Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (250)

fragre 

všechny recenze uživatele

Velice efektní seriál, žádné filmové veledílo, ale dobře poučené na amerikánských válečných filmech (Bratrstvo neohrožených bylo zde pěkně v bojových scénách exploatováno), takže někdy to sklouzává k vypravěčským klišé, někdy lze s úspěchem odhadovat pokračování děje, někdy je děj postrkován nepravděpodobnými náhodami, ale ta vizuální stránka leccos překryje. Ďábel je ukryt jinde. Není to ale připomenutí toho, že Židy Němcům nadšeně pomáhali likvidovat pomocníci z řad Ukrajinců, ani připomenutí polského antisemitismu ani scény znásilňování německých zdravotních sester rudoarmějci, to jsou známé skutečnosti. Zarazí to, jak hlavní němečtí hrdinové jsou málo zasaženi nacismem, jako by jim nevymývali mozky v HJ a BDM, jako by se náhle vynořili v tom roce 1941, prošli běžnou měšťanskou výchovou a náhle se dostali na frontu mezi nácky. Přitom to nejsou nějaci disidenti, ale představitelé běžné německé populace, která byla v reálu ideologicky pěkně zmasírovaná. Nepochybně i mezi Němci byli jedinci, kteří odmítli pachat zvěrstva či udávat, ale zde je těch dobrých německých skutků nakumulováno příliš mnoho na příliš malé ploše, takže našinci to začne připomínat ty srandovní dederónské seriály, kde se Německo jen hemžilo protinacistickými odbojáři. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Každý pokus o sebereflexi, zejména jde-li o tak závažné téma, jakým jsou zločiny, jichž se jeden národ dopustil na mnoha jiných, je třeba ocenit. Na druhou stranu by však tato snaha měla být nanejvýš upřímná a měla by hrát zcela otevřeně. Celá ta počáteční naivita a iluze by byly možná snadno uvěřitelné někdy ve dvacátých či třicátých letech u mladých lidí, kteří ještě nnebyli vtaženi do soukolí válečné mašinerie, ale těžko lze tomuto vykreslení uvěřit v případě poručíka Wehrmachtu nebo židovského krejčího v roce 1941, tři roky po křišťálové noci, v případě zdravotní sestry na východní frontě v roce 1943, po bitvě u Stalingradu, či v případě Žida směřujícího v dobytčáku do koncentračního tábora. To, čeho se pak hlavní postavy dopouštějí je do jisté míry skrýváno za ne zcela špatné úmysly, jako je povinnost, aby mohli být třeba správnou německou ženou, slavnou zpěvačkou, válečným hrdinou nebo prostě jen dobrým vojákem. I proto nejuvěřitelnějším dojmem působí příběhy Viktora a Grety, jejichž charaktery a osudy velice dobře vystihují atmosféru doby. Příběhy ostatních potom vypovídají spíše o válečných hrůzách, i když jen částečně, proměně lidí, kteří jimi prošli, a reálných prožitcích vojáků bojujících v první linii. Přesto však není možné přijmout několikrát opakovanou myšlenku, že válka dělá z lidí bestie, protože válka ve skutečnosti dělá z lidí pouze to, co z nich zbyde, když to skončí, nikoli to, kdo jsou, když to začíná. Hlavně v poslední třetině je tak sice vidět skutečné úsilí vyrovnat se alespoň trochu s minulostí, přestože ten odraz v zrcadle mohl být ještě mnohem drsnější. 75 % ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Nejdříve jsme bojovali za vlast, za Německo. Pak jsme bojovali proto, abychom nenechali kamarády ve štychu...Ale nyní, když všichni již padli... za co a za koho vlastně bojujeme? To co jsme napáchali, to nám jen tak neprojde... '' Tenhle seriál mne dostal. A to i přes to, že mám u tohoto typu filmů problém se identifikovat s hrdiny, kteří jsou okupanti. Těžko se mi sleduje jak přepadají cizí zemi a jak střílí nepřátele, kteří si jí brání... Film se snažil odprostit od ideologie a diváckých předsudků a ukázat nám pětici přátel (takový tehdejší běžný vzorek poplace), která vichr druhé světové války roznesl po Evropě. Hlavní děj se odehrává v Rusku, protože děj filmu začíná těsně před napadením Sovětského svazu. Zde také prožíváme první vystřízlivění hned první mrazivou zimu ze snadného postupu Polskem a Francií. Souhlasím s většinou, že se Němci v Rusku a ana Ukraině chovali jako zvěř a to vesměs veškerém jednotky, tudíž ne jen SS a ukrainské pluky. Propaganda Rusy (komunisty) přirovnávala vojskům ke zvěři a nutila jednotky se tak k nim i chovat. Tady opravdu tvůrci hrdiny dost idealizují... Ale možná, že jsme měli právě kliku na těch pár, kteří o věcech přemýšleli a kteří také pochopili ten obrovský podvod na sobě i na Německu. Proměnu můžeme sledovat nejen na zdravotní sestřičce Charlottě, ale zejména na bratrech Wilhelmovi a Friedhelmovi. Zatímco Wilhelm je voják z ocele a otcova pýcha, Friedhelm je filozoficky založený člověk s odporem k zabíjení za nějž se otec stydí. Ale válka oba semele tak, že první si začne klást nepříjemné otázky - proč, a druhý vzdaje se všeho bez problému popraví na rozkaz děcko. Krásná je věta frontového velitele Wilhelma poté co Wilhelm protestuje proti brutalitě SS: ,,Wilhelme, zapomeňte na svět který jsme znali...'' Válka zkrátka lidi mění ve zvířata. Obzvláště ty co mají moc a sílu. Film je spíše psychologický, i když několik hodně dobře provedených bitek také uvidíme. Seriál má klasickou nemoc všech seriálů z válečného nebo historického prostředí a to, že se hrdinové vždy nějak potkávají. Ačkoliv válka v Rusku se táhla na statisících čtverečních kilometrech, naše parta se tu a čas spolu setká. To se pak později týká i Polské lokace. Ale přesto přeze všechno to bylo řemeslně skvěle zvládnuté, na TV film opravdu dobře! Osudy hrdinů mne chytly za srdce i jejich proměna během války. Po dlouhé době jsem viděl zase hodně dobrý válečný film, který nezbývá než doporučit k vidění! U mne je to za 5 přátel na fotografii. * * * * * ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Famózna, filmová mini séria s vojnovou tematikou, ktorá teda rozhodne nepatrí medzi moje najobľúbenejšie. Nuž ale, keď tento snímok disponuje snáď všetkým, čo má vojnový film predstavovať, ponúknuť. Kam sa hrabú tie americké kokotiny s grcoidným, vlasteneckým nádychom o hrdinoch, ktorí sú jebnutejší ako ten najväčší retard zo špeciálky (Hacksaw Ridge). ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Buď jak buď, tohle vyprávění německou optikou je dobře udělaný seriál a zdobí jej jen a jen dobrá filmařina. Lze dokonce říci, že skvěle ukazuje v neztenčeném rozsahu objektivně i věcně demagogickou politiku německé válčící strany. Zajisté lze připustit, že zde tvůrci mytizují obětavost vojáků, kteří zastupují agresi. Ale nechci to rozebírat, to by znamenalo ponořit se do toho hlouběji. Proto to hodnotím, jak už bylo výše napsáno. Ovšem nejdůležitější je to, že mě seriál bavil a zaujal zajímavým dějem, protože je pojat realisticky. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • V 15. minutě je možné vidět několik vraků ruské výzbroje, jmenovitě houfnici D-30, střední tank T-34/85 a nákladní vůz US 6 Studebaker. V červenci roku 1941 se ale poslední dva jmenované vozy nepoužívaly. T-34/85 přišel do výzbroje Rudé Armády až v roce 1944 a Studebaker v roce 1942. (bejkovec)
  • Přítomnost sovětského vojáka v jednotce Armiji Krajowy je málo pravděpodobná. AK byla prvním Stalinovým cílem v Polsku po osvobození. Co nestihli Němci, to dodělali Rusové. Stalin považoval AK za prozápadní a nestávalo se, že by měla sovětské poradce či vojáky. Nehledě na to, že Poláci Sověty nenáviděli. (deLaFere)
  • Na konci epizody pochoduje Friedhelm Winter (Volker Bruch) se zbytkem své jednotky lesem dle popisu na Šumavě (400 km od Berlína) 3 dny před kapitulací (kapitulace 7. 5. 1945) a narazí na sovětskou jednotku. Na sovětskou jednotku ale na Šumavě 4. 5. 1945 nemohli narazit, jelikož nejbližší sovětský voják se tou dobou nacházel někde u Brna, kde byla tehdy frontová linie. Nanejvýš mohli narazit na americkou jednotku, protože právě Američané osvobodili celou Šumavu, což je patrné i z průběhu demarkační linie. (MRPitivier)

Reklama

Reklama