Reklama

Reklama

Zločin

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2011–2014), 33 h 47 min (Minutáž: 43–60 min)

Tvůrci:

Veena Sud

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Mireille Enos, Joel Kinnaman, Billy Campbell, Liam James, Michelle Forbes, Brent Sexton, Kristin Lehman, Eric Ladin, Jamie Anne Allman, Evan Bird (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(44)

Sarah čeká poslední den v práci. Stěhuje se i se synem za snoubencem. Je však povolána do parku, kde se našel dívčí svetr a kreditní karta. Vyjde najevo, že oblečení patří pohřešované dívce. Osobní život bude muset jít na chvíli stranou... (TV Prima)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (412)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vo všeobecnosti sa odporúča nezačínať čítanie detektívky tým, že si pozrieme ako to dopadne. Ja som sa tohto faux pas dopustil neúmyselne, lebo veľmi som chcel tento seriál vidieť a TV ponúkala iba štvrtú sériu. Tak som začal ňou. Veď ak sa bude dariť, tak sa dostanem aj k sledovaniu troch predchádzajúcich sérií. Veď hodnotenie je možné v ČSFD meniť a komentáre preformulovávať. Prvú sériu charakterizovala komplexnosť. Vyšperkovaný príbeh, neznámi a napriek tomu výborní herci, podmanivá hudba, čo viac si priať. Je pravda, že ma dosť otravovalo množstvo daždivých scén, ako keby sa to odohrávalo v Londýne a nie v Seattli. Na druhej strane som ocenil, že celá séria pôsobí dokonalo neamericky. Nebolo by potrebné zmeniť veľa, aby som uveril, že je to príbeh zo Škandinávie. Ani v ďalších sériách príbeh nestratil na príťažlivosti, napätí a pointovaní. Scenárista sa postaral o to, aby hľadanie a objavovanie nových podozrivých nepôsobilo neprirodzene. Pokračovali upršané a tmavé scény a pomerne často som nechápal zásahy strihača. Napriek tomu výborný zážitok. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších kriminálních seriálů. První dvě série řeší jeden případ, třetí série jiný. První případ se mi zdál až příliš natažený přes tolik dílů, ale jinak to byla skvělá práce s napětím. Nebyla šance uhodnout, kdo je vrah, scénář tlačil diváka do slepých uliček bez možnosti volby. Řešení druhého případu mělo rychlejší spád. Rozdíl mezi těmito dvěma byl také ve formě. Při vyšetřování vraždy Rosie se odkrývala minulost jednotlivých protagonistů, takže jsme se stále vraceli zpět a skládali poslední den Rosie a navštěvovali všechna místa a svědky, kteří se v průběhu rozkrývání objevovali a s novými fakty se měnil i pohled na hrdiny. Druhý případ se téměř vůbec do minulosti nevracel, naopak se hnal kupředu s každým dalším souvisejícím zločinem, už nerekonstruoval poslední okamžiky oběti. Postavy také už nesekundovali jako svědci zločinu, který se stal, ale spíše vykreslovali chudé prostředí, kde se děj odehrával - bylo to jako sonda do jedné sociální vrstvy. Právě ta rozmanitost a zvolení jiného konceptu děla The Killing ještě lepším. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Obě sezóny za pět. Naprsoto luxusní detektivka s atmosférou takovou, že by se dala krájet i s tím zeleným hajzlíkem z rybníku. Herecký koncert vypjatých emocí, věčně deštivý look, parádní hudba a ne, Lynchův opus z toho nijak netrčí, rozhodně bych to s mysteriózně-komediálními trampotami agenta Coopera nesrovnával. Je to moderní, neokoukané a hlavně dobře napsané hardcore krimi a takových není mnoho. Naposledy mě tak chytlo snad jen sledování série The Wire. Nebál bych se ani tvrzení, že stanice AMC se se svou dramatickou seriálovou tvorbou posledních let (The Walking Dead, Breaking Bad ) pomalu, ale s odhodláním, přibližuje ke zdánlivě nedosažitelnému trůnu HBO. /// Oh, snap. Ve třetí nastavované sezóně se nám to trochu zdrclo. Detektiv Holder (Joel Kinnaman) je stále sympaťák, o tom žádná, ale ve scenáři něco zdechlo a pořádně to čpí. Tentokrát se nedočkáme nervydrásajícího pátrání po vrahovi, to je odbyto velmi lacině a vzhledem ke zprasené finální epizodě nakonec pohřbeno pod nánosem z prstu vycucaných náhod (a pořádnou "vykrádačkou" závěru Sedmičky). Ulice plné drog, prostitutek a násilí jsou zkrátka nuda, ve skutečnosti se v nich totiž nic moc neděje. Vše podstatné je tak zcela zastíněno paralelní (a pouze zdánlivě související) dějovou linií, ve které sledujeme emotivně vypjaté scény z komorního prostředí vězeňského zařízení, kde na výkon trestu čeká vrah odsouzený na smrt (výtečný Peter Sarsgaard). V Seattlu přestalo pršet a už to nějak není ono. Čistý průměr, jdu o bodík dolů. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Chytlavě zpracované detektivní vyšetřování...Deštivá atmosféra a podkresová hudba dodává tomuto seriálu takovou zajímavou chuť na další a další kousek...Možná by se celé vyšetřování dalo vměstnat do jedné série, nemohu posoudit podle dánského originálu...Rozpracovanost děje a tajemnost jednotlivých postav vás vtahuje do dění tak, že vší silou se snažíte dopátrat vraha sám, ale závěr vám ukáže, jak je scénář důmyslný a rozpracovaný...a ten, i včetně zpracování, je tahounem podobných seriálů...Můj vkus... ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál šlape skvěle jako švýcarské hodinky. Netvrdil bych, že jde o bůhvíjak dokonalou záležitost, ale na poli krimiseriálů lze hovořit o jednom z nejsilnějších zástupců. V první řadě atmosféra – příběh zasazený do amerického Seattlu, kde každou chvíli prší a prostředí působí stísněným, ospalým, depresivním dojmem (srovnejte s honosností New Yorku nebo letní pohádkou zvanou Miami). Jako v každém kriminálním seriálu, kde se vyšetřuje vražda, existuje i zde hlavní dějová linie zaměřující se na policejní vyšetřování, další linie sledující pozůstalé a způsoby, jakými se vypořádávají se ztrátou blízkého člověka, osobní boj hlavní vyšetřovatelky/hlavního vyšetřovatele o to, aby kvůli práci nepřišla/nepřišel o rodinu. Všechno to jsou obvyklé žánrové postupy (nebo jak se s oblibou říká „žánrová klišé“), které při realizaci kriminálního seriálu asi jen stěží zcela opomenout. Snažím se tím vším naznačit, že díky poctivé a nápadité scénaristické práci se tomuto seriálu podařilo vytvořit všechny linie podobně zajímavé, což ve výsledku dělá z Killing velmi originální a i tak trochu unikátní záležitost. Zdaleka nejde „jen“ o výborný kriminální seriál (nicméně i s tímto statutem by si výborně vystačil), protože vrstvení děje v podobě roviny politické, psychologické, morální či sociální zde vytváří fenomenální přesah. Klenot mezi seriály posledních let – třeba jako Dexter. ()

Galerie (535)

Zajímavosti (9)

  • Ačkoliv je děj seriálu zasazen do washingtonského Seattlu, natáčení probíhalo výhradně v městech Britské Kolumbie v Kanadě, Vancouveru a stotisícovém Coquitlamu, kde se nachází i nemocniční zařízení Riverview Hospital z pilotního dílu. (Conspi)
  • Počas výsluchu na policajnej stanici je podozrivý Alexi vypočúvaný najskôr Holderom, potom Lindenovou. Počas rozhovoru s ňou nazve Holdera „Slim Shady" a teda prezývkou, ktorú používa raper Eminem. Tým naráža na detektívov štýl obliekania a vystupovanie, ktoré skutočne evokujú slávneho hudobníka. (SaraSoldier)
  • V epizodě se v malé roli ošetřující lékařky objevila zpěvačka Patti Smith. (dvix72)

Související novinky

Robocop v Suicide Squad?

Robocop v Suicide Squad?

16.02.2015

Joel Kinnaman prorazil díky detektivnímu seriálu The Killing a loňský Robocop ho měl proměnit v novou hollywoodskou hvězdu. Nakonec to tak úplně nevyšlo, pětatřicetiletý Švéd ale rozhodně nehází… (více)

Drsný Preacher do party s Walking Dead

Drsný Preacher do party s Walking Dead

19.11.2013

Nekompromisní hrdina od „komiksového Tarantina“ Gartha Ennise už měl uzřít filmová plátna (zajímali se o něj taková jména jako Darren Aronofsky nebo Mendes) i televizní obrazovky (seriál z produkce… (více)

Mark Strong bude mocný i v televizi

Mark Strong bude mocný i v televizi

26.03.2013

Ještě nedávno jsme měli dojem, že se natáčí víc filmů s Markem Strongem než filmů bez Marka Stronga, ale nikdo si nestěžoval – v drtivé většině rolí byl skvělý a pokaždé jiný. Tak, a od léta si ho… (více)

Colin Farrell v dobách artušovských legend

Colin Farrell v dobách artušovských legend

16.03.2012

Je to docela překvapení. Studio Warner Bros. koncem loňského roku slibovalo nové pojetí artušovských příběhů v romanticko-dobrodružné fantasy Arthur and Lancelot. Titulní postavy si měli zahrát Kit… (více)

Reklama

Reklama