Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh Jamese Deana počínaje jeho dětstvím, přes jeho bouřlivou a krátkou hollywoodskou kariéru, až k jeho předčasné smrti. Sledujeme Deanovu pozorohudně rychlou cestu vzhůru, od chudého prosazeníchtivého herce ke světově proslulé movie-star. Významnou část snímkuí je i rovina pojednávající o jeho vztazích, především pak o jeho složitém vztahu k otci. Celý svůj život se snažil otci zavděčit, ten ho ale ignoroval a v ničem jej nepodporoval. Ve filmu je jeho otec ukazován jako člověk, jemuž prostě jen nebyla otcovská role souzena. Otec ho nakonec zavrhl, a to i přes to, že se James stal jedním z nejvyhledávanějších herců v Hollywoodu. Osudnou se Deanovi stala jeho vášeň pro rychlá kola, když ve svých čtyřiadvaceti letech těžce havaroval a při převozu do nemocnice zemřel.

Tento biografický snímek z roku 2001 byl původně natočen pro kabelovou televizi. Dean je zde ukazován nejen jako tvrdě pracující a divoký muž, ale i jako citlivá ztracená duše, která svůj bouřlivý život odráží ve svých filmových rolích. Deana hraje James Franco, role Deanova otce se zhostil Michael Moriarty a režie se ujal hollywoodský veterán Mark Rydell, který se dokonce s Deanem za jeho života přátelil. (lineiy)

(více)

Recenze (36)

aluna 

všechny recenze uživatele

Franco byl skvělej a především v pasážích, jenž představují fingovaný dokumenty z natáčení a známý scény z jeho filmů, je úplně božskej. Bavila jsem se, ale hlavně jsem se chtěla o Deanově osobě něco přiučit, takže jsem byla nadšená jen do chvíle, co jsem zjistila, že některý pasáže prý vůbec nejsou fakticky přesný, což by člověk u projektu takovýho druhu čekal. Docela škoda ()

pankreminek 

všechny recenze uživatele

Kéž by byl takhle nějak natočen film "Norma Jean a Marilyn". Zatímco teda Marilyn Monroe se slušného životopisného snímku nedočkala ("Můj týden s Marilyn" nepovažuji za životopisný), tak James Dean rozhodně ano. Film krásně ukáže Deanovu genialitu a přiměje člověka pro něj cítit lítost, jelikož on byl jedním z těch dvou nejvýjimečnějších a nejvíc magických hvězd všech dob. Tehdy ještě neznámý James Franco, oživil legendu svým perfektním hereckým výkonem. Není se co divit, že Dean i Marilyn byli hvězdy padesátých let, v žádném jiném období, by tak výjimečné a tragické hvězdy vzniknout nemohli. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Životní i profesní "klapky" Jamese Deana v náčrtech před a za filmovou i soukromou kamerou. James Franco se úctyhodně klene ve tváři legendárního J. D. Potkává se a roztančí každý identický střípek, gesto, mluvu, mimiku... Šlechetné sny múzické, neklidné srdce rozervance, mlžný lesk vitráží filmových hrdinů. Zklamán krví stvořitele, odepřeno mu jest sedět na klíně rodičovském. Spiritualita v terapii nadčasovosti. Cesta, která se nestala cílem. Brzká smrt zmařila osud talentu tak drahocenného, andělsky křehkého. Legenda, která nemůže být opuštěna. Stále je v nás, v albu nekonečného poznání. Poeta nevinnosti, žár svištících šepotů, kapek zamlklých tajemství, doprovází své výsostné já mimo svět a čas. Velký svět hrdinův, který mu klečel u nohou. Osud jest tragédem. Milníky přitažlivé a ikonické jako sama doba. Milníky života génia na vrcholu, který vložil lístek do památníku klasikům herectví. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film možno nebol celkom komplexný z hľadiska Deanovho života. Hoci nežil dlho, mohlo tam byť ukázaného viac. Tvorcovia však riešia Deanovu osobnosť, odkiaľ pochádzal, jeho nevyrovnané rodinné vzťahy a pravú príčinu jeho rebélie na plátne i mimo neho. James Franco celý snímok ťahá neuveriteľným spôsobom, že ak by to nebola TV produkcia, mohla pripadnúť do úvahy aj oscarová nominácia. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • 14. minúta, James (James Franco) leží v posteli a rodičia sa hádajú. Matka prichádza do izby, James sa tvári, že spí - záber kamery na Jamesa ukazuje, že leží na bruchu a ľavú ruku má nahor, vedľa hlavy. V nasledujúcej sekunde sa kamera mení a nastáva chyba - James leží úplne inak. Je na boku a obe ruky má spojené a položené na vankúši pred svojou tvárou. (baclajean)

Reklama

Reklama