Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výtečná fantasy. Se zajímavými postavami, zajímavými rasami a překvapivě temným fantasy světem (který je taky zajímavý). Výtvarná podoba je úchvatná, příběh podmanivý a je úplně jedno, že to připomíná Pána prstenů (tu více, tu méně). Temný krystal je nejen výtečný film, ale také jedno z nejdůležitějších a nejlepších fantasy vůbec a teď ho budu doporučovat úplně každému, protože tohle vidět je povinnost. A velmi fajn je taky stopáž, za hodinu a půl se tam toho stane opravdu hodně, a tak to ani chvíli nenudí. A jak ukázal Netflix, ten svět má mnohem větší potenciál. 95%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: nádhera. Ale pouze v případě, jste-li ochotni akceptovat živou loutkovou animaci. Říkám to záměrně, neboť oproti kreslené či stop-motion animaci nemusí být pro každého snadné brát ji jako "normální" film. Kdo viděl třeba "Team America", ví, o čem mluvím, trikově loutky ze své podstaty jaksi nemohou být jiné. Pokud to dokážete, čeká vás pohádková fantasy s poutavým příběhem, neskutečně krásnou výpravou a spoustou krásných scén (paralelní retrospektiva hlavních hrdinů, hostina aj.). Pohádkové se tu snoubí s fantasy podobným způsobem jako třeba v "Nekonečném příběhu". Filmaři nápady opravdu nešetřily, ta příroda, kterou stvořily, je úchvatná a vše je podpořeno krásnou hudbou. A těch pár drobností či naivností tentokrát rád odpustím, vždyť se koneckonců píše rok 82. Jsem opravdu rád, že film neskončil jako nějaká hraná papundeklová záležitost. Tenhle loutkový svět totiž strčí do kapsy většinu fantasy produkce 80. let. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - V jiném světě, v jiném čase, v dobách divů....... I když se hned na začátku tvrdí, že jsou jen dvě rasy Dobyvačná a Vlídná objevují se v příběhu stále nové a nové tváře a rasy. Mě to celkem kazilo dobrý úvodní dojem z filmu. Film má také velice špatný český dabing. Já mám ten z televize Prima a je to otřes. Po půl hodině sledování jsem se nemohl pořádně do příběhu ponořit. Působilo to divně, nevěrohodně a já se nudil. CITÁT - Jeden den cesty za sluncem k Ogře tě dovede........ Mě to nezavedlo k temnému krystalu, ale spíš do temné uličky a ačkoliv jsou loutky velice zdařilé, mě to neoslovilo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vynikající loutkový fantasy film s napínavým příběhem, zajímavými postavami, spoustou originálních stvoření, nápaditou výtvarnou stránkou a výbornou hudbou. Autorům se povedlo svůj svět zaplnit a přitom nepřeplácat a také místo vlezlé pohádkovosti vsadit na celkem dospělý děj. Výsledkem je jeden z nejpozoruhodnějších loutkových filmů vůbec. Uctivá poklona! ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Skoro 40 let od vzniku filmu dá docela námahu jej hodnotit – chvíli jsem si na něj zvykala a teprve pak mě odměnil věškerou krásou i ohavností, kterou v sobě má. Nejsem ale dost trpělivá, takže jej hodnotím jako příliš dlouhý. Ano dřív snad čas plynul jinak, ale tady vidím i problém v tom, že pomalé tempo je doplněno tak málem slov, že se musí stále a pořád opakovat, dokolečka a furt. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Ve Francii a Japonsku se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1983. (HellFire)
  • Koncepční návrhář Brian Froud a návrhářka loutek Wendy Midener se potkali poprvé při natáčení a později se vzali. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama