Reklama

Reklama

Thor: Temný svět

  • USA Thor: The Dark World (více)
Trailer 1

V další velkolepé marvelovské adaptaci navazující na události filmu Avengers usiluje asgardský bůh hromu Thor o mír v celém vesmíru. Tváří v tvář mocnému nepříteli, mocnějšímu než samotný Odin a celý Asgard, se musí Thor vydat na nebezpečnou cestu. Čeká ho sblížení s krásnou Jane Foster (Natalie Portman), avšak události Thora přinutí obětovat vše, aby zachránil lidstvo. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (100)

  • Hlavní záporák tohoto filmu elf Malekith (Christopher Eccleston) se poprvé objevil v komiksu „Thor číslo 344“ v červnu 1984. (JG9)
  • Severoamerické tržby byly 206,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 644,7 mil. (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 22. října 2013 v Londýně. (Varan)
  • Nápis na Thorově (Chris Hemsworth) kladivu, vyvedený v severských runách, uvádí: „Ten, kdož se chopí tohoto kladiva, jest-li toho hoden, bude vládnout mocí Thorovou“. (SniperG1)
  • Než štáb vyslal během poklidného nedělního dopoledne na nebe nad Greenwichem vrtulníky pro potřeby natáčení, roznesl v okolí celkem 4 000 dopisů (2 000 na jednom břehu řeky a 2 000 na druhém), ve kterých místním obyvatelům vysvětlil, co se bude odehrávat. (SniperG1)
  • Filmy Iron Man 3 (2013) a Thor: Temný svět mají velmi podobné plakáty. Na obou je hlavní postava v objetí se svou společnicí. (OssieOzzburn)
  • Natalie Portman (Jane) při jednom rozhovoru odhalila, že ve scéně, kdy se Jane a Thor (Chris Hemsworth) líbají, nehraje ona, ale Elsa Pataky, manželka Chrise Hemswortha. "Bylo to předtočeno, protože se pracovalo v Hongkongu a já tam nemohla být, protože jsem pracovala na svém vlastním filmu. Tak si jeho žena vzala paruku a kostým. To je důvod, proč to bylo tak vášnivé. Bylo to ideální řešení, nemyslíte?" (glumka)
  • Thor: Temný svět je posledním filmem, jenž napsal Don Payne, který se kvůli rakovině premiéry filmu nedožil. (Polinecka)
  • Thorovo (Chris Hemsworth) zavěšení kladiva na věšák je čistá improvizace. Chris Hemsworth si jen tak hrál mezi záběry. (Polinecka)
  • Podobně jako Kapitán Amerika (Chris Evans) se měl ve filmu původně objevit i Hulk (Mark Ruffalo), ale nakonec bylo od tohoto nápadu upuštěno. (Lokitre)
  • Jedná se o první marvelovský film, ve kterém se objevuje nové logo společnosti Marvel se znělkou, kterou složil Brian Tyler. (Creonik)
  • Film obsahuje dvě potitulkové scény. (glumka)
  • V jedné scéně, kdy stojí Dr. Selvig (Stellan Skarsgard) před tabulí, můžeme vidět nápis "616 universe", což je odkaz na největší komiksový svět Marvelu, také známý jako Země-616. (Creonik)
  • Venaheim, který se objevuje na začátku filmu, byl v severské mytologii domovem Vanů, mírumilovných bohů plodnosti a úrody. (Dracconnis)
  • Thor (Chris Hemsworth) i Odin (Anthony Hopkins) mají ve filmu každý jen jediný kostým, ale pro Thorovy potřeby jich bylo třeba vyrobit patnáct do zásoby, protože se ve filmu účastní velkého množství kaskadérských a akčních scén. Odin si vystačil se šesti. (ČSFD)

Související novinky

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (více)

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

05.07.2018

Fanoušci kultovního seriálu Rodina Sopránů mohou být klidní. Tedy, jak se to vezme. Prequelový film o mafiánské rodině v čele se zesnulým Jamesem Gandolfinim (Pravdivá romance, 8 MM) se po rocích… (více)

Zachary Levi si zahraje superhrdinu Shazama

Zachary Levi si zahraje superhrdinu Shazama

29.10.2017

Po seriálovém Chuckovi by člověk Zacharymu Levimu prorokoval velkou kariéru - zatím se k ní ale neodpíchnul. Jeho největším kinoúspěchem je animák Na vlásku, v němž namluvil zlodějíčka Flynna, a… (více)

Mikkelsen vs. Doctor Strange?

Mikkelsen vs. Doctor Strange?

28.08.2015

Kariéra Madse Mikkelsena nabírá zajímavé obrátky. Dánský herec strávil pár let v seriálovém Hannibalovi, ten ale právě končí a Mikkelsena volá Hollywood. Už před pár lety jej Marvel chtěl jako… (více)

Reklama

Reklama