Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (98)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Po prvej sérii pre mňa 9,5/10 a absolútne zásadná seriálová záležitosť. Okrem psychologicky vymakaného scenára a perfekcionistickej réžie z iného sveta, musím vychváliť najmä unikátny spôsob zapájania samotného diváka do vyšetrovacích procesov. Spôsob, akým sú vedení herci, akoby bol zľahka "posunutý" či "asynchrónny" oproti príbehovej rovine, vďaka čomu divák samotný hľadá nezrovnalosti v gestikulácii, či mimike podozrivého, spája si súčasný prípad s predošlými, vidí nové súvislosti vďaka čomu sa začínajú nakláňať jeho "urobil to/neurobil to" váhy. Samozrejme, nie že by seriál z divákov vychovával reálnych detektívov, skôr to beriem ako veľmi inovatívny rozprávací postup, umožňujúci väčšie ponorenie do deja, sebavedomé vedenie diváckej pozornosti - ako i príjemné nepodceňovanie jeho inteligencie. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je v zásade zvláštne, že toto funguje. Strašne mi to pripomína Zodiaca, čo je asi jediný film of Finchera, ktorý naozaj nemusím. Nie sú tu žiadne násilné ani vypäté scény. Nie je tu žiadna akcia, vzťahy majú realistický podtón a tým, že sa jedná o inteligentných ľudí, tak aj vzájomná interakcia a komunikácia je podávaná sofistikovane a nedramaticky. Celé je to založené na konverzačkách, na riešení prípadov, neťahajú nás k tomu ani slávne mená hercov, ani scény, ktoré by v televízií nikto nikdy nevidel. Čo je ale to, vďaka čomu je seriál taký perfektný je odkrývanie ľudskej psyché v tom najlepšom scénaristickom móde.Nefunkčnosť spoločnosti produkuje vrahov. A tím z FBI sa snaží týchto vrahov klasifikovať. Objaviť príčinu toho, prečo sa správajú tak, ako sa správajú. Niektoré výpovede sú silné. Iné divácky uspokojivé. A hlavne je ponorenie sa do tohto sveta neuveriteľne pútavé. Kašľať teraz na Freuda. Fincher vytvoril seriál, ktorý je civilný, atmosférický, skutočný a nepríjemný. Celú sériu som zhltol na jedno pozretie a chcem viac a viac. Pretože som si hlavných hrdinov zamiloval. A tiež preto, lebo sofistikovaných seriálov, ktoré rezonujú máme naozaj strašne málo. 1.séria - 100% ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, čekal jsem seriál, který bude více akční a více thrillerový, ale ono se ve skutečnosti jedná o psychologické drama, kde se vrazi jen zpovídají. Ale přesto to není špatné, naopak, daří se rozhovory vést tak, aby seriál nenudil. Přesto jsem čekal, že to bude ještě intenzivnější zážitek, než jaký jsme dostali. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Toto spojení Netflixu a Davida Finchera vyústilo v lahůdku pro každého "fanouška" sériových vrahů a forenzní psychologie. Pomalé, neakční avšak perfektně mrazivé vyprávění, jehož ústředním motivem jsou rozhovory s existujícími sériovými vrahy, jejichž herečtí představitelé jsou do svých rolí neskutečně trefně vybráni. Pokud vám něco říkají jména Edmund Kemper, Richard Speck či Jerry Brudos, přijdete si na své. V podstatě se jedná o sledování historického vývoje profilování sériových vrahů, avšak díky režii Finchera a spol. se jedná o skvělou krimi/ thrillerovou podívanou. Vytkl bych možná až zbytečně velký prostor, který je věnován osobním životům hlavních postav, ačkoli chápu, že tvůrci chtěli mimo jiné ukázat, jak dokáže čas strávený ve společnosti zvrácených zločinců poznamenat lidskou psychiku. Věřím, že slíbená druhá série udrží nastavenou laťku. ()

mickyreed 

všechny recenze uživatele

V polovině série jsem přemýšlel nad 3* a byl sem i celkem zklamanej. Čekal jsem trochu něco jinýho než, že většina seriálu bude postavená na výslechu už odsouzených na úkor vyšetřování v terénu. Ale chápu, že nám tentokrát chtěli naservírovat něco trochu jinýho. Naštěstí poslední dvě epizody dodaly na dramatičnosti a když sem se teď koukl zblízka, tak zrovna ty dvě má nasvědomí Fincher ... něco na tom bude ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Finále 1. série pojednává o případu Darrella Gena Deviera (Adam Zastrow), který Holden Ford (Jonathan Groff) a Bill Tench (Holt McCallany) řeší metodami vytvořenými na základě jejich rozhovorů se sériovými vrahy. Seriál byl inspirován knihou "Mindhunter: Lovci myšlenek" bývalého agenta FBI Johna E. Douglase. Devier ve skutečnosti žil v Georgii, ořezával stromy v sousedství, kde byla znásilněna a zabita 12letá Marie Francese Stonerová. Douglas během výslechu skutečně použil vyšetřovací taktiky jako detektivové v seriálu. Tedy falešnou složka papírů, která působí dojmem, že má hodně usvědčujících důkazů, naznačování, že oběť si o to říkala, a krvavý kus kamene položený před ní. (Macik1982)

Reklama

Reklama