny ostatní postavy které mi tak nějak byli ukradené. Samotné přepadení je vrcholem filmu. Konec mi přišel už trochu nudný a zbytečně natahovaný.65% ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný prvotřídní western z doby, kdy o sobě USA ještě nepochybovaly. Proto i všichni hrdinové v dostavníku a na něm se nalézající (typizované postavy počestné krásky, krásky s pošramocenou pověstí, obchodníka, alkoholizovaného doktora, zkrachovalého jižanského gentlemana žívícího se hrou v karty, drsného a spravedlivého šerifa a sympatického pistolníka) najdou v době ohrožení různou míru kuráže, prostě je to potvrzení amerického budovatelského mýtu. Samozřejmě je tu ta výjimka zlodějského bankéře, ale od bankéře se nedají čekat pozitivní skutky, to je jasné i dnes. ---- Problém mám jen s indiány, a to od dětství, kdy jsem tento film zřel prvně, neb jsem byl tehdy fanatický vinnetouovec, takže jsem taky trochu fandil i jim. Dnes mi vadí, že z nich režisér nadělal takové tupce, neb jen tupci mohou přepadat dostavník tak hloupým způsobem. Takhle by lstiví Apači nebojovali. Za to hvězda dolů. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nyní už mám v ruce dostatek materiálů, abych (sám pro sebe, samozřejmě, nikomu to nenutím) pasoval Johna Forda na tvůrce nejnudnějších filmů v historii kinematografie. Můj miláček Klementina mě unudila k smrti, Hrozny hněvu mě znudily až naštvaly přehnaným levicovým patetismem a pouhé ukázky z Ocelového oře mě přesvědčily, abych mu nevěnoval více než dvě hodiny svého života. Přesto jsem si nedal říct a zašel na Přepadení, protože má status legendy. A opět jsem odcházel roztrpčen a znuděn. Je pravda, že začátek mě navnadil - málokdy se vidí ve westernu tolik svěžího humoru. Navíc mě zaujala i fajn kamera. Pak ale lidičky nasedli do dostavníku a jali se hodinu kodrcat po pusté poušti kamsi do nějakého města. A už se to rozjelo - schematismus jako prase - každá postava se objeví teprve když je ji zapotřebí a zmizí hned jak přestane být důležitá. Je ukázáno jen tolik, kolik být musí, žádný přesah nebo myšlenka. Navíc vše dopadne tak, jak se to dá předpokládat už po prvních 15 minutách. Ne, na tomhle jsem bohužel neshledal nic legendárního. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Solidně natočený western se skupinkou vyhraněných postav (fajn byl hlavně doktor), humorem, akcí a spoustou jiných žánrových znaků, které nesmí chybět. Některé situace vyzněly sice nechtěně komicky, stejně tak nechutně odfláknutá přestřelka zrovna nepotěšila, ale spolu s očekávaným koncem si tahle podívaná slabší 4* zaslouží. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (31)

  • Jednu scénu, která vyžadovala, aby dostavník plný cestujících přeplul přes řeku, technici považovali za nemožnou. John Ford zvažoval, že scénu ze scénáře úplně odstraní. Yakima Canutt (průzkumník kavalerie / indián útočící na dostavník) však navrhl přivázat na dostavník vydlabané klády, což by zvýšilo vztlak a vyrovnalo tak váhu plně naloženého dostavníku. Navíc bylo použito podvodní lano, které pomáhalo vytáhnout dostavník z vody. Canuttův plán vyšel a scéna byla dokončena. (Marek06)
  • Kaskadér Yakima Canutt (zaskakoval Johna Waynea) je známy pre vynález (dnes už vo väčšine krajín ilegálnej) nástražnej šnúry "Running W", o ktorú sa kone potkýnali a lámali si nohy pre efekt záberu. Táto pasca bola použitá pri scéne, kedy kočiši za jazdy strieľali na skupinu útočiacich Indiánov, výsledkom čoho bolo nemálo mŕtvych koní pri natáčaní. (whack)

Související novinky

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama