Reklama

Reklama

Špína Londýna

  • Velká Británie Dirty Pretty Things (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vystudovaný lékař Okwe (Chiwetel Ejiofor) je nigerijský přistěhovalec, který v Londýně pracuje jako taxikář a noční vrátný v hotelu. Přesto živoří na hranici chudoby. Sdílí pokoj s tureckou uprchlicí Senay (Audrey Tautou), která si v hotelu přivydělává jako pokojská. Coby nelegální přistěhovalci žijí Okwe a Senay v neustálém strachu z vyhoštění. Jednou v noci zatelefonuje Okwemu na recepci prostitutka Juliette (Sophie Okonedová) a požádá ho, aby se podíval na rozbitý záchod, kde na něj v ucpané míse čeká děsivý objev. Okwe to nahlásí řediteli Sneakymu (Sergi Lopez), který ho vydírá, aby mlčel. Okwe brzy odhalí centrum pochybné podnikatelské činnosti, což ho uvrhne do prohnilého londýnského podsvětí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jako milovnici Londýna mi tento film, pravda, vzal trošku iluze, ale na druhé straně myslím, že smutná emigrantská story se mohla, může a jistě odehrává v různých nuancích i v jiných místech na Zemi. Kdyby tak film o lidech, jako jsou Okwe a Senay, rozšířil obzory a obměkčil srdce těch, kteří uvažují jako hoteliér, to jest, že tito lidé jsou dobří jen na podřadnou práci a na rozprodej svých těl. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, do jaké míry objektivní, ale rozhodně působivý portrét dvou cizinců v Londýně, kteří se živí prací na černo a žijí podvědomým strachem z imigrační policie. Frears se může opřít o zajímavý scenář a skvělé herecké výkony. Zatímco u Chivetela Ejiofora jsem to čekal (v Amistadu je také výborný), Sergi López je pro mně velmi příjemným překvapením, svojí zápornou roli si střihl evidentně s chutí, skoro by člověk tomu bastardovi i fandil :o) Výtky k "veskrze pozitivnímu hrdinovi" nechápu, naopak je fajn si myslet, že takoví lidé mezi námi také žijí. Anebo vážně musí být všichni aspoň trochu hajzlové....? ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Špinavý film z jakéhokoli města. Je jedno, kde, je jedno, kdy, a postavy mají dojem, že ani na nich nezáleží. Okatá Audrey hrála dobře a velmi oceňuji, že si roli Okweho nenárokoval někdo z Hollywoodu s patentem na party hrdinných černochů. Začínající Chiwetel Ejiofor je skvělý. Výhrady k příběhu nemám, naopak jsem ráda, že film nakonec nebyl tak špinavý, jako bývá realita. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Anglický režisér Stephen Frears našiel zaujímavý scenár, ktorý sa venuje nielen citlivej otázke ilegálnych prisťahovalcov (bez zbytočného tlačenia na dialógovú pílu) a miestami siahol po hitchcockovskom štýle (mcguffinovské srdce). To všetko podporené kvalitnými hereckými výkonmi v čele s Audrey Tautouovou, Chiwetelom Ejioforom a Sergiom Lópezom. Mimochodom, všimli si podobnosť s Remarqueovým „Víťazným oblúkom“? Ruský vrátnik Ivan, lekár, ktorý nesmie byť v krajine... len ten koniec by takýto nikto zo Stratenej generácie nenapísal. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem sice úplně nevěděl, o co režisérovi jde, ale zhruba v polovině filmu se to zlomí a začíná napínavá, depresivní podívaná s jedním velmi chytrým nápadem a úžasným koncem. Audrey Tautou není holka jednoho výrazu, nýbrž jedna z nejlepších hereček současnosti. To, že její výkony někdo neustále porovnává s úplně odlišnou Amélii, je vcelku jeho problém; Tautou v tomhle filmu prostě NENÍ Amélií, ale uprchlicí z Turecka a já nemám důvod jí tuto roli nevěřit. Se Špínou Londýna mám jiný problém. Anglii mám totiž moc rád a tak si pořád nějak nechci připustit, že londýnské podsvětí je skutečně plné nelegálních přistěhovalců, obchodníků s lidskými orgány, hororových hotelů a záchodů, ucpaných lidským srdcem. I když... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Okrem angličtiny zaznie vo filme španielsky, francúzsky i somálsky jazyk. (MikaelSVK)
  • První role, ve které Audrey Tautou mluví anglicky. (ČSFD)

Reklama

Reklama