Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (250)

yakoob 

všechny recenze uživatele

Byl jsem příliš malý, když mi děda vyprávěl, jak bojoval za wehrmacht...Nedobrovolně, prostě musel...Škoda, že dnes už nemám možnost ptát se na podrobnosti, ale vzpomínám, že prožíval normální obavy devatenáctiletého kluka, který musel bojovat o svůj holý život..,To.ať už bojoval za kohokoli...Chápu (možná právem) ale mrzí mne, že právě filmy raději ukazují dramaturgicky spíše tu "vítěznou" stranu...Nechci obhajovat co se stalo, co lidé dělali, zlí lidé byli na všech stranách a co dělal Němec, klidně mohl dělat i Polák, Čech...Však to známe z naší historie moc dobře...Co se týká technické stránky a příběhové, jsem rád za takovou to mini TV sérii...Mně to nutí nejenom k přemýšlení, ale formuje to především moje vnitřní postoje...Nevím, jak bych se zachoval já, možná jinak, možná stejně, ale vím, že se zlem musím bojovat i já...Ano, Bůh existuje, musí, protože v opačném případě by Hitler (a jemu podobní) měl pouze jiný názor...Musím dát pět hvězd, pravdivý a drsný pohled z druhé strany... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tragický alibismus dnešních Němců, který si nehezky vyprojektovali do tohoto filmu, jenž ze zcela nepochopitelných důvodů dostal punc sebereflexe, kterou jsem v těch třech dílech neviděl ani z vlaku. Skutečnost byla taková (a dle nedávného detailního procházení záznamů Wehrmachtu samotnými německými historiky), že válečných zločinů se na východní frontě dopouštělo až 80 % všech divizí (jednotky SS započítané pochopitelně nejsou), a co jsme z této skutečnosti mohli vidět za ty tři díly? Kolaborantské Ukrajince, kteří střílejí a odváží židovské děti (vojáci Wehrmachtu protestují), příkaz zastřelit politického komisaře (voják Wehrmachtu protestuje), permanentně zhnusené vojáky Wehrmachtu z toho, že střílí lidi (vždy ale divákovi výstřel zdůvodní: "oni by to udělali taky", "chtějí nás zabít"), Němku, která zachraňuje žida, naproti tomu polskou partyzánskou skupinu, která opovrhuje židy ještě víc než samotnými Němci a skoro jednoho popraví, i když s nimi bojoval celou dobu, udavačskou Němku, která ale v závěru nasazuje vlastní život za záchranu kolaborantské Rusky, udanou židovku odvezenou na popravu, ze které se ale nakonec vyklube komunistický voják Rudé armády velící ožralým prasatům chtějíc znásilnit zdravotní sestřičky (Němky), běžného ruského vojáka ošetřovaného v německé polní nemocnici, kde dochází prostředky i pro samotné Němce... Mám pokračovat? Všechny díly v podstatě svalují vinu na ty neurčité "nacisty", případně alibisticky hlásají: "Poláci nesnášeli židy stejně jako my" a z hlavních hrdinů (Němců) dělají buďto naivní pitomečky (věří propagandě, ale jinak jsou v základu hodní) nebo zcela čestné muže ve zbrani, kteří šli bojovat proti Rusku za svojí vlast... Ani náznak všeobecné "nálady" v řadách Wehrmachtu nezastavitelně se valícího při operaci Barbarossa na východ, kdy sami vojáci pod tíhou propagandy a vlastních úspěchů považovali sami sebe za nadlidi, nadřazené bytosti, které čistí prostor pro dokonalého Němce (výpovědi samotných přeživších veteránů z východní fronty). Proboha, kdyby alespoň za něco stál ten scénář a všechno nestálo na tragických postavách kámošů z Berlína, kteří se nahodile potkávají po celé východní frontě dvakrát za díl někde v lese, nemluvě o té účelové čestnosti, která jim vždy trčela až z prdele. Nepovedený pokus o Bratrstvo neohrožených, s tím rozdílem, že tady jsou v hlavní roli náckové ... Pardon, udatní a čestní němečtí vojáci a pak pár odporných nacistů, kteří jim občas přikázali někoho popravit, což obratem zkritizovali. Německý divák tedy bude vědět to podstatné, "Unsere Väter" nebyli zločinci a "Unsere Mütter" nebyly udavačky, všechno to byl ten Hitler a pár ostatních pomatenců. 40% ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ja osobne vôbec nemienim riešiť, čo týmto Nemci chceli povedať, povedali a nepovedali, nemienim riešiť ako vykreslili Poliakov, ja som pri tom nebola a ani to nemám naštudované, na oboch stranách barikády by sa našli rôzni ľudia, rôzne príbehy ... pre mňa je toto film, ktorý si zaslúži odo mňa plný počet hviezd, výborne natočené, výborná hudba a herci (predovšetkým Schilling), príbeh výborne prepletený, ani na minútu som sa nenudila ( a to bolo tých minút požehnane), koniec nepokazili ... ohromná preohromná vec. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ono není nikdy nikdy na škodu vidět druhou stranu barikády při jakékoliv válce. Ono se totiž často ukáže, že i ta špatná strana jsou většinou úplně stejní lidé jako my všichni ostatní. Lidé se svými dobrými stránkami, ale i se svými špatnými stránkami. A já jsem rád, že Němci konečně našli sebevědomí takové, aby nám i svůj příběh dokázali odvyprávět. A i když to udělali skrz televizní peníze, pořád nemůžu říct, že by tenhle mini seriál nestál za to. Pojem TV film na něm totiž není vůbec znát. Obsahuje naprosto skvělý příběh party kamarádů, kteří se kvůli válce rozdělí a kameraman prostřednictvím své kamery vypráví příběhy každého z nich. Mělo to hodně do sebe. Němci zde na sebe byli tvrdí, ale nejenom na sebe, ale i na různé národy po celé Evropě. Pojem sebereflexe se tak odráží i na další tábory, což si myslím, že ne každý dokáže zkousnout. Objevili se zde jak dobří lidé, tak špatní lidé. Což je vlastně válečný standard. Objevili se tak díky tomu jak emotivní scény, tak scény u kterých Vám bude zle. Technicky vzato já téhle sérii nemám vůbec co vytknout. Takhle vydařený příběh z války jsem hodně dlouho neviděl a byla čest ho vidět na dlouhém takřka 300 minutovém formátu. A přiznám se, že bych vydržel klidně i víc. Němci tak opět potvrdili post filmové země, která se nejlépe umí poprat se svojí minulostí. Nejlépe a dost razantně. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Filmařsky zajímavě a hlavně svižně podaný příběh, jehož největší slabinou je scénář. Pětice kamarádů se ocitá chvílemi v situacích, které jsou steží uvěřitelné. Přesto se mi líbilo, jak autoři pracovali se základním motivem fotky. Zajímavě působily kontrasty - válečná diva Greta, která válku nevnímá (tochu mi připomínala ženské postavy z Operace Silver A), Friedhelm, jenž od začátku válku odmítá. Naopak u Charlotty a Wilhelma přichází postupně vystřízlivění z počátečního nadšení. A prostřednictvím Viktora je podán osud Židů. Sice působilo až úsměvně, jak je pětice nesmrtelná a odolává válečným nástrahám, ale závěrečné oběti považuji od tvůrců za dobře promyšlené. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Reálne sa natáčalo v krutých podmienkach pri teplotách až -30 stupňov. (Arsenal83)
  • Autor scenára Stefan Kolditz napriek istej kontroverzii argumentoval: "Každý, kto tieto udalosti zažil, mal svoju vlastnú pravdu a vlastnú pamäť." (Arsenal83)

Reklama

Reklama