Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vydejte se na oběžnou dráhu s Jamesem Bondem. Roger Moore v hlavní roli britsko-francouzského akčního filmu. Během přepravy je přímo z trupu Boeingu unesen nejnovější britský raketoplán Moonraker. Britská tajná služba proto povolá do akce agenta 007 Jamese Bonda. Ten se vydá napřed do Kalifornie, kde se raketoplány vyrábějí. Majitelem výrobní společnosti je francouzský magnát Hugo Drax, který Bonda vlídně přijme, avšak vzápětí vydá svým lidem pokyn ho zabít. Bond přežije enormní přetížení ve výcvikové centrifuze i pokus o atentát při lovu bažantů. Jeho další kroky směřují do Benátek, kde se vyrábějí skleněné komponenty pro Draxovu firmu. Tam 007 objeví laboratoř, ve které se kompletují kosmické satelity naplněné smrtícím nervovým plynem. Ty následně putují do Ria de Janeiro. James Bond se proto musí vydat na druhou stranu zeměkoule. To ovšem ještě není nic proti tomu, co jej čeká potom. Hugo Drax totiž připravil svérázný plán na způsob Noemovy archy. S několika desítkami vyvolených lidí chce odstartovat na tajnou vesmírnou stanici, nervovým plynem zlikvidovat veškeré lidstvo na Zemi a osídlit planetu „superrasou". A právě na oběžné dráze musí Bond – s pomocí americké agentky CIA Holly Goodheadové – lidstvo zachránit... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (428)

mcb 

všechny recenze uživatele

Takové scenáristické kličky, nelogické lapsy a přehnanou absurditu bych si uměl představit ve video béčku s Jasonem Stathamem z ranku Kurýra 2, ale ne v oficiálním bondovském velkofilmu. Vše je zde špatně - od scénáře, který absolutně nedává smysl, přes banální kompoziční motivace (Jaws se zničehonic zamiluje do dívky, aby si na konci mohl uvědomit, že je hodný a pomoct Jamesovi) a marnou snahu o intertextuální provázanost (James si vyjede na projížďku ve stylu Sedmi statečných, honička na lodích hudbou zase odkazuje k Connerymu apod.), která se absolutně míjí účinkem. Přijmout Moonrakera jako přiznanou parodii, bylo by vše pořádku, ale na to mu schází jeden zásadní element - je zoufale nudný a svou tupostí neskutečně iritující. Vesmírné finále už je jen konečnou tečkou tohoto zpackaného projektu, který veškerou bondovskou osobitost utopil v guláši trapnosti. Moore už zde navíc čím dál více nevypadá jako vycvičený tajný agent, ale jako obyčejný klikař, který spoléhá na neschopnost svých soupeřů. Pomineme-li fakt, že je Moonraker vystavěn naprosto stejně jako jeho předchůdci (i se stejnými scénami), máme tady rovnou jednu z nejhorších bondovek vůbec. Kdyby to tak pokračovalo dál, nemusel by vzniknout ani Austin Powers... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nabývám dojmu, že tvůrci nám chtěli ušlehat skutečně nápaditý koktejl špionské zábavy, ale úplně to zbabrali, protože se vlastně drželi pitomého principu, mít halt pokaždé něco lepšího nebo jiného, než předtím. Měli jsme tam černochy, teď dáme Číňany. Měli jsme tam krokodýly, pak žraloky, tak teď dáme anakondu. Měli jsme honičku na člunech, tak teď dáme honičku na gondolách. Nechali jsme tenkrát zmizet dvě jaderné ponorky, tak teď necháme zmizet raketoplán. Měli jsme létající auto, tak teď dáme potápějící se auto. Použili jsme málo exotických lokací? Tak teď pošleme Bonda rovnou do vesmíru. Ony ty sedmdesátý léta byly ošemetný a kdo ví, jakýže koktejl si ušlehali scenáristi sami pro sebe. Jestli to byla odpověď na boom Lukasových Hvězdných válek, nevím, ale jisto jistě jsem se přestal bavit bondovkou a zaraženě civěl na příšerně nelogickou gradaci děje s nejtrapnějším záporákem všech dob. S tím obrem Lurgem už to bylo taky docela trapné. Jsou postavy, které by se vracet neměly. Tvůrci to s tím kosmem prostě malinko přepískli. Bitva kosmonautů ve volném prostoru byl spíš vrchol blbosti, než nějaký vtip nebo prostě tzv. bondovismus. Ne, tenhle Moonraker (bez Měsíce) je patrně nejhorší "mooreovka". Dodatek. A co Moonrakerová Bond girl? Začínám si zvykat, že s Bondovými dívkami a ženami zacházejí tvůrci také podle jedné osvědčené šablony. Bond potká vždycky dvě, přičemž ta hodná, co mu pomůže nebo prostě podá nějakou informaci, vždy zemře a ta druhá to s ním dotáhne až do závěrečné postelové scény. Navíc je to pokaždé agentka nějaké jiné špionážní agentury. Jsem zvědav, jak dlouho to lze takhle recyklovat. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

#11 - Z dovtedy natočených bondoviek sa jedná podľa môjho asi o najslabšiu variantu špiónových príbehov. Dej nemá až takú účinnú zložku, ktorou doteraz prekvapovali jeho časti, nemá dobrú bond-girl, nemá dobrého Bonda. Moore nám starne a je to očividné. V súbojoch na telo už nestíha a keď mázviesť nejakú ženskú obeť, príde mi tá staroba neprirodzená. Navyše parodickosť v niektorých scénach je nanajvýš nevkusná, 'Čeľuste' už tiež nebol až taký účinný ako predtým a laserová myšlienka u mňa tiež stroskotala. 55%. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Roger Moore má asi úchylku na čluny a lodě, jinak si nedovedu vysvětlit, proč se snad v každé jeho bondovce objevuje honička na řekách a v zálivech. Koncentrace dechberoucích akčních scén je ale vskutku vysoká a většinu času jsem u tohoto stylového následovníka Goldfingera či Žiješ jenom dvakrát vrněl spokojeností. Pak ale přišel start do vesmíru a sympaticky nadsazený Moonraker se začal měnit v čirou demenci pro předškolní děti a fanoušky laserových pistolí. Velká škoda, kdyby Bond zlikvidoval toho tučného vousatého strejdu už na naší planetě, bylo by z toho parádní (nad)pozemské dobrodružství. P.S. Onen ústřední padouch si svůj velkolepý plán na vyhlazení lidstva a vypěstování nové rasy v hlubinách vesmíru nejspíš vypůjčil od Dr. Divnolásky. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejobtížněji hodnocených Bondovek zatím. Už pár dnů si lámu hlavu jestli se přiklonit spíše ke třem nebo ke čtyřem hvězdám. Na jednu stranu je tu to dost pochybné vesmírné finále, přesto děj předtím mě vážně bavil a některé scény (především ona úvodní) byly vážně výborné, ačkoliv občas končily opravdu až zbytečně rádoby vtipně. Především co se týče Jawse jednoho z mých nejméně oblíbených henchmenů, jehož jsem nutně znovu vidět nemusel. Moore jako Bond stále skvělý a i nad výběrem Lois Chiles jako bond girl si nemůžu stěžovat ()

Galerie (134)

Zajímavosti (39)

  • Kvůli scéně, v které se Bond (Roger Moore) a padouch ve volném pádu přetahují o jeden padák, musela dvojce kaskadérů vyskočit z letadla osmdesátkrát. (DominikV)
  • Natáčení probíhalo ve Francii, Itálii, Brazílii, na Guatemale a v USA. Některé speciální efekty jsou pak dotočeny v anglickém studiu Pinewood. Natáčelo se od 14. srpna 1978 do 27. února 1979. (Terva)
  • Film se odehrává ve vesmíru také kvůli snaze soupeřit s filmovou sérií Hvězdné války. (Folky)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama