Reklama

Reklama

Špína Londýna

  • Velká Británie Dirty Pretty Things (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vystudovaný lékař Okwe (Chiwetel Ejiofor) je nigerijský přistěhovalec, který v Londýně pracuje jako taxikář a noční vrátný v hotelu. Přesto živoří na hranici chudoby. Sdílí pokoj s tureckou uprchlicí Senay (Audrey Tautou), která si v hotelu přivydělává jako pokojská. Coby nelegální přistěhovalci žijí Okwe a Senay v neustálém strachu z vyhoštění. Jednou v noci zatelefonuje Okwemu na recepci prostitutka Juliette (Sophie Okonedová) a požádá ho, aby se podíval na rozbitý záchod, kde na něj v ucpané míse čeká děsivý objev. Okwe to nahlásí řediteli Sneakymu (Sergi Lopez), který ho vydírá, aby mlčel. Okwe brzy odhalí centrum pochybné podnikatelské činnosti, což ho uvrhne do prohnilého londýnského podsvětí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

castor 

všechny recenze uživatele

Atypická lovestory a trio výrazných postav. Nadějeplná romance se silným sociálním podtextem ukazuje jiný Londýn než obletující Tower Bridge nebo obchodní Westminster. Je plný ilegálních imigrantů, kteří se snaží být neviditelnými a v případě ohrožení jsou ochotní zaplatit i cenu nejvyšší. Lhostejnost, zoufalství, strach, cynismus, špinavá tajemství, mizerné vyhlídky. O poslední zbytky důstojnosti tady bojuje i lehce naivní Turkyně Senay a Nigerijec Okwe. Přes den taxikář, přes noc recepční hotelu, přitom doma byl lékařem. S muslimskou uklízečkou Senay si pomáhají, platonicky se milují a věří v lepší příští. A tak nějak se přimotají ke kšeftování s lidskými orgány, které osnuje zvrhlý Juan. Tvůrci sice v příběhu poměrně kalkulují, ale pořád nás drží v docela reálném vyprávění, předkládají dost průhledné figury (ta špatná, ta hodná až andělská) a ač se třeba na Senay sápou upocení šéfové, vždy se držíme v takovém „milém“ vyprávění (nevím, jak jinak to pojmenovat) se světlem na konci tunelu. Výsledek má skvělou atmosféru, silné vedlejší party, jistou režii a hlavně výborné duo Chiwetel Ejiofor a Audrey Tautou. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Dirty Pretty Things jsou ledovou sprchou pro nekritické milovníky Londýna. Knightovi a Frearsovi se podařilo dokonale rozbourat růžové turistické vize o tomto městě a předkládají nám sondu do jeho prohnilých útrob. A v tomto případě se takovýto pohled z druhé strany zatraceně vyplatil - i přes na první pohled těžce nezajímavé téma a vizuální zpracování ne nepodobné německým kriminálkám jsem se bavil od začátku do konce. Audrey Tautou byla pak již pouhou třešničkou na dortu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavá sonda do podloudných aktivit temného Londýna. Film je podle mě brán tak trochu s nadhledem přesto, ale zajímavým způsobem natočen. První polovina spíše seznamuje s ústředními postavami, ale jak se film dostane do druhé půlky začne film ubíhat rychlejším a svižnějším tempem. Výborní herci filmu přidávají na kvalitách a je vidět, že se do rolí vžili. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Napínavý film, jehož největším kladem je syrová realističnost, se kterou je nám představován "podlondýn" ve kterém se obchoduje s orgány přistěhovalců... Zajímavé téma, realistické zpracování, až dokumentárně pojaté,což v některých chvílich působí dost chladně na celovečerní film... Každopaádně za to stojí minimálně kvůli oboum hercům v hlavní roli.. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, příběh je určitě zajímavý, herci nijak neoslňují, ale ani nezklamou, ale mně osobně trochu vadila černobílost postav. Přistěhovalci jsou jen ti kladní a zneužívaní chudáci (tím neříkám, že nejsou) a běžní londýňané jsou zase veskrze špatní. Ale jako zamyšlení nad imigrační politikou a snižováním lidské důstojnosti určitě tojí Špína Londýna za zhlédnutí. Konec mě potěšil.3,5* ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • První role, ve které Audrey Tautou mluví anglicky. (ČSFD)
  • Okrem angličtiny zaznie vo filme španielsky, francúzsky i somálsky jazyk. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno