Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

Teg 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fakt, že je nový Vinnetou kvalitnější než jeho předchůdce asi nepřekvapí. Stačí to ale aby se zavděčil těm, kteří na romantické pohádce, kterou je předloha, vyrůstali? Těžko říct. To musí posoudit každý sám. Je tomu ale velice blízko. Co se mi líbilo? Výprava. Na filmu je vidět, že si někdo dal hodně záležet. Příjezd Karla Maye na západ nemohl být zpracován lépe. Casting. Karl May je sympaťák svým vlastním způsobem, charisma mu rozhodně nechybí. Vinetou je na začátku spíše takový floutek, což se mi líbí. Nepůsobí to moc nepatřičně. Příběh, který nepůsobí těžkopádně a je poměrně osvěžující. Co se mi naopak nelíbí? Místy trochu moc okázalá kamera kdy Vinetou natřásá svoji postavu v nepřirozených pózách (naštěstí ne často). Až moc časté záběry do slunce které mají být krásné na pohled ale je toho trochu moc. Závěr: Rád bych dal 5 ale to asi ještě nemůžu. Uvidíme příště. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi působivé, tento odvážný počin, realističtější pohled na dobrodružství Old Shatterhanda / Karla Maye na divokém západě. Atraktivní téma znovu přečteno a znovu nabídnuto generaci, která neustrnula na konvencích 60. letech. Poprvé se mi líbil i samotný příběh Sama Hawkense. A vždycky je dobré přemýšlet kontextuálně o cestě ocelového oře skutečnou krajinou. ()

Reklama

Esgalnor 

všechny recenze uživatele

Finále mě nutí dát o hvězdu víc. Ale i zbytkový dojem je velmi fajn. Vinnetou jde jiným směrem, než ten původní - to mi rozhodně nevadí. Jedinou chybu vidím v castingu, na který jsem si dlouho zvykal. Jinak jde o kvalitně natočený a poměrně reálný western s povedenou dobrodružnou atmosférou a zručně zachycenou akcí. Boj o most je skvělý a obrovské překvapení. Skvělá výprava a dle mě i lepší, než šedesátkový Vinnetou, který se mi nikdy moc nelíbil... ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož jsem vyrůstal na „mayovkách" , zatímco jiní četli ještě pohádky, tak mě nová série velice mile překvapila. Herecké obsazení skvělé, hudba s prvky klasického Vinnetoua, reálnější. Přesto nadále mými favority zůstávají navždy nenahraditelní Piere Brice a Lex Barker, i když starší verze byla hodně naivní a z dnešního pohledu i trapná, své kouzlo dosud neztratila. Vždy se rád podívám na mé nejoblíbenější hrdiny mého dětství. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Objektivně za lepší tři hvězdičky, ne za čtyři. Ty jsem dal kvůli některým silným částem: zobrazení přistěhovalců do USA v 1. minutě filmu, Shatterhandovo boxování - aspoň něco mu jde, boj na hřbitově (realistický - Apači nejsou ani vidět a likvidují bastardy ze zálohy), boj na mostě, Shatterhandovo vysvětlování akce před bojem na mostě, dobře vybraní herci, krásná výprava a prostředí, proindiánský pohled. Výrazným záporem je pobíjení Apačů kulometem - nejvíce to, že si sami svítili na cestu a v průběhu palby jeli stále dopředu, vstříc zbrani. Pasáže u Apačů jsou příliš dlouhé. První shlédnutí vyvolalo nadšení, další dvě znamenala mé procitnutí z krásného snu. Mírně nadprůměrný dobrodružný film. 70 % ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama