Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (250)

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající TV minisérie, která by se nechala bez problémů nazvat televizním románem. Německý pohled na válku bez příkras a přílišného obhajování, navíc dostatečně nekompromisně a cynicky. Herci hrají všichni na maximum, zmíním především Volkera Brucha a Marka Waschkeho v úplně odlišné roli, než zde. A ačkoli závěr (potažmo poslední díl) je dosti románový, cejch jedné z nejlepších podívaných na téma Němci a "Hitler krieg" tomu nic neodpáře. 95%. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Poutavé a vtahující. Příběhu však škodí množství "cliffhangerů" a jiného zneužívání nepravděpodobných náhod, takže divák časem hrdinům hrozící nebezpečí přestane brát vážně. A ani míra nenakaženosti hlavních postav nacismem nepůsobí věrohodně: že by Němka, která celé dospívání prožila v Hitlerově stínu, chodila bez mrknutí oka s Židem se mi jeví za vlasy přitažené. Takové skutečnosti žádají vysvětlení, jinak totiž působí jako pouhá úlitba (jistě správné) myšlence, že "nebyli všichni stejní". ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Určite by sa dali menovať rôzne filmové nedostatky (prekážala mi najmä občasná dejová vykalkulovanosť, kedy sa čírou náhodou stretávali hlavné postavy) a historické nepresnosti, ale trojdielnu snímku Unsere Mütter, unsere Väter som zhltol ako nič a jej sledovanie som si naozaj užil. Veľká spokojnosť. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Povedený TV film přibližující pohled 5ti mladých lidí, kteří jsou před válkou naivní a plní ideálů. Bojové scény jsou tu zvládnuté skutečně na jedničku, škoda jen, že jich tu nebylo trochu více. Obsahově je to taky povedené (především v prvních dvou dílech), ale ten třetí už trochu ztrácel dech. Celkově ale snímek jednoznačně doporučuji všem...8/10. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Filmařsky zajímavě a hlavně svižně podaný příběh, jehož největší slabinou je scénář. Pětice kamarádů se ocitá chvílemi v situacích, které jsou steží uvěřitelné. Přesto se mi líbilo, jak autoři pracovali se základním motivem fotky. Zajímavě působily kontrasty - válečná diva Greta, která válku nevnímá (tochu mi připomínala ženské postavy z Operace Silver A), Friedhelm, jenž od začátku válku odmítá. Naopak u Charlotty a Wilhelma přichází postupně vystřízlivění z počátečního nadšení. A prostřednictvím Viktora je podán osud Židů. Sice působilo až úsměvně, jak je pětice nesmrtelná a odolává válečným nástrahám, ale závěrečné oběti považuji od tvůrců za dobře promyšlené. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Ve třetím díle je zmíněno, že Němci byli nejdříve oslavováni jako osvoboditelé, a to je pravda. Ukrajinské obyvatelstvo je tak vítalo, protože si myslelo, že je osvobodí od Stalinovy diktatury. (deLaFere)
  • Důstojník, který v prvním díle zastřelí ukrajinskou dívku, je členem jednotek známých především jako Einsatzgruppen. Ty postupovaly za frontou a systematicky vyvražďovaly židovské obyvatelstvo, ale často i obyčejné Ukrajince a Rusy. Běžně celé vesnice. (deLaFere)
  • V prvej časti, keď je nemecká armáda už 40 km od Moskvy, je vonku údajne mínus 40 stupňov Celzia. Pri zábere na Friedhelmovu prilbu je však jasne vidieť, že sneh sa na nej topí. Pri tak nízkej teplote to nie je možné. (Hookiuko)

Reklama

Reklama