Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (98)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ta vůbec nejslavnější Netflix kriminálka mi dost dlouho unikala, zkusili jsme ji už předloni, abychom se na ni na úkor jiných vykašlali a správný čas nadešel až nedávno. A po první řadě je třeba uznat, že měla být zkouknuta už v době svého uvedení. Neříkám, že mi netrvalo si zvyknout na občasnou nekonzistenci, přeskakování z případu do případu či matení v samotném prostoru a čase, stylisticky a přístupem bez servítek si mě ale Mindhunter rychle zaháčkoval. [viděno na Netflixu] ()

geklon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okamžitý miláček. Desítky lidí mi říkalo, že to budu milovat, ale pořád jsem z nějakého důvodu otálel. Až se startem druhé série, jsem si na svátky vzpomněl, že bych to mohl zkusit a ejhle. Hned jakmile McCallany projevil svůj eastwooďácký šarm, jsem hotovej. Geniální mix retro reálu v konfrontaci s nejmodernější možnou produkcí. Bromance jako svině. Hej hou. Jedem. Nedá se od toho odtrhnou. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OK, avšak očekával bych větší rodeo. Jednička vyniká v až dokumentaristickém ztvárnění studie chování masových vrahů, tedy téma, které David Fincher opravdu umí. Tématicky je Mindhunter ohromně bohatý a zajímavý. Filmařsky však místy opakující se, ukecaný, přespříliš intelektuální i v momentech, kdy to není úplně potřeba. Nemá však žádné vyloženě slabé misto. Druhá polovina byla lepší ve chvíli, kdy se kromě výslechu vězňů začly řesit i osobní vazby a vzájemné konfrontace hlavních hrdinů. Stejně tak přerod hlavního hrdiny z nováčka na protřelého mazáka je impozantní, protože je tak nenásilná a přirozená. Pokud dvojka bude trochu svižnější, má tahle minisérie potenciál být skvělá. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jasná pětihvězdičková záležitost. Pohled do psychologické práce FBI na jejím (v uvozovkách) samém počátku. Velice dobrá práce s charaktery i excelentně zvolený casting. To, čeho jsem se zprvu bál jako zapadlé kriminálky, kterou nerozeznám od řady podobných se ukázalo jako originální krimi drama, kde každá scéna, postava i podzápletka má svůj jasně daný důvod. A konec série v nemocnici se sériovým vrahem byl infarktový, ale excelentním vyeskalováním neodvratného sebepoznání. 90%  ()

Othello 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potřeboval jsem po několika otravných zklamáních, kde se za šest dílů série stane třetina děje normálního celovečerního filmu, připomenout, že takzvané quality TV seriály místy dokáží obhájit svůj formát. S touto lehkou zahořklostí jsem byl již k Mindhunterovi mírně kritičtější, protože při druhém shlédnutí vyniknou více ty zbytečné osobní přesahy, které sice mají v příběhu svůj význam (kontext Holdenova a Tenchova zázemí, charakterová proměna Holdena, která se ale objeví prakticky odnikud v posledním díle), ale je vidět, že byly připsány hlavně z důvodu, aby seriál obsahoval ženské, potažmo queer postavy (předobraz dr. Carr, Ann Burgess lesba mimochodem není). Přímo právě u doktorky Carr zamrzí, že typově i herecky prvotřídní Anna Torv hraje v zásadě alibi woman, která slouží ději prakticky jen k tomu, aby oba protagonisty povýšeně pochválila, případně pokárala po jejich návratu z terénu. Zbytek seriálu je jinak ale opravdu prvotřídně zpracovaný a trpělivý koncept, který se nesnaží tajit svoji fascinaci zlem a temným post-mansonovským zeitgeistem 70. let, pro který mám konkrétní slabost. Dialogy a herecké výkony obsažených vrahů jsou naprostá masterclass a zejména ke scénám s Edmundem Kemperem se vracím s nasazením hlavního hrdiny. Až mě to znervózňuje. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Píseň, která zazní v posledních záběrech a v závěrečných titulcích, je „In to the light“ od Led Zeppelin. (l3ricktop)
  • Agent Holden Ford (Jonathan Groff) jezdí Chevroletem Nova z roku 1976. Debbie Mitford (Hannah Gross) má Volkswagen Super Beetle ročník 1974, který byl o něco větší než standardní model a měl více prostoru na zavazadla. (J.F.B.)
  • V epizodě zazní při časové montáži píseň „Fly Like an Eagle“ od Steve Miller Band (verze z roku 1976). (J.F.B.)

Reklama

Reklama