Reklama

Reklama

Bahno z Mississippi

Trailer

VOD (1)

Dobrodružné drama vypráví příběh dvou 14letých chlapců Ellise a Neckbonea, kteří na ostrově uprostřed řeky Mississippi objeví muže jménem Mud. Ten jim prozradí, že v Texasu zabil muže a pronásledují ho pomstychtiví nájemní vrazi. Na ostrově se má setkat se svou životní láskou Juniper, se kterou plánuje ujít. Pochybující, ale i fascinováni Ellis s Neckboneom mu přislíbí pomoc. Netrvá však dlouho a Mudovy představy se stanou skutečností. Chlapci v malém městě objeví nejen krásné děvče, ale i hordu zabijáků. (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (349)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SVĚT JE KRUTÝ, HOŠI. DOBRO, ZLO, SMŮLA, ŠTĚSTÍ. JAKO MUŽI MUSÍME VYUŽÍT ŠANCE, DOKUD TO JDE......“ /// Klukovský dobrodružství, ve kterým máme bejt spíš tím 14ti letým, než chlápkem, co z lásky zamordoval. Ellis zjišťuje, že láska je někdy ,,jen“ slovo a že je složitá. A že některý dobrodružství můžou bejt nebezpečný… Pomalej, roztáhlej festivalovej film, jenž si všechny dramata nechává na závěr, ve kterým čovek žasne, co všechno je možný. V Americe. Ne ve filmu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Je mi 14 a říkaj mi, že ženským nemám věřit (ser na to, mě je přes 40 a říkaj mi to taky!). 2.) Thx za titule ,,Nycklick“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Film (aj) o tom, že človek hľadá v človeku vzor alebo lásku. A keď si myslí, že jedno z toho našiel, začne si ho idealizovať. To však môže viesť najskôr len k sklamaniu. Niekto má možnosť poučiť sa z podobnej skúsenosti už v detstve, ale podariť sa mu to nemusí. Potom sa z neho môže stať Mud. Človek, ktorého pôvod si nikto nepamätá. Má len to čo nosí na sebe, spáva v korunách stromov a vytvára si rodinu z náhodných známostí. Jeho život je dobrodružstvo, aj keď s prvou polovicou toho slova si nie som istý. ;) ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Voda je mokrá, nebe je modrý, ženský mají tajemství, chlapi jsou pod tlakem a dobro je relativní. Koho to sere? Přírodu určitě ne. Působivost Nicholsovo převyprávění dobrodružství Huckleberryho Finna a Toma Sawyera tkví paradoxně v tom, jak málo se Mud od těchhle klasických děl liší. V (lehko dostupném) jádru jde o prostý, nezáludně přímočarý příběh s postavami, které mají spoustu času na povídání. Moderní kinematografie nás ale učí hledat za takto staromódní uživatelskou přístupností nějakou zradu. Tím, že se nás zradit nesnaží, je film magický. Představte si příběh z ranku těch, které budou otcové jednou vyprávět svým synům jako největší klukovské dobrodružství svého dětství. Dětská perspektiva není dodržována příliš důsledně, některé dialogy mladí hrdinové slyšet nemohli, a není ani konfrontována s pohledem dospělého, jako ve Stůj při mně. O to víc se po nás chce, abychom se myšlenkami sami vrátili do dětství. Do životní fáze intenzivního poznávání opačného pohlaví, světa dospělých, zákonů přírody… . Teprve pak vyniknou mytologické kvality navenek tak prostého vyprávění, přizpůsobeného dnešku zejména odstraněním výchovného podtextu a relativizací pozitivních vzorů. Ellis a Neckbone podstupují stejnou cestu jako tolik kluků před nimi, jenom jejich pouto s přírodou je díky prostředí pevnější. Nejsou otupělí jako městská mládež, citlivěji vnímají, co se kolem nich děje. Stejně tak si kamera tady všimne běžícího pavouka, támhle