Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Poctivě odvedené řemeslo debutujícího režiséra, jehož inspirací se evidentně staly filmy Černý jestřáb sestřelen a Útěk ze Sibiře. Na tom není vůbec nic špatného. Škoda jen, že celý film trpí lehkou nevyvážeností. Na jednu stranu doslova odzbrojuje parádními akčními scénami (osvobození Elsy, v podstatě celý útěk přes Pákistán s Talibancema v zádech), ale na druhou stranu každou chvíli ztrácí dech při vyprávění příběhu, zejména ve druhé půlce. Fandům Call of Duty dost možná ožijou vzpomínky na některé mise. A to nejen díky prostředí, ale i onomu bezhlavému nabíhaní "teroristů" do palebných pozic. Každopádně ale docela slušná akční záležitost. 70% ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

Kdyby se dávaly body za věrohodnost, řada filmů skončí na dně žebříčku. Je ale evidentní, že přes mezery v logice nejsem jediný, kdo si tenhle film užil. Speciální jednotka je svižná jednohubka, kterou si jistě budu pouštět často. Zde jednoduše účel světí prostředky. Koncept postavený na nutnosti přejít hory a dobelhat se pěšky až na základnu, je sice vykoupený řadou nelogičností, ale dává tak prostor více se seznámit s postavami a nepolevovat při tom příliš v akci.... (v hlavě mi nejvíc utkvěl bleskový souboj sniperů v půlce filmu) ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Výsledek u speciálnich jednotek není nikdy zaručen, proto jsou speciální..." Kto by tušil, že táto veta z úvodu filmu zhrnie i film ako taký. Francúzštinu veľmi nemusím, preto som po veľmi, veľmi dlhej dobe zvolil český dabing. Ten ale riešiť nechcem. Príbeh, atraktívne prostredie, útek cez hory - hovorím si, toto bude ono. Bohužiaľ pri experimentovaní a hraní sa na hrdinov, výsledok už nieje zaručený vôbec. "Patrik" Eliáš odhodil hokejku, vzal sniperku a ukázal ako na to. Postavy sniperov vo filmoch mám rád, škoda, že režisér nevedel kedy dosť. Jeho beh pred asi 40-timi Talibancami, ktorí nie a nie ho trafiť, mi zvlnil obočie, rovnako prestrelka v horách kde štyria "špecialisti" strieľajú po stojačky!!! a proti nim opäť hromada Talibancov. Tí, buď majú slepé náboje, alebo sú kurva vážne slepí...Rovnako smiešne pôsobí návrat do dediny a prestrelka, kde im takmer všetko vychádza. Na istú smrť asi ťažko nájsť lepšie miesto ako úzke a spletité uličky, ale im to ide. Aby som iba nehrešil, boli tam aj dobré momenty a na to aby to bol výborný film , nebolo treba viac peňazí, len trochu reálnejší pohľad. Nič viac. Ako spomína lioncel, domáce kino dostalo zabrať...60%. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Francouzská záchranná mise v Pákistánu, kde je jednou ze skupin Talibanu unesena francouzská reportérka. Snímek se následně soustředí na elitní komando spolu s osvobozenou novinářkou a jejich boj proti přesile a především proti nehostinným afgánsko-pákistánským přírodním podmínkám (Sověti i Američané by mohli vyprávět). Děj je prostinký, pokud se vůbec o nějakém dá mluvit (je to spíš motiv akce a útěku), nicméně zpracování, obsazení, hudba, gradace, vše v pořádku. Výborně natočené jsou především akční scény, přičemž slovo "akční" je na místě, protože o jistých strategických rozhodnutích v akci lze s jistotou pochybovat. Občas to malinko připomínalo counter-strike, ale je to rozhodně efektní. Atmosféricky zvládnuté dobře, herecky vyčnívá především Diane Kruger a pak Djimon Hounsou (tomu jsem toho leadera docela věřil), příběh a někdy i motivace (už samotný důvod zajetí novinářky) či logika malinko haprují, nicméně zábavné to opravdu je. Uvidíme, jak se příští rok předvedou Američané se svým opusem o speciální jednotce "Act of Valor". Škoda, že se trošku více nerozjela počáteční názorová rozklíženost mezi reportérkou a příslušníky komanda, čili pacifisticko-humánní pohled oproti perspektivě vojáka, který nemusí nutně s rozhodnutím politiků souhlasit, ale jelikož je ve službě, tak koná svoji práci (a pak je kritizován). Na to ovšem nezbývá v přívalu akce již čas. Celkově: Těšil jsem se a zklamán nejsem ani trochu. 8/10! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je dobré zachránit jednoho člověka, protože při tom může spousta dalších zemřít, jenom aby ji zachránili. Má takové jednání skutečně smysl? Podle všeho ano, i když já si vlastně nejsem jistý, co ten smysl je. Že by krása Diane Kruger? Film odpověď nepřinesl, a tak lze ocenit vlastně jen dobré akční scény, které se ale odehrávají spíše jen mezi pár lidmi, jinak by to neukočírovali. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Talibanský velitel Zaief (Raz Degan) byl vyzbrojený československou legendární pistolí ČZ 75B ráže 9x19mm a rumunskou útočnou puškou ráže 7.62x39mm AK Draco Carbine se sklopnou pažbou AIMS a podvěsným americkým granátometem M203 ráže 40x46mm. (c.tucker)
  • Vodca Talibanu nosí slovenskú maskáčovú bundu vz. 97. Rôzne časti oblečenia vz. 97 je možné si všimnúť aj u iných členov Talibanu. (Johnny.ARN)
  • Zbraně Talibanců byly legendární sovětské útočné pušky AK-47 ráže 7.62x39mm, kulomet PKM ráže 7.62x54R a britský druhoválečný kulomet Bren ráže .303, který má původ v československé brněnské zbrojovce. Talibanský odstřelovač ohrožoval vesnici sovětskou samonabíjecí odstřelovačskou puškou SVD Dragunov ráže 7.62x54R. Eliminován byl Eliasovou francouzskou odstřelovací puškou PGM Ultima Ratio ráže 7.62x51mm. (c.tucker)

Reklama

Reklama