Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný thriller z francúzskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o štvorici arabských teroristov, ktorí ešte na zemi obsadia dopravné lietadlo plné rukojemníkov a požadujú jeho vzlet, ale majú s ním svoje vlastné plány. A tak vláda povolá protiteroristickú jednotku, aby v prípade potreby zakročila. Spracovanie je na tom dobre, aj kvôli krátkej dĺžke tu nie je žiadne slabé miesto, už po desiatich minútach je lietadlo obsadené a už začne výborne spracovaný dej, ktorý sa približne rovnomerne venuje všetkým dôležitým stranám, takže dostatok priestoru tu majú teroristi, rozhodne zaujme aj situácia z pohľadu vládnych činiteľov a samozrejme aj protiteroristická špeciálna jednotka, ale tá je najmenej zaujímavá, za čo môžu hlavne slabšie charaktery. A po hodine už začne akcia. Ale práve tá je hlavnou slabinou filmu. Tu sa akčná stránka pomerne ťažko hodnotí, keďže je to podľa skutočnej udalosti a podľa dostupných zdrojov by sa to celkom verne malo držať reality, ale celá akčná fáza filmu jednoducho pôsobí nanajvýš hlúpo. Je síce dobre natočená, ale až príliš dlhá, teroristi v nej pôsobia celkom normálne a uveriteľne, ale protiteroristická jednotka už absolútne nie, jej konanie pôsobí až moc nelogicky a tak ma to ani trochu nezaujalo, dokonca som sa nevedel dočkať jej konca. Herecké obsadenie je v rámci potrieb dostatočné, jedine v protiteroristickej jednotke chýba niekto, kto by dokázal zaujať, ale inak teroristi aj zvyšok postáv sú bez problémov. Réžia a technická stránka sú výborné, film pôsobí väčšinu času realisticky, má slušnú kameru aj celkový vizuál. Škoda, rád by som dal lepšie hodnotenie a väčšina filmu by si ho aj zaslúžila, ale tá akčná fáza môj celkový dojem z filmu výrazne znižila, práve na to, na čo som sa najviac tešil je tu najväčšou slabinou. Po nedávnom Special forces druhé sklamanie. 62% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

UNITED 93 patrí k najnudnejším filmom, aké som kedy videl. Francúzi na to išli, bohužiaľ, veľmi podobnou cestou. Hulákanie teroristov v lietadle je tak trápne, pretože ich dôvody a myslenie nám nie je vôbec priblížené a vzhľadom na snahu o reálnosť je aj príbeh člena špeciálnej jednotky dosť riedky (našťastie si k tomuto hrdinovi môže divák prostredníctvom jeho rodiny vytvoriť aspoň nejaký vzťah). Takže tvrdím to, čo aj pri U93 - téma ani finálna zaujímavá scéna nedokáže spraviť funkčný film. Prepadnutie je v pár jednotlivostiach zaujímavé, ako celovečerák prehra... S.W.A.T. sa nehanbil za svoju komerčnosť a bol lepším filmom... ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Film stejně mdlý a nevýrazný jako jeho název. Terorismus nikdy nebyl nudnější. Patřičného napětí nedosáhnete modrým filtrem a vyblitými barvami. Prokreslení charakterů nulové, unesení pasažéři jakoby ve filmu ani nebyli. Raději si přečtěte popis incidentu na wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Air_France_Flight_8969 Je to levnější, rychlejší, informativnější a napínavější než celý film. A United 93 je úplně jiný sport. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Francouzi v Greengrassově stylu. Autenticky působící thriller o uneseném letadle a plánu na jeho záchranu. Vizuální stránka je slušná (nechybí ruční roztřesená kamera a záměrně tmavší barevné ladění) ale režijně film poněkud zaostává. Chybí zde jakékoliv vykreslení postav (aby bylo komu fandit) a příběhu chybí "akční" tempo, které umí právě Greengrass. Slabší pokus o "Let 93" francouzské produkce. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek, který se na jednu stranu tváří nesmírně realisticky, ale přitom je velmi stylizovaný a ta realističnost se z něj vytrácí, ať už je to dáno barvenými filtry, anebo i zpomalovanými nebo němými záběry, které podle mě prostě nefungují a snímku spíše ubližují. "Přepadení" se za mě vůbec nepovedlo. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Unesený Airbus byl po útoku natolik poškozen, že byl vyřazen z provozu. (Caaslav)
  • Tento film je založen na skutečných událostech, ke kterým došlo na letu Air France 8969 24. prosince 1994 a sledovalo je v přímém přenosu 21 milionů diváků. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno