Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (250)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál si vyslúžil aj veľa kritiky a takým Poliakom zabehli krowky až v kdesi na chrupke hrtanu, preto hodnotia seriál v priemere na 59%. Proste im nedá, že sa môže ukázať aj taká strana, že Poliaci asi mohli byť tiež aj antisemitmi, že tiež zabíjali len tak pre radosť, že niektorí Nemčúri tiež rýchlo pochopili, že to celé vôbec nemá zmysel. Samozrejme niektorí, nie všetci, aby opäť niekto nepaušalizoval, že kukaj na toho nácka, on videl vo Wehrmachte aj dobrých ľudí. Seriál to jasne ukazuje, že nič nie je čiernobiele, navyše jasne a nepochybne znázorní, ako Rusi respektíve Sovieti tasili svoje prepité kordy na nemecké krásky, čo je žiaľ pravda  a tu by mali byť tvorcovia chválení, pretože zahrať zlého Rusa je už pomaly na Oscara. Nanešťastie sa tu ale objavia aj istí modrožltí spojenci, ktorí vítali nacistov ako osloboditeľov, a to sa dnes už veľmi nehodí spomínať, hoci po roku 2022 už máme novú klasifikáciu na zlých hitlero- a dobrých bandero-náckov. Film ukazuje, že boli všade aj dobrí a veľa zlých, pretože vojna z teba urobí hovado a z ľudí bez rozdielu národnosti vytiahne rôzne vlastnosti. Takto treba na históriu nazerať, takto ju treba študovať a hodnotiť. U nás taký čas nedozrel, pretože podobná odvaha s tým, aby niekto sfilmoval zločiny, ktoré sa diali aj na strane povstalcov v SNP ukázané byť nemôžu, lebo si automaticky nácek, hoci aj tam bolo mnoho nevinných znásilnených a pozabíjaných, ale o tom ticho, aby ti nevykopla dvere NAKA za šírenie extrémizmu. Lebo extrémizmus je aj to, ak odsudzuješ násilie, ktoré vykonáva tá mainstreamovo správna strana, napríklad modrobielyštát na Blízkom východe. Takže treba si dávať pozor na to, čo si človek myslí. Žijeme predsa v demokracii.  ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Je päť priateľov, je vojna a každý z nich ma v nej určite miesto i úlohu a dali si sľub, že do Vianoc sa všetci stretnú, ale ako to pri takýchto sľuboch býva, sú v rovine zázrakov a tu sa žiadny nekonal. Po tomto stretnutí už nič nebude také ako predtým,ani oni nebudú taký ako predtým. Práve pri takýchto filmoch som rad, že sa môžem zobudiť, lebo tu sa dá zivot ľahko stratiť. Par postáv, par príbehov, jedna z nich bude mesačná hviezdička a ostatný budú bojovať na fronte alebo vo vlaku do koncentračného tábora. Vidíme tu postavy plne ideálov, ale ako film pokračuje tak sa radikálne menia ich postoje a charaktery a to čo si predstavovali je nenávratne preč. Je tu všetko čo si predstavujem pod pojmom vojna ako beznádej,krutosť,nenávisť,strach a smútok. Tie chvíľkové upútavky z tej doby sem náramne pasovali. Len mi tu veľmi vadili dve veci, jedna je ta, keď bratia bojovali na fronte, vždy nejakým zázrakom prežili, zdalo sa mi to prehnané, neveril som tomu, že je to možné a za druhé nenávisť Poliakov k židom, je pravda, že k mi veľkú náklonnosť nechovali, ale bolo veľa Poliakov,ktorí stratili život práve kvôli záchrane života židov, tak nechápem prečo ich vykreslili ako nenávistne svine, naozaj všetci neboli taký, toto dosť zneuctili. Všetci piati mali strašne šťastie,vo vojne musí byt vždy, ale v takejto miere určite nie,to už hranici z naivitou.Tieto dve záležitosti pripravili film o jednu hviezdu, ale aj tak ako celok je impozantný. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tragický alibismus dnešních Němců, který si nehezky vyprojektovali do tohoto filmu, jenž ze zcela nepochopitelných důvodů dostal punc sebereflexe, kterou jsem v těch třech dílech neviděl ani z vlaku. Skutečnost byla taková (a dle nedávného detailního procházení záznamů Wehrmachtu samotnými německými historiky), že válečných zločinů se na východní frontě dopouštělo až 80 % všech divizí (jednotky SS započítané pochopitelně nejsou), a co jsme z této skutečnosti mohli vidět za ty tři díly? Kolaborantské Ukrajince, kteří střílejí a odváží židovské děti (vojáci Wehrmachtu protestují), příkaz zastřelit politického komisaře (voják Wehrmachtu protestuje), permanentně zhnusené vojáky Wehrmachtu z toho, že střílí lidi (vždy ale divákovi výstřel zdůvodní: "oni by to udělali taky", "chtějí nás zabít"), Němku, která zachraňuje žida, naproti tomu polskou partyzánskou skupinu, která opovrhuje židy ještě víc než samotnými Němci a skoro jednoho popraví, i když s nimi bojoval celou dobu, udavačskou Němku, která ale v závěru nasazuje vlastní život za záchranu kolaborantské Rusky, udanou židovku odvezenou na popravu, ze které se ale nakonec vyklube komunistický voják Rudé armády velící ožralým prasatům chtějíc znásilnit zdravotní sestřičky (Němky), běžného ruského vojáka ošetřovaného v německé polní nemocnici, kde dochází prostředky i pro samotné Němce... Mám pokračovat? Všechny díly v podstatě svalují vinu na ty neurčité "nacisty", případně alibisticky hlásají: "Poláci nesnášeli židy stejně jako my" a z hlavních hrdinů (Němců) dělají buďto naivní pitomečky (věří propagandě, ale jinak jsou v základu hodní) nebo zcela čestné muže ve zbrani, kteří šli bojovat proti Rusku za svojí vlast... Ani náznak všeobecné "nálady" v řadách Wehrmachtu nezastavitelně se valícího při operaci Barbarossa na východ, kdy sami vojáci pod tíhou propagandy a vlastních úspěchů považovali sami sebe za nadlidi, nadřazené bytosti, které čistí prostor pro dokonalého Němce (výpovědi samotných přeživších veteránů z východní fronty). Proboha, kdyby alespoň za něco stál ten scénář a všechno nestálo na tragických postavách kámošů z Berlína, kteří se nahodile potkávají po celé východní frontě dvakrát za díl někde v lese, nemluvě o té účelové čestnosti, která jim vždy trčela až z prdele. Nepovedený pokus o Bratrstvo neohrožených, s tím rozdílem, že tady jsou v hlavní roli náckové ... Pardon, udatní a čestní němečtí vojáci a pak pár odporných nacistů, kteří jim občas přikázali někoho popravit, což obratem zkritizovali. Německý divák tedy bude vědět to podstatné, "Unsere Väter" nebyli zločinci a "Unsere Mütter" nebyly udavačky, všechno to byl ten Hitler a pár ostatních pomatenců. 40% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice dobře zachycené dění na východní frontě a vůbec války z pohledu Němců, konkrétně pěti přátel. Byť film se někdy až moc snaží kategorizovat a věci zjednodušovat (SS byli ti zlí a Wermacht ti hodní), krásně je na něm patrné, jak se Německá taktika boje postupně propadala do větších a větších zvěrstev s tím, jak postupně proti Rudé armádě ztráceli více a více území. Též je zde i dobře zobrazované hrdinství v kontrastu s pácháním válečných zločinů, kdy onu linii tyto dva protiklady oddělující skoro nevidíme. Například vykreslený polský odboj, který tvoří antisemité, co by nechali židy v zastaveném transportu pochcípat (to Poláky určitě muselo naštvat). Televizní zpracování je někdy znát, zvláště na komornějším pojetí bojových scén z fronty. Scénář ale je díky Bohu natolik inteligentní, že toto negativum maximálně využívá pro svá pozitiva, kupříkladu se skoro nikdy nehneme od polocelku jedné z pětice hlavních postav během boje. Široké záběry na válečnou vřavu jsou tak minimální až žádné a kupodivu jsem si nad tím nestěžoval. Jediné tak výraznější negativum spočívá v až moc časté přítomnosti záchran na poslední chvíli, kdy postavy by ve skutečném světě již šestkrát byli pod drnem, kdyby je vždy náhodou na poslední okamžik něco nezachránilo. Jinak ale pěkně zpracované komorní válečné drama. Klidně doporučím dále. 80% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Vpodstatě super minisérie - hezky zahraná, se slušnou produkcí a pár silnými scénami - kterou pro mě ale smutně táhne dolů scenáristická chtěnost. Je to tady totiž samá telenovelová náhoda typu "odvezou ho do lazaretu, kde náhodou slouží ona" nebo "náhodou šli oba na stejné místo, a tam se potkali". Jednou, dvakrát bych to pochopil - jasně, v pohodě, zápletka potřebuje popostrčit - ale tady je to FURT. Napřed nad tím mávnete rukou, pak ty náhody začnou být trochu otravné, a ke konci už dostávají vyloženě absurdní rozměr. Drobný spoiler alert, vrcholem všeho je, když se jedna z náhodných vedlejších postav bez vojenské minulosti, zázemí nebo vazeb na armádu vrátí na konci jako vysoký velitel rudé armády. Wut? ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Natáčanie prebiehalo 86 dní na 141 rôznych scénach v Lotyšsku, Litve a piatich nemeckých spolkových krajinách. V priestoroch Štúdia Babelsberg v Postupime sa natáčalo množstvo scén, interiérové ​​aj exteriérové ​​zábery. Všetky zábery vo filme odohrávajúcom sa v Berlíne v štyridsiatych rokoch 20. storočia vznikli na vonkajšom priestore štúdia vo veľkých vonkajších scénach, takzvanej „Berliner Straße, vrátane zobrazenej reštaurácie. Ďalšie hlavné miesto natáčania bolo v Kolíne nad Rýnom-Porz, kde bola pevnosť postavená v polovici 19. storočia premenená na vojenskú nemocnicu a bol vytvorený partizánsky tábor. (Arsenal83)
  • Televízia ZDF uviedla, že úlohou filmu nebolo presne zmapovať postavenie poľského hnutia odporu, ale vyvolať diskusiu v krajine o skúsenostiach z vojny. Nemecký týždenník Der Spiegel v tom čase napísal, že postavy robia hrdinské činy, ale zároveň robia zločiny a presne o to tvorcom išlo. (gogo76)
  • Najčítanejší poľský týždenník Uwažam Rze vyšiel na titulnej strane s kolážou vtedajšej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, kde ju obliekli do väzenského mundúru a poslali do nacistického koncentračného tábora za ostnatý drôt. (gogo76)

Reklama

Reklama