Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šest nezaměstnaných ocelářů sedí v čekárně na pracáku a přemýšlí, jak vydělat peníze. Jó, ti tanečníci, co se tady svlékali minulý týden do plavek, ti jsou teda za vodou. A proč bychom to nezkusili taky? Ne jen tak ledajaké představení, opravdový striptýz - Do naha! Je fakt, že v partě není nikdo moc hezkej. Někteří z nás jsou trochu při těle, máme chatrné zdraví, jeden se pokusil o sebevraždu a dalšímu manželka otloukla o hlavu sádrového trpaslíka. Vlastně tím už nemůžeme zas tak moc ztratit! (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (298)

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie, která z příběhů pár zoufalců živořících v britské obdobě severočeské hnědouhelné, Sheffieldu, a z jednoho nedůstojného nápadu, jak přijít k pár librám, dokázala vykřesat skvost. Moje srdcovka, asi díky Carlylovi a Addymu, s nezapomenutelným ansámblem, Koněm, chozením po zdi a hitem "You Sexy Thing". Aneb nikdo si z hrozné situace nezaměstnaných a dělnické třídy neumí dělat srandu tak jako Angláni ;). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V intencích britské linie sociální (tragi)komedie natočil svůj celovečerní debut režisér Peter Cattaneo, který v mixu sociálně kritického pohledu, ryzí komedie plné černého britského humoru, patosu opěvujícího sílu rodinných hodnot, odzbrojující upřímnosti, otevřenosti a ochotě dotknout se bolavých míst západní společnosti přichází s místy až extatickým účinkem svého komediálního filmu o partě sympatických outsiderů, kteří se nenechají zlomit nepříznivými podmínkami. Řada scén je doslova elektrizujících (pan Kůň na první zkoušce...), většina postav charismatická, film oplývá povedenými gagy a spoustou výborně iniciovaných groteskních situací. Do naha! ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Naprosto dech beroucí komedie, kde jsem se smál snad pořád a ta hodinka a půl byla fuč, ani jsem se nanadál. V prvé řadě, co film dělá tak dokonalým, jsou až na Roberta Carlyleho, téměř neznámí herci, kteří se s filmem zžili. Dovolili si dělat ten anglický humor po svém a mě osobně dokázali naprosto přesvědčit ve všech ohledech. No a Robert jako vždy, bezchybný a výborný výkon. Celý film je prokládán skvělými hláškami a momenty, kdy se člověk dívá a ze situace, kdy nic neočekává, se něco stane a on leží v křečích smíchu. Tak to má vypadat. A soundtrack dokonale vystihuje situace, ketré se v tomto filmu odehrávají. Největší pecky 80. let. Takže pro mě jednoznačně plný počet, a já se k tomuto filmu budu vždy rád vracet a budu ho doporučovat známým. Kéž by bylo takto povedených filmů více. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Britská kinematografie sice dokázala tradičně přicházet s pozoruhodnými filmy, které bodovaly u kritiky i diváků, nicméně na to, pouštět se do křížku s produkcí velkých amerických studií, nemohla už vzhledem k odlišnému finančnímu zázemí ani pomyslet. Britskému žebříčku návštěvnosti dlouhodobě kralovaly americké velkofilmy. První vlaštovkou byl Trainspotting, ale teprve komedie Do naha přišla s ideálním obchodním produktem, který na trhu stoprocentně zabral a stal se vzorem pro mnohé napodobeniny. Byl to v Británii nejnavštěvovanější snímek roku a slušně zabodoval i na americkém trhu, kde to mají evropské filmy tradičně těžké. Charakterově pestré, protikladné a náležitě přitažlivé herecké obsazení, pestrá paleta témat, kde se skloubí erotické prvky se sociálním podtextem a to celé je zabalené do komediální formy. Humor nikdy neklesá pod hranici laciné podbízivosti a scénář je opravdu vyvážený, navíc má snímek přiměřenou stopáž. Celkový dojem 90 %. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

KOMEDIE, dobře, komedie, anglická komedie, tedy ne běžná komedie, dobrá komedie; ale rozhodně ne v prvním plánu - a myslím, že ani ne v druhém ani třetím ani ve čtvrtém. Prvním je práce (tj. nejen vydělávání peněz), druhým je devalvace mužství a třetím totální kolaps otcovské funkce (sama náklonnost či láska nestačí), a čtvrtým chlapská solidarita (nebo ta je prvním?). (Členství chlapce, syna hlavního protagonisty, na tomto neobvyklém podniku by asi chtělo zvláštní prostor.) Peterovi Cattaneovi se tak podařilo s anglickým švihem a šarmem udělat hluboce stratifikovaný film, jehož vize se nyní - po dvaceti letech - postupně naplňují. Pozn: I tento film glosuje ve své knize "Nepolapitelný subjekt" Slavoj Žižek. Budu se mu věnovat v jiném filmu (Brassed Off), který zmiňuje současně s tímto. Zde tedy jen drobný aforismus: "Vzpomeňte si na dialog ze začátku filmu, kdy hlavní hrdina, poté co viděl ženu močit ve stoje, pochopil, že jsou ztraceni, že jejich doba (doba mužů) je ta tam." A právě proto je možno (třeba) jít da doraz, GO TO THE FULL MONTY. Závěr: Ať tak či onak, bavil jsem se VÝTEČNĚ! Kupodivu zdařile český nadabováno (až na kluka). YOU CAN LEAVE YOUR HAT ON, slavná a mnohokrát nazpívaná písnička Randyho Newmana se musela uplatnit i zde. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (26)

  • Steve Huison (Lomper) svoje červené kožené tangá z filmu venoval do aukcie na pomoc organizácii pre duševné zdravie. (Raccoon.city)
  • Na rolu Nathana si mladého herca Williama Snape vyhliadol vedúci kástingu priamo v škole, ale aj tak musel prejsť sitom siedmich kôl kástingu a pritom jeho rodičom tvrdili, že film sa možno nedostane ani do kín, lebo má nízky rozpočet. (Raccoon.city)
  • Existuje i muzikálová verze tohoto příběhu a byla natolik úspěšná, že byla nominována na cenu "2001 Tony Awards for the Best Musical, Book and Score". (salamandrr)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama