Reklama

Reklama

Ragtime

Psychopatický vrah, rozvodové intriky, tvrdohlavý pianista a zběsilý čas nových přeměn v adaptaci románu E. L. Doctorowa.  Ragtime - neboli roztrhaný čas. Takový je i příběh zachycující hroutící se životní styl 19. století a nastupující čas proměn počátku 20. století (jenž později ústí do šokujících zkušeností 1. světové války). První chvíle filmu otevírá vražda, kterou má na svědomí milionářský floutek. Jeho žena se stává "hlavní" figurou v následných rozvodových intrikách. Třetí důležitou postavou příběhu je náhle úspěšný černošský pianista, který není ochoten se dál krčit před manýrami některých omezených bělochů a chce vzít zákon do svých rukou... Románový bestseller spisovatele E. L. Doctorowa se stal předlohou čtvrtého amerického filmu režiséra Miloše Formana. Za kamerou přitom stál další náš úspěšný filmový tvůrce Miroslav Ondříček. Jejich společnou zásluhou zůstal v literárním přepisu důraz na vykreslení dobové atmosféry i na herecké obsazení (za pozornost stojí především James Cagney ve své poslední roli komisaře Walda). V malých rolích se ve filmu mihnou Jan Tříska a Pavel Landovský. Snímek byl nominován na Oscara v osmi kategoriích, nezískal však ocenění v žádné z nich. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi spickovy drama od Formana. Prvni pulhodinku je to sice takovy drobet rozkraveny, sledujeme osudy nekolika postav a jejich pribehy spolu zdanlive nesouvisi, ale za chvily se to vse prolne a film dostane takovou hlavni dejovou linii. Takze ve vysledku paradni pribeh, akorat ten konec v muzeu mi k predchozimu deji moc nepasoval. Taky tu mohlo bejt vic dobovy hudby, takle nazev Ragtime moc nedava smysl. Jinak dobova atmosfera je tady vykreslena paradne, herci jsou jeden lepsi nez druhej a rezie je tradicne bezchybna, takze i pres dleku 150 minut me to celou dobu zaujalo a ani na chvily nenudilo. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Proč mi nikdo neřekl, že Ragtime je tak dobrý film? Jasně, Forman přepálil stopáž minimálně o půl hodiny, ale jinak je to naprosto nadčasový film, kterému je dneska už víc jak pětatřicet let. A na svůj věk rozhodně nevypadá. Měla jsem pocit, že se ve filmu pořád něco děje a zpětně nejsem schopná říct, která dějová linka se mi líbila nejvíc. Asi ten černý pianista a jeho nablýskané fáro byli nejlepší. Jenže pak i dějová linka ženy-manželky se mi moc líbila. I jejího bratra, který zezačátku vypadá trochu jako úchyl. A vlastně i ta tanečnice, která nemá ve vztazích úplně jasno, mě oslovila. Nebýt té délky filmu, zkoukla bych to hnedka znovu. A vidět Ragtime v kině Ponrepo v rámci přehlídky Formanových narozenin pro mě byl skvělý zážitek. Všechno nejlepší, pane Formane, do dalších let. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jak jsem od tohoto filmu nic nečekal, tak mi vyrazil dech. Afroamerická hrdost a pýcha versus rasismus, předsudky a bezpráví. Pro mě rozhodně jeden z nejsilnějších filmových zážitků tuplovaný minimálním očekáváním a výrazným zakončením v zoufalství. Bravo Miloš Forman! Po Přeletu druhý nejlepší jeho film. Doporučuju! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Silné téma, nádherná retro výprava a architektonická stylizace a vtahující druhá polovina, která komplexní příběh zužuje na prostorově omezený rasový konflikt. Jenže ve vší snaze o komplexnost příběh zkrátka nepůsobí vůbec soudržně - motivy se spíše vidlemi hází jeden přes druhý a zcela mi uniká, proč vlastně musela vypovídat první třetina o tom, o čem primárně vypovídala. Forman měl našlápnuto na další skvělý film, leč skončil u působivé dobové skládačky s nevyrovnaným tempem a občas haprující návazností scén. Rozhodně však potěšili stařičký James Cagney a mladý Sam Jackson, který měl stejný hlasový projev snad už od školky. 70% ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Podívaná, která má své kouzlo. Kde musíte obdivovat krásnou vizuální podobu přelomu 19 a 20 století, či reakce postav, které nejsou tupě zpracované jak to bývá u dnešních blockbusterů, každá má svou kvalitu, jen v tom propojení těchto postav, respektive v jejich příbězích nebyla ta dokonalost, ale to se dá čekat, však jinak by ten film byl na pět hodin. .... HODNOCENÍ: 75% (4*) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (26)

  • Finančně nejnáročnějším projektem filmu byla rekonstrukce někdejší podoby dlouhého bloku newyorské Madison Avenue s budovou Morganovy knihovny, jehož kulisy byly postaveny v Londýně na pozemku sheppertonských ateliérů. (raininface)
  • Miloš Forman vzpomínal na jeden z hlavních důvodů, proč se film rozhodl točit: "Nejvíc mě na knize zaujal příběh Coalhouse Walkera juniora. Jde o mladého černošského klavíristu, který si jezdí po městě v nablýskané fordce Model T, dokud se mu zavistiví bílí hasiči nevydělají na zadní sedadlo. Černý klavírista se buďto musí ponížit a ty výkaly odstaranit vlastníma rukama, nebo se jim postavit a riskovat malér. Walkerovo dilema mi bylo až příliš povědomé z Prahy. V komunistickém Československu se člověk musel neustále střetávat s hlupáky, kteří měli moc a s potěchou jiné ponižovali. Kdo se jim postavil, riskoval životbytí a někdy i život. Češi, skřípnutí ve střední Evropě mezi Staliny a Hitlery, si zachraňují zdravý rozum svým ironickým humorem, kterému není nic svaté. V situaci Coalhouse Walkera juniora by Čech nejspíš to lejno na zadním sedadle uklidil sám a přitom ještě špičkoval, jak ubohé je to hovínko, že ani pořádně nesmrdí, že je škoda s ním špinit hadr, protože ti, co to udělali, se snad ani pořádně vysrat neumějí, že za socialismu už ani hovno není to, co bývalo, a kam že to lidstvo tedy spěje. Jenže Coalhouse Walker junior je Američan. Navíc černý Američan. On nejen že to lejno neuklidí, ale žádá satisfakci. (...) To divoce romantické americké gesto mě na tom příběhu přitahovalo nejvíc. Ze mě samého se právě stal americký občan a v jistém smyslu jsem se prostřednictvím Coalhouse sám vciťoval do psychiky Američana, který tak neústupně bojuje za svá práva, až to hraničí se sebevraždou." (NIRO)
  • Mary Steenburgen byla během natáčení těhotná. (D3VIL)

Související novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Reklama

Reklama