Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (250)

Jigy 

všechny recenze uživatele

Nezkutečně dobře zpracovaná válečná minisérie. Snaží se nezkreslovat a idealizovat hrdiny ani na jedné straně. Obraz reálií války, utrpení a změny člověka v tomto všem je velmi silný. Pokud se Němci tímto způsobem snaží vyrovnat s válečným komplexem a utrpením, které bylo způsobeno, mohu ji jim tleskat. Většina vojáku byli jen kluci plní ideí a propagandy. Odraz válečných hrůz je však zlomil a často zničil. Reálný odraz jedné z nejhnusnějších kapitol historie. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Filmařsky zajímavě a hlavně svižně podaný příběh, jehož největší slabinou je scénář. Pětice kamarádů se ocitá chvílemi v situacích, které jsou steží uvěřitelné. Přesto se mi líbilo, jak autoři pracovali se základním motivem fotky. Zajímavě působily kontrasty - válečná diva Greta, která válku nevnímá (tochu mi připomínala ženské postavy z Operace Silver A), Friedhelm, jenž od začátku válku odmítá. Naopak u Charlotty a Wilhelma přichází postupně vystřízlivění z počátečního nadšení. A prostřednictvím Viktora je podán osud Židů. Sice působilo až úsměvně, jak je pětice nesmrtelná a odolává válečným nástrahám, ale závěrečné oběti považuji od tvůrců za dobře promyšlené. ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Vpodstatě super minisérie - hezky zahraná, se slušnou produkcí a pár silnými scénami - kterou pro mě ale smutně táhne dolů scenáristická chtěnost. Je to tady totiž samá telenovelová náhoda typu "odvezou ho do lazaretu, kde náhodou slouží ona" nebo "náhodou šli oba na stejné místo, a tam se potkali". Jednou, dvakrát bych to pochopil - jasně, v pohodě, zápletka potřebuje popostrčit - ale tady je to FURT. Napřed nad tím mávnete rukou, pak ty náhody začnou být trochu otravné, a ke konci už dostávají vyloženě absurdní rozměr. Drobný spoiler alert, vrcholem všeho je, když se jedna z náhodných vedlejších postav bez vojenské minulosti, zázemí nebo vazeb na armádu vrátí na konci jako vysoký velitel rudé armády. Wut? ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající TV minisérie, která by se nechala bez problémů nazvat televizním románem. Německý pohled na válku bez příkras a přílišného obhajování, navíc dostatečně nekompromisně a cynicky. Herci hrají všichni na maximum, zmíním především Volkera Brucha a Marka Waschkeho v úplně odlišné roli, než zde. A ačkoli závěr (potažmo poslední díl) je dosti románový, cejch jedné z nejlepších podívaných na téma Němci a "Hitler krieg" tomu nic neodpáře. 95%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Válka z pohledu běžného Němce. 1) Film představuje ne-nacistický pohled na válku očima běžných německých občanů, ne nepodobných těm dnešním, kteří ovlivněni propagandou nechávají sebou manipulovat. Těžko jim to zazlívat - alternativou byl aktivní odboj, koncentrační tábor nebo smrt. Toto pojetí v podstatě nevinných nacisty svedených lidí, kteří nic nevěděli ba ani netušili, je ovšem historicky neudržitelné._____ 2) Nacisté se neobjevili ze vzduchoprázdna. Hitler jen přesně vyjádřil dobové německé frustrace a problémy (tíživé a v podstatě nesplatitelné válečné reparace, všeobecný antisemitismus, rozčarování z nefunkční výmarské republiky, hospodářská krize a další). Během několika let nacismus tyto problémy vyřešil nebo se to alespoň tak zdálo. Zejména mládež, obvyklá oběť převratů v dějinách, šla za Hitlerem jako zmámená. Heute gehört uns Deutschland und morgen die ganze Welt. Tato atmosféra roku 1941 mi ve filmu chybí._____ 3) Jak vnímali nacismus jeho odpůrci a oběti, víme dobře ze stovek knih, filmů a dalších uměleckých počinů. Nečetná, ale přesto existující, jsou díla, která se zabývají osudy běžných občanů, kteří proti nacistům nebojovali ani se nebouřili, ale na druhé straně se ani nepodíleli na tvorbě režimu. Mezi tato díla patří i náš film. Mě by ale zajímal třetí případ: osudy pěti příslušníků SS, plně indoktrinovaných nacistickou ideologií, z nichž někteří postupně prohlédnou a pochopí, a jiní zemřou s Hitlerovým jménem na rtech. Nic takového jsem dosud neviděl._____ 4) Pěkně hráli 33letý Volker Bruch (starší bratr Wilhelm), přitažlivý 31letý Tom Schilling (mladší bratr Friedhelm) i atraktivní 25letý Ludwig Trepte (žid Viktor). ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Během léčky na německé vojáky v Kübelwagenu je první německý voják zastřelen, zatímco druhý voják vystřelí s puškou Kar98k směrem k partyzánům 8 ran rychle po sobě. Tato puška má však komoru na nábojnice pouze pro na 5 nábojů, pak se musí znovu přebít/nabít (v realitě to trvá cca 7–10 vteřin), což se nestane. (SsgtJira)
  • Přítomnost sovětského vojáka v jednotce Armiji Krajowy je málo pravděpodobná. AK byla prvním Stalinovým cílem v Polsku po osvobození. Co nestihli Němci, to dodělali Rusové. Stalin považoval AK za prozápadní a nestávalo se, že by měla sovětské poradce či vojáky. Nehledě na to, že Poláci Sověty nenáviděli. (deLaFere)
  • Ve třetím díle je zmíněno, že Němci byli nejdříve oslavováni jako osvoboditelé, a to je pravda. Ukrajinské obyvatelstvo je tak vítalo, protože si myslelo, že je osvobodí od Stalinovy diktatury. (deLaFere)

Reklama

Reklama