letících ptáků. Že je někdy moudré věnovat pozornost detailům, se vyjeví v závěru při epizodě s hady. Jenom zdánlivě Ellis a Neckbone nic velkého nezažili. Ve skutečnosti setkání s neodhadnutelným týpkem, který trousí indiánská moudra, od základu překope jejich pohled na svět. Náznaky toho, o jak zásadní změnu v jejich životech půjde, Nichols dávkuje velmi opatrným zvyšováním sázek. Snad až příliš opatrným a nenápadným. Nebýt vyprávění rytmizováno hudebními vsuvkami, jde o podívanou nikoli hypnoticky pomalou, ale jednoduše utahanou. Nichols z filmu za každou cenu nedělá Příběh o dospívání nebo o jiném jasně vymezeném tématu. Nechává otevřených více možností čtení, čím brání, aby Mud sklouznul do banality. Dialogy můžeme vnímat doslovně i alegoricky (řeka k nám naplaví spoustu odpadu, loď byla spuštěna na vodu). Mytologickou rezonanci v sobě mají také atypická jména postav (Juniper, King, May Pearl). Dvojímu kódování odpovídá v neposlední řadě paralelní rozvíjení dětské a dospělé verze téhož příběhu. Možná dětsky prostého, ale dospěle vyprávěného. 75% Zajímavé komentáře: Radek99, Šakal, MA.KI ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Za vyše dve hodiny času by som čakal, že sa stane omnoho viac. Pretože v tom filme sa naozaj nič dokopy neudeje, všetko je to postavené na krátkom príbehu a dialógoch a taká postava Reese Witherspoon je takmer nevyužitá. Mimochodom keď na začiatku Matthew básní o jej prekrásnych dlhých nohách tak ju ozaj videl asi už len v predstavách, veď má celá dokopy len 156 cm. To Sklenaříková má skoro tie nohy dlhšie než je jej celá výška. Ale to len na okraj. Čakal som viac, žiadne posolstvo mi film nepriniesol, ani žiadnu romanťárnu, len niečo o kamarátstve a neľahkom živote niekde v zapadákove. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V místě, kde si chlapi na dohodu plivou do podávající ruky, v místě, kde se nebojí ukázat sílu svých pěstí, v místě, kde vztahy mezi některými lidmi už dávno vyprahly. Primárně ovšem sledujeme dobrodružství dvou dospívajících přátel – jeden rodiče nemá, druhého si nemají co říct. Setkání s tajemným mužem, který sype z rukávu nejrůznější moudra, tak berou jako odklon od všednosti dnů. Stejně jako pomoc, kterou mu nabídnou. Přímočará story nutí vrátit se myšlenkami do dětských (klukovských) let, připomene úlohu přírody i dnes vzácný fakt, že se oba hoši nechovají jako ufňukaná hovada, která si právě vyhlédla nový tablet. Jsou na svůj věk přemýšliví a citliví, vnímají, co se okolo odehrává. Režisér je zastihl v době intenzivního poznávání: světa rodičů, rozčarování, dívek, zklamání. Jejich naivita a zaslepenost krutě naráží na drsnou realitu života. Dětští herci jsou velmi přirození, Ray McKinnon znovu přesvědčuje, že je velmi zajímavým vedlejším hercem, Matthew McConaughey jasně dokazuje, že cukrkandlování s Penélope Cruz nebo Kate Hudson už má na plátně tak akorát dost a Reese Witherspoon si podruhé v řadě vybírá poměrně utrápenou postavu. Podivné žánrové rozkročení mezi dramatem, romancí a thrillerem nakonec až tolik nevadí. Na hraně tří a čtyř hvězd. Looserovský Zabiják Joe s Matthewem ode mě čtyři dostal, tady budu trochu přísnější. I kvůli té rozvláčnosti.. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Na festivale v Cannes film obdržal 18-minútový standing ovation. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Reklama

Reklama