Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (852)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman chtěl už od útlého dětství být někým. Ne komikem, ale někým, kdo vyvolá v lidech emoce. A bylo mu jedno, jestli ta emoce znamenala odchod ze sálu, salvu smíchu, nebo slz. Takhle nějak by mohl znít hodně zestručněný obsah tohoto filmu. Filmu, který je stejný, jako byl Andy. Rozporuplný, zajímavý, někdy vtipný, někdy méně. Ale ukazující nám pravou tvář šoubyznysu. Tenhle film mi ještě dlouho zůstane v hlavě, hlavně kvůli poslední scéně… A je to mimochodem další z důkazů o tom, že Jim Carrey není jen "stupidní herec v blbých komediích". Myslím, že Forman z něj dostal maximum. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Já blázen tenhle film asi rok odkládal, protože jsem se místo toho, abych věřil Formanovi, zalekl nepříliš lákavé dvojice Carrey a DeVito a námětu o komikovi, kterého neznám. Ale tak co, vždycky je příjemné být překvapen a nadšen filmem, od kterého byste to v životě nečekali. Vtipná a dojemná pecka. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to tak zmátlo až jsem pochyboval, že něco takového mohl vůbec natočit režisér formátu Miloše Formana. Jenže pak do sebe vše začne zapadat a došlo mi, že celá forma a struktura vyprávění je v tom nejlepším možném "kaufmanovském" mystifikačním duchu. Scénář je vypilovaný ve všech směrech. Při druhé projekci se z Muže na měsíci stává neskutečně promyšlená zábava kde i ten nejmenší detail je vypilován tak, aby sloužil jedné jediné věci. Dokonalému celku. Jim Carrey v hlavní roli exceluje na všech frontách a ostatní mu více než-li zdatně sekundují. Co se týče režie, tak se jedná o nejnápadněji pojatý Formanový snímek, byť přeci jen ne jeho nejlepší. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Byl v totální opozici vůči okolnímu světu. Byl spontánní, mystifikující, kontroverzní, drzý, čímž publikum ničil, ono ho za to milovalo, nebo nenávidělo. Miloš Forman spojil v dalším biografickém opusu síly s multivýrazným Jimem Carreym, který může dodnes kroutit hlavou, že ho akademici tehdy ignorovali. Vsadil na něho i přesto, že pro diváky jsou Kaufmanovy vtípky docela náročným rébusem, protože miloval jeviště a reakce publika. Jevištěm pro něho byl prostor před televizní kamerou, zábavní klub i wrestlingový ring. Všude tam udělal vždy něco jiného, než se od něho očekávalo. A pokaždé s nějakou jinou maskou. Co mi tak úplně nesedělo, byly občas právě reakce publika. Místy takhle, ať už negativně nebo s nadšením, nikdo nereaguje. Přitom jsem někde četl, jak si Forman chválil, jaké perly mu asistent režie z publika nabídl. Ale to je jen drobná poznámka v jinak milém, komplikovaném i zároveň srozumitelném balení. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmografie Miloše Formana má dva vrcholy: z hlediska osahu a závažnosti tématu je nejlepší Přelet nad kukaččím hnízdem, ale z hlediska filmové řeči, střihu, struktury filmu je nejzajímavější právě Muž na Měsíci. Z komerčního hlediska určitě nejodvážnější Formanův snímek - na americkém trhu se nemohl tak náročný kousek uplatnit. Doslova fascinující je herecký výkon Jima Carreye, jde bezpochyby o jeho triumf, kterým se definitivně vymanil ze škatulky pitvořícího se komika v nenáročných komediích. Díky složité osobnosti Andyho Kaufmana, mýtu kolem jeho postavy a řadě mystifikací doprovázejících jeho život (a se kterými scénář obratně pracuje), jde myslím o nejzajímavější životopisný flm, jaký jsem měl zatím možnost vidět. Celkový dojem: 100 %. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

Reklama

Reklama