Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný, extravagantní, virtuózní klavírista a bavič Liberace v sedmdesátých letech minulého století zaujal americké publikum svými působivými i provokativními výstupy tak jako málokdo. Byl hvězdou na pódiu i na televizní obrazovce, v soukromí si nejednou dopřával nákladné výstřednosti. Měl velký úspěch především u ženského publika. Jednoho dne se Liberace zamiluje do svého mladého řidiče, ten je zase okouzlen světem, v němž se pohybuje. V době, kdy nebylo možné veřejně přiznat homosexuální orientaci, společně tajně prožijí pět let... Životopisné drama, vyprávějící o komplikovaném, dramatickém vztahu dvou rozdílných mužů, natočil známý režisér Steven Soderbergh, jenž film postavil na kombinaci hereckých hvězd. Hlavní dvojici pod jeho vedením ztvárnili Matt Damon a Michael Douglas. (Česká televize)

(více)

Videa (13)

Trailer 4

Recenze (322)

Dale 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o človekovi, o ktorom som vživote nepočul a výnimočne ma ten človek nezaujal ani po zhliadnutí filmu. Celý čas sa riešia vzťahy medzi ním a mladým gigolom, nič, čo by stálo za sfilmovanie, žiadny jeho boj za práva homosexuálov alebo niečo podobné. Síce na ňom bolo vidno jeho teplosť z kilometra, no vraj o ňom nikto nevedel, že je gay. A tak jediným plusom sú herecké výkony Douglasa a Damona, čo je dosť málo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z tématického hlediska jsem nad filmem dlouho vahál. Nic proti nikomu, ale u filmu kde je v libovolné míře homo obsah se bojím samoučelně vyhrocených scén s cílem "šokovat" za každou cenu. Na film mě nakonec nalákala jména, jednak to režisérské, ale především jména hlavních představitelů a musím říct, že právě herecké výkony Michaela s Mattem dělaj z filmu klenotnickou záležitost. Film je naštěstí ušetřen homosexuální explicitnosti a soustředí se čistě na divákovo emoce, ale ty by se nepodařilo vytěžit v takové míře , kdyby hlavní postavy nebyly kvalitně zahrány. Samotný příběh je tady zcela podřízen vztahou a povahám hlavních hrdinů a své si řekne až v podobě krásně smutnýho konce. Před Michaelem a Mattem klobouk dolů, před scénaristou klobouk zpátky nahoru. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

66% za spoľahlivé vykreslenie falošného a zároveň odpudivého štýlu celebritných "géniov". Predvádzajú v plnom lesku zlatom olemované prsty a nahú hruď, pričom nikdy nezabudnú na vyleštené špicaté topánky a jagajúce sa flitre na prepychovom farebne výstrednom (alebo snehobielom) oblečení. Užívajú si luxus na spôsob ruských miliardárov, kde gýč stretáva predražené snobské artefakty. Túžia po láske ako z romantického časopisu. Základom vzťahu je priblíženie sa druhému. Nielen do slova, do tela, ale v tele samotnom. Preto plastiky a chudnúce tablety. Po období poklonkovania nastupuje vzdor, odkopnutie a situácia sa opakuje. Neskôr treba o tom napísať knihu, nech sa odkopnutý frajer napakuje. Všetko, čo je na takýchto výnimočných hviezdach, vezúcich sa na vlne masovej popularity (či aspoň na vlne popularity elít) je zhmotnené v tomto filme - a nezáleží či niekdo bol teplý alebo nie. Len sa potvrdila teória umelých elít, vytvorených pre masy. Ospievaných verejnosti cez podobné autobiografické diela. Pretože inak by po umeleckej výnimočnosti týchto tvorcov, v skutočnosti vychytraných zabávačov s prepracovaným menežmentom, neštekol ani pes. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Dobrý pocit som mala už pri úvodných tónoch I Feel Love od Donny Summer. Dobrý pocit pretrval až do konca, aj keď niekde v polovici to trochu stratilo tempo. Douglas ako Liberace bol výborný, v rámci svojich postáv nezaostávali ani Damon a Lowe. Taký bling ako Liberace nemal ani Bling Ring. (Lumiere - 06. 08. 2013) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Soderbergh se loučí asi v té nejlepší formě. Po ultranudném Zátahu a Magic Mikeovi, totiž přišel s kombem Vedlejší účinky/Liberace, kterými si u mě zase napravil reputaci. Vizuálně vypiplaná záležitost, na níž mě nejvíce bavily asi ty vtipnější scény, kdy Damon s Douglasem seděli vyžraný na gauči a podstupovali různé operace. Soderberghova režie je neselhávající a Douglas už podobné herecké nakopnutí potřeboval jako sůl. Jen škoda, že stejně jako většina životopisných kousků, mě to nechalo po emocionální stránce vlastně úplně chladným a kratší stopáž by tomu také neublížila. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (16)

  • Snímka mala pôvodne vyjsť ešte v roku 2008, avšak nakrúcanie muselo byť odložené kvôli liečbe rakoviny Michaela Douglasa. (Sufferer)
  • Ačkoliv byl skutečný Liberace proslulý vášní pro paruky, Michael Douglas trval na natáčení ve vlastních vlasech. (kenny.h)
  • V úlohe milencov si pri nakrúcaní veľa zábavy užili heterosexuálni herci, ktorí prešli mnohými maskérskymi premenami. Na začiatku sa 42-ročný Matt Damon zmenil na 17-ročného Scotta a 68-ročný Michael Douglas na 57-ročného Liberaceho. So svojimi hrdinami postupne zostarli o desať rokov. (peiton)

Související novinky

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

24.09.2013

65. ročník udělování cen Emmy, o nichž rozhodují členové The Academy of Television Arts and Sciences, nepřineslo žádné velké překvapení. Cenu za nejlepší dramatický seriál si konečně (a zaslouženě)… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama