Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

Marze 

všechny recenze uživatele

Především v úvodní části filmu tvůrci až obdivně zdůrazňují převratnost přípravy jídla na principu efektivní průmyslové výrobní linky i skutečnost, že majitelé zpočátku přísně kontrolovali kvalitu masa, hranolků a mléčných koktejlů. Některé záběry, v nichž se jak z reklamy mladí a krásní lidé šťastně zakusují do hamburgerů, skoro působí dojmem, že se firmě McDonald's podařil největší product placement v historii americké kinematografie. Negativním jevům spojeným se stravováním (nejen) v tomto řetězci se snímek vyhýbá. Což je značně problematické v době, kdy se na sociálních sítích diskutuje o vysokých nutričních hodnotách či o množství chemických látek a přísad, které každé sousto obsahuje. Film Zakladatel si tedy skoro až říká o to, aby byl promítán v dvojprogramu s provokativními snímky typu Fast Food Nation či dokumentem Super Size Me, které na fenomén rychlého občerstvení nahlížejí z opačných pozic. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

JESTLIŽE NEVYDĚLÁVÁTE O PŘEKOT PENÍZE, JE NĚCO ŠPATNĚ. A je úžasné, jak je Michael Keaton po Birdmanovi opět na koni. Životopisné filmy byly, jsou a budou zajímavé, i když je tu více, tu méně, potřeba přikořenit. Tady je to o jídle, takže se to hodí, původně vynikajícím nápadu a zajímavém stravování, které se v průběhu let změnilo v megalomanský podnik, ve kterém je jídlo až na volitelném místě. 70%. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $12,786,053Tržby Celosvetovo $23,964,782▐ John Lee Hancock sa v celku stabilizoval na režisérskej stoličke a vie sa predať. Dráma o najväčšom fast foodovom predajcovi je dobre - pútavo vyskladaná, dejovo pestrá, vznik umelého stravovacieho impéria zaujme. /60%/ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pro někoho pobuřující, pro jiného inspirativní a hlavně pro všechny brutálně zajímavý a skvěle zahraný film. Keatona mám velmi rád a role potravinářsko-nemovitostního Jobse mu naprosto sedla. Příběh o nekonečně ambiciózním člověku, který se vytrvale hnal za svým americkým snem. Neskutečně mě bavilo sledovat počátky vzniku celého potravinářského řetězce. Od řešení toho, jak vyrobit hamburger co nejrychleji, přes brutální expanzi, až po nelítostný boj o duševní vlastnictví, respektive jeho krádež. Je trošku smutné, že v tomto případě byla kvalita převálcována kvantitou. Ray Kroc zavedl v jídelním lístku takové "zlepšováky", že většina produktů, které do svého žaludku dostanete má původ čistě jen v chemické laboratoři. Podle informací v závěru dnes McDonald úspěšně tráví asi 1 % planety. Pochybného obsahu potravin se snímek taky dotkl, ale nijak zvlášť tuto oblast raději nerozváděl. Svým zaměřením se jedná hlavně o takovou glorifikaci vytrvalého podnikatele. Osobně nejvíce oceňuji obrovské množství informací točících se hlavně kolem událostí, které stály za samotným vznikem myšlenky. Taktéž se mi líbilo, že tvůrci vsadili na fakt, že se v civilizovaném světě nenajde nikdo, kdo by o McDonaldu nikdy neslyšel, takže diváky vhodili bez zbytečného úvodu ihned do víru dění a on se s takřka nulovými předchozími znalostmi ani na okamžik neztratil. Děj je opravdu skvěle vystavěný. Film má skoro dvě hodiny, a přesto utekl neskutečně rychle a já v něm nezaznamenal jedinou pasáž, ve které by mě nebavil. Plný počet nedávám pouze proto, že ve snímku scházel nějaký moment, který by ve mně vyvolal emoce nebo mi vyrazil dech. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Ničím nepřekvapivý a podle šablony natočený životopisný snímek, který disponuje příběhem vychytralého a chtivého podnikatele, ačkoliv název vybízí spíše k zprostředkování samotného zrodu společnosti McDonald's. První krůčky jsou sice představeny v poutavém, svižně střiženém segmentu, ovšem rozhodně nejsou důležitou částí hlavní narativní linie. Ta se zaměřuje na Michaelem Keatonem výborně zahraného zoufalého podnikatele, který narazil na zlatou žílu a využil situaci. Příběh je veden podle očekávání a sleduje jak osobní, tak i pracovní linii hlavní postavy a zároveň nahlíží za oponu opravdových zakladatelů, tedy bratrů McDonaldových, jejichž bratrská asymetrie funguje opravdu skvěle a po celou dobu na plátně neuvěřitelně baví. Zakladatel rozhodně není špatný film, přináší poměrně dost informací, různé pohledy na celou fast-foodovou franšízu a v neposlední řadě také vizuálně příjemný retro „look“. Ovšem zároveň nepřináší dostatek ozvláštňujících prvků či kontroverznější nahlédnutí za oponu tohoto světového řetězce natolik, aby vystoupil z řady běžných životopisných příběhů. [65%] | Kino ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Podnikateľ Raymond Albert Kroc (Michael Keaton) si spočiatku na živobytie zarábal v stánku s limonádou, pokračoval prácou v obchodíku s potravinami. Ako 15-ročný sfalšoval svoj dátum narodenia a vybral sa robiť šoféra sanitky pre Červený kríž. Počas zácviku sa spoznal s Waltom Disneym. Zarábal si ako klavirista, jazzový hudobník, DJ v rádiu WGES a predavač papierových pohárov. Predajom multimixérov, vďaka ktorým sa spoznal bratov McDonaldovcov, sa zaoberal 17 rokov. (_Jimmy_)
  • Když Ray Kroc (Michael Keaton) poprvé objednává jídlo u McDonald's Hamburgers, stojí u pravého výdejního okénka z pohledu prodejce. Ovšem když odchází s balíčkem na lavičku, stojí u levého. (Pan.Jitrocel)
  • O režírovanie filmu mali veľký záujem aj bratia Joel a Ethan Coenovci, ktorým sa moc páčil scenár. Práca na filme sa im ale skrížila s prácou na inom spoločnom projekte, Ave, Caesar! (2016). (MikaelSVK)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama