Reklama

Reklama

Představ si

  • Česko Imagine (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Do Lisabonskej školy pre zrakovo postihnuté deti a mládež prichádza inštruktor Ian, aby im pomohol získať viac sebavedomia a samostatnosti. Jeho metódy sú však nielen nekonvenčné, ale aj nebezpečné. Čoskoro si získa dôveru študentov, ktorí sa odvážia vymeniť pokojné a bezpečné prostredie kliniky sa pulzujúce ulice metropoly... (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (77)

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre vystihnute vnimani diky sluchu na ukor slepoty. Spousta zaberu dokazalo nabudit pocit, ktery nevidomi asi prozivaji. Za to klobouk dolu. Hezka kamera a atmosfera prosluneneho Lisabonu zdravemu oku lahodi. Skoda jen scenare, ktery je takovy nijaky. Jelikoz jsou vseobecne filmy o handicapovanych trochu precenovane, svou nerozhodnost tentokrat budu smerovat v hodnoceni smerem dolu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Už od úvodního pomalu zaostřovaného záběru se nás autor snaží přenést do světa svých slepých hrdinů. Na to jsou výborné i scény, ve kterých slepí žáci se slepým učitelem diskutují o tom, co se podle jejich sluchu děje na dvoře před nimi. A stejně jako oni, ani divák to nevidí. Mezinárodní koprodukce s Angličanem a Němkou v hlavních rolích ovšem zaujme i jako neobvyklá love story v prosluněné atmosféře Lisabonu. Ovšem cesty slepců městem či přístavem působí napínavěji než ledajaký thriller (90%). ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je na zamyslenie, prečo vzniká tak málo hraných filmov o nevidiacich, keď práve táto téma sa zdá byť pre filmovú reč ako stvorená. Sú totiž jedinou skupinou ľudí, ktorí nemôžu pozerať filmy. Z tohoto kontrastu by sa dalo vyťažiť mnoho. Imagine je film, ktorý nemá úmysel diváka deptať, iba priblížiť svet nevidiacich nám šťastnejším. Príjemné prímorské prostredie, kde spolu s postavami cítite na vlastnej koži svieži morský vánok. Je pozoruhodné, že taký prechod cez cestu môže byť oveľa vačšie adrenalínové dobrodružstvo, ako demoličné automobilové naháňačky v akčných filmoch. To nemyslím nijako ironicky, ale absolútne vážne. Možno to chcelo silnejší, melodramatickejší záver, ale na kopírovaní skutočného života nie je predsa vôbec nič zlé. A navyše sa dozvieme niečo málo ako o technických pomôckach pre nevidiacich, tak o spôsoboch ich orientácie v priestore, o ktorých som nemal ani páru. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* k tomuto filmu jsem měl zpočátku nedůvěru, ale rozhodně mě rychle zbavil obav a užil jsem si ho. Nevím, zda má film nějakou pravdivou předlohu ze skutečnosti, ale nedivil bych se tomu. Novátorství je vždycky těžké, a to i v dnešní době, kdy tomu zkostnatělý systém brání i na úkor větší svobody. Zajímavý vhled do světa nevidomých. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Hollywoodské citové vydírání je dost trapné samo o sobě, natož když se o ně pokusí evropští filmaři. Tvůrci "Imagine" se snažili narvat do filmu co nejvíc ikonických scének (které jako celek zoufale nefungují), navíc jsem si opět ověřil, že mám alergii na vedení herců a hudební režii typickou pro "nezávislé" polské filmy posledních 10-20 let, takže ... Ne. Nepomohlo tomu ani prostředí mého milovaného Lisabonu, pro mě je to za dvě hvězdy. A klidně si mě umlaťte slepeckou holí. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 13. října 2012 na Varšavském mezinárodním filmovém festivalu v Polsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama