Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V červnu 1942 se po pádu Tobruku chystá seržant Gunn se svým tankem a hrstkou mužů podle rozkazu ustoupit, přestože je téměř obklíčen německými jednotkami a před sebou má pouze rozpálenou saharskou poušť. Cestou narazí na kapitána Holidaye a zbytky jeho zdecimované jednotky. Když se chystají doplnit zásoby vody v opuštěné oáze, zjistí Gunn, že německé jednotky chtějí udělat totéž, a rozhodne se jim v tom zabránit. I když ví, že to je rozhodnutí sebevražedné, se svými devíti muži je odhodlán připravit obranu a pak zdržet nepřítele natolik, aby se odražené jednotky Spojenců dokázaly mezitím vzpamatovat a přeskupit. (TV Nova)

(více)

Recenze (111)

majo25 

všechny recenze uživatele

Belushiho mám zafixovaného len v komediálnej polohe a tak som si musel zvykať na jeho vážnu a veliteľskú rolu. Síce dá aj niekoľko hlášok, ale viac kričí, dáva povely ako generál a chová sa drsne. A to je pritom iba obyčajný seržant. Film je už ale o inom a na poli vojnovej zábavy (áno, je to oxymoron) ponúka celkom zaujímavú hru, ktorej ide čo-to vytknúť (na 2. sv.v modernisticky vyzerajúce zasadenie, deus ex machina záver), ale svoje si určite zastane. Na televízne spracovanie ponúka kvalitné vojnové akcie, v ktorej nuda nedostáva priestor, svojskú anglo-americkú partiu, ktorá sa musí dať dokopy, a nacistickú presilu, ktorá vyžmýkava zo spojencov všetko, aj vodu. Takéto filmy, natáčané v púšti, by som ani nemal pozerať v horúcom lete, pretože pri pozeraní by mi bolo horúco aj v treskúcej zime. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně viděl tuhle australskou záležitost, podle někoho dokonce lahůdku.... Já tak nadšen nejsem, ale na TV film to zas nebyl takový průšvih. Příběh sám je až banálně jednoduchý. Bojuje se v něm o oázu v poušti. Historie podobných střetů napsala už mnoho ať už se jednalo k křesťanské rytíře ve Svaté zemi či zde o partu spojeneckých vojáků bojujících s Afrikakorps v roce 1942. Serža Joe Gunn jako jediný se svojí osádkou a poškozeným tankem M3 Lee ,,Lulubelle'' přežije německý přepad. Tank se mu podaří zprovoznit a podaří se mu i navázat rádiové spojení s velením, které nařídí ústup na jih k Tobruku. Cestou narazí na fragment britské jednotky zdravotníků, u které je i jeden Frantík a jeden Australák. Aby toho nebylo málo, cestou přibude britský voják - Lybijec se zajatým Italem. Pro tolik lidí směstnaných na rozpáleném pancíři pouští se sunoucí Lulubelle nemá Joe dost vody a tak skupinka jako první z priorit vidí místo úprku před postupujícím Romelem nalezení oázy se studnou. Bohužel, ke stejnému názoru a ze stejného nedostatku se podobně rozhodně německá jednotka.... Dál nebudu spoilerovat. Začnu tím co potěšilo. Byla to pestrá účast sympatických herců a nebýt tam zastoupená téměř každá z národností bojující v Africe (proč tam nebyl sakra i nějakej Čech? :-) bylo by to asi více uvěřitelnější. Další body jsou jednoznačně za obludu M3 Lee, kterou v jiných filmech asi neuvidíte. Tenhle tank - předchůdce slavného Shermanu si nejvíce bojů prodělal právě v Africe, protože měl hlavní zbraň solidní ráže na německé obludy. Jeho nevýhodou byl vysoký profil a právě nízko umístěná hlavní zbraň, což z něj dělalo výrazně lepší terč než bylo u nižších spojeneckých tanků. V závěru mně potěšili i kluci od LRDG, který beru vůbec za největší borce v Africe. No a nyní zápory. Když tank odjíždí v úvodu z bojiště, je bohužel vidět, že je brán z různých stran a tak záběry na vraky jeepů, náklaďáků atd.. jsou stále tytéž. Dalším mínusem bylo nasazení německého neválečného letadla. Opravdovým vrcholem však byla německá jednotka... Vojáci se vezli na americkém GMC náklaďáku a velitel na americkém polopásu M3A Halftracku... Sice mohlo jít o kořistní vozidla, ale že by Němci jeli jen na všem americkém? Sice na halftracku naštěstí měli namontované emgéčko a né americkou padesátku. To proboha nikde nevyšťárali funkční Sdkfz nebo alespoň pár Blitzů? Další hrůzou byl německý útok na oázu, kdy slavný a bojem otřelý Afrikakorps nabíhal k oáze v rojnici! řvoucí huráááá ve stylu Rudé armády aby byl následně kosen dobře umístěnými breny v oáze... --- Pokud bych to měl shrnout, jedná se spíše o dobrodružný film, kde zaujme zápletka pokud jste ji takto viděli poprvé. Pro nás co jsme viděli českou Oázu http://www.csfd.cz/film/1028-oaza to zase tak převratné nebylo. Dávám tři loky vody z plechovky. * * * PS. Po tomhle filmu se půjdete napít! :-)) !!! ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Jestli si myslíte, že tento film je jen na nedělní odpoledne na strávení oběda, tak se moc pletete. Film je sice osekaný o nějaké triky, ale to filmu vůbec neubírá. Belushi zde představuje klasický USA charakter, ale taky člověka se zásadami a dobrým srdcem. Všechny národnosti zde byly velmi typicky vykresleny. Film mě dost překvapil a na to, že neměl na rozpočet 10ky milionů, tak je velmi kvalitní. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Sice je na filmu trochu vidět nižší rozpočet a takový ten trochu "komický" styl starších válečných snímků, ale to neznamená, že se nejedná o dobré dílo. Právě naopak, Sahara je jeden z těch originálnějších filmů z druhé světové, navíc dost dobře zahranej a po celou dobu sledování jsem hlavním hrdinům fandil až do samotného finále. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to sice především o lidech, ale ani válka a boj není zanedbán. A rozhodně to není žádnou akční formou jako ve válečných filmech poslední doby. Spíš syrový a skutečný. Nechápu, proč to nepustili do kin, protože TOHLE by se do kina hodilo. A Jim Belushi ukazuje, že není jen otylým nejapným gagistou, ale i hercem. Ale sranda je, že já ho mám jako otylýho nejapnýho gagistu mnohem radši, i když i tahle role mu sakra sekla. Jindy Tak jsem právě zjistil, že je to jenom remake. Tak aby to nebylo skvělý, když v tom původním hrál Humphrey Bogart, že? To ale nic nemění na tom, že se mi tento film líbil. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Tank seržanta Gunna (James Belushi) je M3 Lee. (G3niu5)
  • Téměř všichni komparzisté byli příslušníky australských armádních složek. Těm kvůli zvýšení autenticity režisér nařídil oholit si vousy, které v německé armádě během druhé světové války nebyly tolerovány. (oje)
  • Tambul (Robert Wisdom) si pred bojom pri modlitbe nevyzul topánky, čo je v Islame prikázané. (Lukoh)

Reklama

Reklama