Reklama

Reklama

Parade

Trailer 2

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (68)

mchnk 

všechny recenze uživatele

S humorem jde všechno lépe, dokonce i vypořádání se s nesmyslným národnostním nacionalismem, kterým je Balkán bezpochyby prošpikován skrz na skrz, jak lze vidět skoro v každém filmu z těchto končin. Nenávist, předsudky...nekončící násilí. Je možné se z tohoto bludného, balkánského kruhu vůbec dostat? Lze. Film nabízí druhý, velmi milý extrém. Srb, Chorvat, Bosňák a Albánec se ruku v ruce loučí se zemřelým gayem. Výborně zrežírovaná a sehraná komedie s obrovským dramatickým i lidským přesahem u mě na plný počet sice není, nicméně jeho síla a kvalita je neoddiskutovatelná. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

tento film mi byl doporučen a těšil jsem se na něj skoro rok a tak jsem titulky stále vyhlížel. Docela mně zklamalo, že nebyl zařazen do programu letošních Mezipater, kam by rozhodně patřil. Přesto jsem se dočkal. Jasně dokazuje smysluplnost Gay Pridů, především v zemích postižených silných vlivem zkostnatělých církví a nebo zakomplexovaných buzen, jako je to u nás. Je to silný film, který ukazuje absurdnost násilí proti přirozenosti a navíc s dostatečným nadhledem, i když jako komedii ho brát přímo nejde. Ve výsledku nepředpojatý film pro všechny. Tak po čase se to zakulatilo na 5hvězd. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Lanark 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást námětem filmu, homosexualita tu totiž jen slouží jako katalyzátor dění. Některým situacím dodává více vážnosti, jiným zase pomáhá dokreslit absurditu okamžiku. Srbové se narozdíl od nás nebojí přiznat i své stinné stránky a navíc si z nich dokáží udělat srandu. Ne však takovou, která by problém bagatelizovala, jako se to děje v českých komediích posledních let. Dragojevic umí tnout ostře do živého tak, že se vám chce brečet i smát zároveň a navíc vzadu na patře cítíte hořkou pachuť člověčenstva. Stejně tak jako to umí Kusturica. Narozdíl od něj je však Dragojevic civilnější, jeho postavy zůstávají živé a nestávají se pouhými klauny v cirkusu tohoto světa. Možná právě proto jsem se u jeho "Parády" bavil víc než u většiny "Černobílých kocourů". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní balkánská událost, u které je akorát škoda toho, že nevěděla, jestli chce být dramatem nebo komedií. Námět totiž vyzní jako neskutečná satira. Nicméně jen do doby, dokud si neuvědomíte, že v Srbsku (a obecně na Balkáně) žije ohromné množství náglů, které byste někde v ulici Bělehradu potkat nechtěli. Kór když jste buzna. Kluci to tady ale zvládli s naprostou lehkostí a osobně musím říct, že road trip po Balkáně a sbírání válečných veteránů ze všech politických frakcí tehdejší Jugoslávie byla taková sranda, že kdyby podobná lehkost byla i na konci, tak tasím jednoznačnou pětihvězdu. Tvůrci to ale chtěli trošku jinak a já jím i přesto skláním poklonu. Pride je velice kvalitní filmový zážitek, který si zaslouží pozornost každého, kdo má rád Balkán...a filmy. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Buzeranty nijak zvlášť nepodporuji (vlastně vůbec), ale tady byli tak sympaticky podaní, že jsem jim fandil. K tomu se tam všichni mezi sebou mlátili, nadávali si a chlastali, takže z toho byla dost slušná taškařice, která celé dvě hodiny bavila dobrým situačním humorem a ničením předsudků především mezi bývalou Jugoslávií. 90% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Žiadny z členov homosexuálnej komunity nebol nikdy zabitý počas Belgrade Pride Parade. (Marek1991)
  • Režisér Srdjan Dragojević si v jednej scéne ako okoloidúci strihol malé cameo. (Marek1991)
  • Vo filme sa vyskytujú scény z Pride parade 2009 a 2010, no tie z roku 2009 sú fiktívne, lebo udalosť sa v ten rok nekonala. (Marek1991)

Reklama

Reklama