Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Věrná rekonstrukce událostí z prosince 1994, kdy bylo francouzské letadlo uneseno skupinou islámistických teroristů, načež se odehrálo dlouhé vyjednávání, několik přeletů mezi státy a vyvrcholením byl útok specializované jednotky GIGN na letadlo - s kontroverzním výsledkem. Filmové zpracování není sice náročné na stopáž, ale je natažené paralelními soukromými příběhy jednotlivých aktérů, což konvertuje z akce ke dramatu. Pro podloží příběhu neznalé se tak může zdát film nezajímavý, proto doporučuju (stejně jako uživatel Dadel) nastudovat si anglickou Wikipedii, angličtiny neznalým doporučuju český zdroj (str.45). Celkem 75%, ale nižším hodnocení se nedivím. Jako povrchnější zábavu doporučuju jiné, lepší, nebo odvázanější, či popcornovější akčňáčky. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Děkuji kolegovi gudaulinovi za upozornění na tuto filmovou rekonstrukci. Film úspěšně pokračuje na vlně tvořené filmy jako Baader Meinhof Komplex nebo zřejmě United 93 (neviděl jsem). V podstatě ve všem s gudaulinem souhlasím, tvůrcům se povedlo do filmu dostat velkou míru autenticity, napětí však trochu ředí nadbytečná linie s úřednicí francouzského zamini a nedobrovolnou sponzorkou GIA. Děj taky občas trochu zbytečně skáče, úplně vynechán je let a v Marseille se skočí skoro hned na úplný konec krachu pokusu o vyjednávání a povel k akci (například chybí, že se při dodávce potravin do letadla podařilo uvnitř rozmístit mikrofony, pomocí kterých mohly bezpečnostní síly zjišťovat situaci v letadle před útokem). Závěrečná akce je však natolik dobrá a autentická, že přebíjí všechny nedostatky. Hezky též ukazuje, jak v podobných situacích skoro nic neběží podle plánu, zvlášť když jsou útočníci dostatečně odhodlaní. Kapitánův dodatek: Nemohu nezmínit, že uživatel Big Bear je, hmm, méně informován. Ne vždy se u takové akce zadaří v kterékoli zemi, v počtu obětí při podobných akcích však v Moskvě zas tak nevybočují (když se to porovná např. se zásahem proti Davidiánům při obležení WACO, tak to dokonce vychází docela dobře). A třeba případ únosu školního autobusu v Ordžonikidze a následný let do Izraele dopadl zcela bez obětí, protože život rukojmí byl upřednostněn před akcí. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Ruce vzhůru!'' - ,, Ve vlastním letadle? Nikdy !!! '' Začátek a první půlka se táhla jak samo vyjednávání s arabskejma teroristama... Ovšem od chvíle kdy vláda dala zelenou operaci speciální jednotce GIGN se film neskutečně rozjel a v závěru gradoval opravdu slušně. Srovnání s United 93 je na místě! Proto mne celkem mrzí to nízké hodnocení. Jediné co jsem moc nepochopil byla závěrečná přestřelka, to nemohli použít slzák nebo flashbang i přes předpokládané rukojmí z řad osádky letounu? Každopádně před klukama z GIGN co se na tomhle podíleli smekám. žádný rukojmí vyjma těch zabitých v Maroku nepřišel o život. Jinak frantíci jsou dost nacionalisté jak jsem koukal. Věty typu - budeme usilovat o záchranu rukojmích zejména Francouzů - zní jako by Alžířané a Maročané na palubě z řad cestujících byli druhá kategorie... Docela by mně mně zajímalo jak by dopadla takováhle operace třeba na letišti v Moskvě. Hádám, že by většina rukojmích zemřela, když by teroristé po zpackaném útoku speciální jednotky stroj odpálili. Přeživší by pak s teroristy postřílela (nebo otrávila plynem) zásahová jednotka a nedivil bych se kdyby přitom z oblohy nesundala náhodou ještě další náhodně prolétávající letadlo... Za mně je to za 4 poctivé náboje do sniperky. * * * * ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený thriller, který působí hodně realisticky. Není to žádná akční podívaná, ale napínavá hra o životy rukojmí. Dost překvapivé bylo vyčkávání alžírského letiště k odpojení schůdků a obětování tří rukojmí. Závěrečné vniknutí do letadla bylo moc pěkné v kombinaci s autentickými záběry z televize. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na zaciatku trocha napätia, na konci trocha akcie a medzitym nekonecna nuda tvorena nezazivnymi rozhovormi jak z lietadla, tak zo zakulisia jednotiek, ktore chcu rukojemnikov zachranit. Film ukazuje, ze nastastie nemala cast tych fanatikov je vymletych natolko, ze su to neschopni idioti a najväcsim trestom pre nas normalnych ludi je sledovat o nich tento nezazivny film. 3/10, ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Tento film je založen na skutečných událostech, ke kterým došlo na letu Air France 8969 24. prosince 1994 a sledovalo je v přímém přenosu 21 milionů diváků. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)
  • Unesený Airbus byl po útoku natolik poškozen, že byl vyřazen z provozu. (Caaslav)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama